Ilmastonmuutos ja pakolaisuus -valokuvanäyttely Helsingissä 10.2.–20.3.

Henkilökuva Chance Innocencesta, pakolaismiehestä Ugandassa

HUOM! Koska Rikhardinkadun kirjasto on suljettuna koronavirusepidemiasta johtuen toistaiseksi 18.3. alkaen, näyttely päättyy poikkeuksellisesti jo 17.3.

Ilmastonmuutos koskettaa kaikkia, mutta erityisen voimakkaasti se vaikuttaa jo valmiiksi haastavassa tilanteessa eläviin, kuten pakolaisiin. Pakolaiset ovat kaikkialla maailmassa erittäin haavoittuvassa asemassa, ja ilmastonmuutos uhkaa monien päivittäistä selviytymistä esimerkiksi päiväntasaajan alueella. Vaikka pakolaiset tuottavat vain murto-osan maailman kasvihuonepäästöistä, elävät he usein alueilla, joita ilmastonmuutos koettelee kaikista rankimmin.

Viime syksynä valokuvaaja Outi Neuvonen matkusti Ugandaan tutkimaan ympäristön, ilmaston ja pakolaisuuden yhteyttä ja vuorovaikutusta valokuvan keinoin. Materiaalista tuotettu näyttely tuo esiin pakolaisten kokemuksia ilmastonmuutoksen vaikutuksista heidän jokapäiväiseen elämäänsä.

”Ugandan työkokemus kosketti syvästi. On täysin kohtuutonta, että konflikteja henkensä edessä paenneet ihmiset joutuvat kantamaan muiden aiheuttaman ilmastokatastrofin. Tulvat ja toisaalta äärimmäinen kuivuus ja niistä johtuvat ongelmat ovat jo tätä hetkeä, ei tulevaisuutta. Olen kiitollinen heille, jotka antoivat minun nähdä ja kuulla sen kaiken.”

Outi Neuvonen, Pakolaisavun FVR-hankkeen valokuvaaja

Suomen Pakolaisavun tuottama näyttely on esillä Sanomatalon Käytävägalleriassa 10.–23.2, minkä jälkeen se siirtyy Rikhardinkadun kirjaston Käytävägalleriaan (3. krs), missä se on nähtävissä 24.2.–20.3.

Näyttelyihin on vapaa pääsy.

Valokuvanäyttelyn kiertävä versio on tilattavissa kouluihin, kirjastoihin ja muihin tiloihin 1.4. alkaen. Lisätiedot ja tiedustelut: globaalikasvatus@pakolaisapu.fi.

EU lippu
Frame voice report
Fingon logo

Pakolaisavun FVR-hanke ja siihen kuuluva valokuvanäyttely on tuotettu Euroopan unionin rahoitustuella. Näyttelyn sisällöstä vastaa tuensaaja, eikä sen voida missään olosuhteissa katsoa heijastavan Euroopan unionin kantaa.

Poika kerää vettä saastuneesta järvestä pakolaisasutusalueella Ugandassa

ILMASTONMUUTOS UHKAA PAKOLAISTEN SELVIYTYMISTÄ

Ajaako ilmastonmuutos ihmisiä liikkeelle? Kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa jo aiemmin kodeistaan pakenemaan joutuneisiin?

LUE LISÄÄ

Katso myös