Pakolaisavun ilmastonmuutosta ja pakolaisuutta käsittelevä seminaari Oodissa 10.2.

Henkilökuva Chance Innocencesta, pakolaismiehestä Ugandassa

Ilmastonmuutos ja pakolaisuus: ihmiskuntaa ravistelevat globaalit ilmiöt

 
Suomen Pakolaisavun järjestämä, kaikille avoin seminaari pureutuu kahteen valtionrajat ylittävään ilmiöön, ilmastonmuutokseen ja pakolaisuuteen. Ilmastonmuutos koskettaa kaikkia, mutta erityisen voimakkaasti se vaikuttaa jo valmiiksi haastavassa tilanteessa eläviin, esimerkiksi päiväntasaajan alueella. Pakolaiset ovat kaikkialla maailmassa erittäin haavoittuvassa asemassa, ja ilmastonmuutos uhkaa heidän päivittäistä selviytymistään. Vaikka pakolaiset tuottavat vain murto-osan maailman kasvihuonepäästöistä, elävät he usein alueilla, joita ilmastonmuutos koettelee kaikista rankimmin.
 
Ilmastonmuutos tulee myös vaikuttamaan siirtolaisuuteen ilmiönä: arviot ilmastosiirtolaisten määrästä vuoteen 2050 mennessä vaihtelevat 25 miljoonan ja jopa miljardin välillä, mutta yleisesti puhutaan 200 miljoonasta ilmastosiirtolaisesta. Pakolaisavun seminaarissa aihepiirin huippuasiantuntijat keskustelevat ilmastonmuutoksen vaikutuksesta pakolaisten elämiin ja siirtolaisuuteen, eri toimijoiden rooleista sekä tulevaisuuden näkymistä.
 
Seminaarin ohjelma:
 
Kahvitarjoilu klo 12.00–12.15
 
Roger Zetter, Oxfordin yliopiston emeritusprofessori ja Refugee Studies Centren entinen johtaja (englanniksi)
 
Johanna Sumuvuori, poliittinen valtiosihteeri, ulkoministeriö
 
Tauko
 
Outi Honkatukia, Suomen ilmastoasioiden pääneuvottelija
 
Henrik M. Nordentoft, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n Pohjois-Euroopan edustaja (englanniksi)
 
Paneelikeskustelu: Kuvien politiikka: miten valokuvat kertovat tarinaa?
Moderoija: toimittaja Kirsi Alm-Siira
Keskustelijat: valokuvaaja Outi Neuvonen, vaikuttaja ja stylisti Claudia Cifu sekä Suomen Pakolaisavun viestinnän asiantuntija Anni Tervo.
 
 
Aihepiiriä käsittelevä valokuvanäyttely aukeaa samana päivänä Sanomatalossa. Näyttely tuo esiin pakolaisten kokemuksia ilmastonmuutoksen vaikutuksista heidän jokapäiväiseen elämäänsä.
 
Näyttely on esillä Sanomatalon Käytävägalleriassa kahden viikon ajan, minkä jälkeen se siirtyy Rikhardinkadun kirjastoon, missä se on nähtävissä 20.3. saakka.
 
Seminaari järjestetään 10.2. Keskustakirjasto Oodin Maijansalissa klo 12–15.
 
Tapahtuma on avoin kaikille kiinnostuneille eikä vaadi ennakkoilmoittautumista. Seminaariin mahtuu n. 180 henkilöä, ja seminaaripaikat täytetään saapumisjärjestyksessä. Ilmainen kahvitarjoilu ensimmäiselle 80 vieraalle. Tervetuloa!
 
EU lippu
Frame voice report
Fingon logo

Seminaari ja valokuvanäyttely on tuotettu Euroopan unionin rahoitustuella. Seminaarin sisällöstä vastaa tuensaaja, eikä sen voida missään olosuhteissa katsoa heijastavan Euroopan unionin kantaa.

Poika kerää vettä saastuneesta järvestä pakolaisasutusalueella Ugandassa

ILMASTONMUUTOS UHKAA PAKOLAISTEN SELVIYTYMISTÄ

Ajaako ilmastonmuutos ihmisiä liikkeelle? Kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa jo aiemmin kodeistaan pakenemaan joutuneisiin?

LUE LISÄÄ

Katso myös