WELCOME TO MY BACKYARD

Kansantajuinen podcast pakolais- ja maahanmuuttokeskustelun ytimestä.

Suomen Pakolaisavun uusi podcast kantaa nimeä Welcome To My Backyard. Juontajaparina toimivat Pakolaisavun viestintä- ja markkinointijohtaja Annika Nyman-Paajanen ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Katja Mannerström.

Annika ja Katja sekä jaksoittain vaihtuvat vieraamme vievät meidät pakolais- ja maahanmuuttokeskustelun ytimeen rakentavasti ja kansantajuisesti ilman asiantuntijajargonia huumoria unohtamatta. Ensimmäinen jakso julkaistiin toukokuussa 2021.

Ota jaksot kuunteluun alta löytyvistä linkeistä! Voit myös seurata podcastia SoundCloudissa tai Spotifyssa.

Jaksoja pääset kuuntelemaan tästä:

1. Welcome To My Backyard!

Mitä tarkoittaa turvapaikanhakija, entä ilmastosiirtolainen? Onko käsitteillä pakolaistulva, elintasopakolainen tai ankkurilapsi mitään perään? Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia Welcome To My Backyard -podcastin ensimmäisessä jaksossa.

2. Rasismi jalkapallokentillä

Welcome To My Backyard -podcastin toisessa jaksossa ollaan jälleen tärkeiden asioiden äärellä. Jaksossa vieraana rasismiin liittyvään julkiseen keskusteluun aktiivisesti osallistunut jalkapallon erotuomari Mohammad Al-Emara. Mohammad jakaa omia kokemuksiaan rasismista jalkapallokentiltä sekä pelaajana että erotuomarina. Tunteiden täyttämässä keskustelussa pohdimme yhdessä myös konkreettisia ratkaisuja hätkähdyttävien epäkohtien korjaamiseen.

3. Saadaanko kehitysyhteistyöllä mitään aikaan?

Mitä tarkoittaa kehitysyhteistyö, entä humanitaarinen apu? Miten ja miksi Suomi tukee kehittyviä maita? Menevätkö rahat todella sinne, minne niiden kuuluisi mennä? Tämän kertaisessa podcast-jaksossamme selkoa kehitysyhteistyön maailmasta ovat tekemässä vieraamme kehityspoliittisen toimikunnan (KPT) pääsihteeri Marikki Stocchetti sekä tutut juontajamme Pakolaisavun viestintä- ja markkinointijohtaja Annika Nyman-Paajanen ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Katja Mannerström.

4. Rajat kiinni? Mitä tapahtuu hädässä oleville afganistanilaisille?

Afganistanissa on jo vuosikymmeniä eletty pitkittyneessä humanitaarisessa kriisissä, ja Talibanin nousun myötä ihmisten hätä vain syvenee entisestään. Taliban on asettanut aikarajan elokuun loppuun, johon mennessä Suomi muiden valtioiden ohella lopettaa ihmisten evakuoinnin maasta. Maahan jää kuitenkin edelleen suuri määrä ihmisiä, jotka ovat vaarassa ja akuutin suojelun tarpeessa. Lisäksi UNHCR:n arvion mukaan noin 18 miljoonaa afganistanilaista ovat humanitaarisen avun tarpeessa, ja tämän luvun pelätään kasvavan merkittävästi. Millainen tulevaisuus Afganistanilla on edessään? Voiko Talibanin sanaan luottaa?

Afganistanin tilanteesta studiossa keskustelemassa Vantaan kaupunginvaltuutettu ja ihmisoikeusaktivisti Eva Tawasoli sekä Pakolaisavun viestintä- ja markkinointijohtaja Annika Nyman-Paajanen ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Katja Mannerström.

5. Oletko sinä antirasisti?

Mitä tarkoitetaan antirasismilla, entä rakenteellisella rasismilla? Mistä ennakkoluulot tuntemattomia ihmisiä kohtaan kumpuavat? Miten ja millaisilla sanoilla ihmisistä saa puhua? Kuinka kohdata omat ennakkoluulot ja toimia antirasistisesti?

Oikeusministeriön syyskuussa julkaiseman Olen Antirasisti -kampanjan pohjalta uudessa podcast-jaksossa jatkamme keskustelua rasismista. Tämän kertaisena studiovieraanamme on oikeusministeriön hankepäällikkö ja kampanjavastaava Nitin Sood. Juontajina toimivat jälleen Pakolaisavun viestintä- ja markkinointijohtaja Annika Nyman-Paajanen ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Katja Mannerström.

6. Mitä yhteistä on kotoutumisella ja tanssilla?

Tänään podcast-studiossa puhutaan kotoutumisesta: Onko kotoutuminen pelkästään yksilön vastuulla? Kuinka kotoutumista mitataan? Pitäisikö kotoutumisen ja kotouttamisen sijaan puhua enemminkin inkluusiosta? Miten suomalaiset kotoutumispalvelut huomioivat yksilöt?

Jaksossa kotoutumisen edistämisestä keskustelevat Vantaan poikien talon hankevastaava Eero Lehtovirta sekä juontajamme Annika Nyman-Paajanen ja Katja Mannerström. Lisäksi kuulemme tutkija Erna Bodströmiltä siitä, millainen ihailtu Suomi, Fantasy Finland, todellisuudessa on.

7. Maahanmuuton myytit

Mitä maahanmuutto maksaa Suomelle? Saako Suomesta turvapaikan liian helposti? Mitä tarkoittaa turvallinen tila sosiaalisessa mediassa ja miksi sellaiselle on tarvetta?

Tuttu juontajaparimme Annika ja Katja kertaavat Welcome to My Backyard -podcastin vuoden 2021 viimeisessä jaksossa maailman tapahtumia kuluneelta vuodelta sekä aikaisemmissa jaksoissa käsiteltyjä teemoja. Jaksossa vastataan myös kiperiin kysymyksiin, joita Pakolaisavulle on esitetty sosiaalisen median kanavissa.

8. Sota Euroopassa - mitä ukrainalaisille tapahtuu?

Pakolaisavun Welcome To My Backyard -podcastin 2. tuotantokausi on täällä!

Vuonna 2015 koko Eurooppaan saapui 1,3 miljoonaa pakolaista. Nyt noin kahdessa viikossa yli 2,6 miljoonaa ukrainalaista on joutunut jättämään kotinsa ja pakenemaan maan rajojen ulkopuolelle. Miten EU pystyy vastaamaan ihmisten hätään? Mitä tarkoittaa tilapäinen suojelu? Mitä yksittäiset ihmiset voivat tehdä auttaakseen? Mitä vaaroja tuntemattomien ihmisten apuun voi liittyä, ja miksi koemme nyt enemmän empatiaa ukrainalaisia kuin muita paenneita kohtaan? Näihin kysymyksiin paneudutaan Welcome To My Backyard -podcastimme 2. tuotantokauden ensimmäisessä jaksossa.

9. Työpaikkojen piiloteltu hyväksikäyttö

Työperäinen hyväksikäyttö on yksi ihmiskaupan muoto. Mutta kuinka tunnistaa tämä hyväksikäyttö ja ketkä ovat vaarassa joutua sen uhreiksi? Entä kuinka ennaltaehkäistä ilmiötä, kun kaikki eivät edes tunnista olevansa hyväksikäytön uhreja?

Tuoreessa podcast-jaksossa työntekijämme Shenäh Räzabi kertoo, kuinka työperäinen hyväksikäyttö ilmenee Suomessa ja kuinka sen uhreja voidaan auttaa. Studiossa hänen kanssaan ovat tuttuun tapaan keskustelemassa juontajaparimme Annika Nyman-Paajanen ja Katja Mannerström.

10. Auttamisen vaikeus

Ihmisten auttamisen halu konkretisoitui Ukrainan sodan myötä. Mutta minkälaista apua todellisuudessa tarvitaan ja milloin apu on oikea-aikaista? Kuka avun muodon määrittelee, ja milloin siitä on enemmän haittaa kuin hyötyä? Ja miksi valikoimme, keitä autamme?

Auttamisen dilemmaa lähestytään uudessa podcast-jaksossamme juontajien Annika Nyman-Paajasen ja Katja Mannerströmin johdolla. Humanitaarisen ja kehitysyhteistyön kautta annetun avun näkökulmaa aiheeseen tuo Etiopian maajohtajamme Lotta Kinnunen.

11. Mikä on ukrainalaisten tilanne nyt?

Ukrainan sota on kestänyt jo yli 3 kuukautta, ja maasta on paennut lähes 7 miljoonaa ihmistä. Viimeisten kuukausien aikana Suomeen on saapunut kymmeniä tuhansia ukrainalaisia. Heidän auttamisekseen Euroopassa otettiin nopealla aikataululla käyttöön tilapäinen suojelu, ja Suomessa eri toimijat ja vapaaehtoiset järjestäytyivät tarjotakseen tukea. Mutta mikä on ukrainalaisten tilanne nyt: missä he tarvitsevat tällä hetkellä eniten apua? Millaisia kysymyksiä äidit esittävät avustuskeskuksessa, ja mitä tapahtuu isovanhempien kanssa maahan tulleille alaikäisille? Entä miten suomalainen ja ukrainalainen yhteiskunta eroavat toisistaan?

Uudessa podcast-jaksossamme ukrainalaisten tilanteesta ja Ukrainan yhteiskunnasta on kertomassa maata vuosia tutkinut sosiaaliantropologi ja Pakolaisavun työntekijä Emma Rimpiläinen. Hänen kanssaan keskustelemassa juontajamme Annika Nyman-Paajanen ja Katja Mannerström.

12. Miksi vähemmistöjen sukupuolittuneesta väkivallasta on niin vaikea puhua?

Suomessa vallitsee yhä hiljaisuus vähemmistöryhmien sisällä tapahtuvasta sukupuolittuneesta väkivallasta – osaltaan myös feministisessä keskustelussa. Miksi vähemmistöjen keskuudessa tapahtuvaan väkivaltaan on niin korkea kynnys puuttua ulkopuolelta? Entä miten tutkimustiedon vähäisyys vaikeuttaa sukupuolittuneeseen väkivaltaan reagoimista? Ja miten julkisia palveluita voisi kehittää vastaamaan paremmin vähemmistöön kuuluvien naisten tarpeita?

Tällä kertaa vierainamme podcastissa ovat kirjailija ja silpomisen vastaisen työn asiantuntija Ujuni Ahmed sekä Monika-Naiset liiton vaikuttamisen asiantuntija Satu Tamminen. Jakson juontavat Katja Mannerström ja Annika Nyman-Paajanen.