ETIOPIA
Etiopia on yksi maailman köyhimmistä valtioista, jonka tarve luoda taloudellisia mahdollisuuksia nopeasti kasvavalle väestölleen on suuri. Yhteisön konfliktit ja äärimmäiset ilmasto-olosuhteet ovat johtaneet laajaan maan sisäiseen pakolaisuuteen: yli 3 miljoonaa ihmistä joutui jättämään kotinsa vuonna 2019. Viime vuosina naapurimaiden kärjistyvien konfliktien ja poliittisen epävakauden vuoksi satoja tuhansia pakolaisia, jotka ovat kotoisin esimerkiksi Eritreasta, Somaliasta, Etelä-Sudanista ja Sudanista, on paennut Etiopiaan.
Etiopian avoimien ovien politiikka
Etiopia on sekä määränpää-, kauttakulku- että alkuperämaa pakolaisille, turvapaikanhakijoille ja siirtolaisille. Sen pakolaisväestö on yksi Afrikan suurimmista. Vuoden 2020 syyskuussa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR oli rekisteröinyt 792 030 Etiopiassa asuvaa pakolaista, joista lähes puolet on kotoisin Etelä-Sudanista. Monet pakolaiset ovat kuitenkin asuneet Etiopiassa pitkään, joskus jopa yli 20 vuotta.
Etiopia ylläpitää avoimien ovien politiikkaa maahan tuleville pakolaisille ja sallii humanitaarisen pääsyn sekä suojelun turvapaikkaa hakeville alueellaan.
Lähes 99 % pakolaisista elää leireillä tai pakolaisasutusalueilla, joilla on rajalliset työ- ja toimeentulomahdollisuudet. Jotkut pakolaiset saavat asua kaupunkialueilla vain lääketieteellisistä ja humanitaarisista syistä.
Suomen Pakolaisapu Etiopiassa
Pakolaisapu pyrkii työnsä kautta tukemaan pakolaisia leireillä ja niiden ulkopuolella mahdollistamalla heille toiminnallisen lukutaidon sekä ammatillisten taitojen oppimisen, millä on positiivinen vaikutus heidän elämäänsä uudessa ympäristössä.
Pakolaisapu rekisteröitiin Etiopiassa vuoden 2019 kesäkuussa, ja maatoimisto perustettiin vuoden 2020 elokuussa. Pakolaisavun ensimmäinen projekti alkoi syyskuussa 2020 Gambellan osavaltiossa, joka sijaitsee maan lounaisosassa, lähellä Etelä-Sudanin rajaa, ja jossa oleskelee yli 350 000 eteläsudanilaista pakolaista seitsemässä leirissä.
Oikeus koulutukseen ja sen toteutuminen on Pakolaisavun toiminnan keskiössä ja sen merkitys korostuu eteläsudanilaisten pakolaisten kohdalla, sillä heistä suuri osa on lukutaidottomia. Lukutaitoaste on Etelä-Sudanissa kolmanneksi alhaisin maailmassa – vain 27 %. Naisten lukutaitoaste on 16 % ja miesten 40 %.
Suomen Pakolaisapu on sitoutunut tukemaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista sen kaikissa projekteissa ulkomaan toimintamaissa. Lue lisää toimintaamme ohjaavista kestävän kehityksen tavoitteista.
Projektin yhteenveto
Toiminnallinen aikuisten lukutaito parantaa pakolaisten resilienssiä Gambellan alueella
Hanke pyrkii mahdollistamaan aikuisten toiminnallisen lukutaidon saavutettavuuden haavoittuvimmassa asemassa oleville pakolaisille sekä vastaanottavan yhteisön jäsenille. Toiminnallisen lukutaidon odotetaan tuovan positiivisia vaikutuksia opiskelijoille, erityisesti naisten ja vammaisten voimaantumisena. Pakolaisapu toimii Jewin pakolaisleirillä ja ympäröivien yhteisöjen parissa. Jewin leirillä asuu 54 603 eteläsudanilaista pakolaista. Koulutus järjestetään opiskelijoiden omalla äidinkielellä, mikä edesauttaa oppimista. Toiminnallisen lukutaidon kursseille osallistuvien aikuisten arvioitu kokonaismäärä on 1 200. Tämän lisäksi vähintään 50 lukutaidon vertaisohjaajaa, jotka valitaan kohdeyhteisöistä, koulutetaan ohjaamaan aikuisten toiminnallisen lukutaidon kursseja. Aluehallinnossa 10 koulutuksesta vastaavaa virkamiestä koulutetaan vammaisuuden valtavirtaistamiseen aikuiskoulutuksessa.
Budjetti: EUR 400 000 €
Kesto: 1 vuosi
Toiminta alkaa: Alkuperäinen päivämäärä 1.4.2020 – siirretty syyskuuhun 2020 koronapandemian takia
Sektori: Humanitaarinen apu/koulutus hätätilanteessa
Rahoittaja: Ulkoministeriö – Humanitaarisen avun ja politiikan yksikkö
Suomen Pakolaisapu on sitoutunut tukemaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista sen kaikissa projekteissa ulkomaan toimintamaissa. Lue lisää toimintaamme ohjaavista kestävän kehityksen tavoitteista.
Tarinoita Etiopiasta
Lue lisää
Ota yhteyttä:
lotta.kinnunen(a)refugeecouncil.fi
Massimo Lanciotti
