VAPAAEHTOISTYÖ

Pakolaisavun vapaaehtoisena edistät pakolaisten ja siirtolaisten kotoutumista ja heidän oikeuksiensa toteutumista.  Kohtaat ihmisiä, opit uutta ja teet merkityksellistä vapaaehtoistyötä!

Järjestämme kahdesti vuodessa koulutuksia alla oleviin vapaaehtoistehtäviin. Perehdytämme vapaaehtoisia tarpeen mukaan myös muina aikoina.

Ota rohkeasti yhteyttä, niin kerromme lisää: vapaaehtoiset@pakolaisapu.fi .

Kaveriksi – järjestä tapahtumia

Kaveriksi-vapaaehtoisena järjestät tapahtumia, joissa maahan muuttaneet ja paikalliset tutustuvat toisiinsa ja löytävät yhteistä tekemistä. Hauskat tapahtumat johtavat ikimuistoisiin kohtaamisiin!

Vapaaehtoisten toivotaan järjestävän ainakin kaksi Kaveriksi-tapahtumaa.

Kehität taitojasi tapahtumien järjestämisessä ja markkinoinnissa, viestinnässä, ryhmänohjauksessa, osallistavissa menetelmissä ja selkokielen käytössä.

Tapahtumia on voi järjestää ympäri Suomea. Viime aikoina Kaveriksi-tapahtumia on pidetty pääkaupunkiseudulla, Turussa, Tampereella ja Lahdessa.

”Kaveriksi-toiminta tarjoaa arkista kosketuspintaa siihen, miten erilaisten ihmisten kanssa voi olla. Ajatus tavallisesta tutustumisesta tämän toiminnan myötä kiehtoo minua. Sitä ihmiset tarvitsevat.”

Puhutaan! – suomen kieltä ryhmässä

Puhutaan! -ryhmissä maahan muuttaneet harjoittelevat arjen kielitaitoa vapaaehtoisten kanssa. Vapaaehtoisryhmä suunnittelee ja järjestää keskustelutapaamiset. Tarvitset tehtävässä vahvaa suomen kielen taitoa. Luvassa rentoa keskustelua, oppimista ja oivalluksia!

Keskusteluryhmät tapaavat viikoittain syksyllä ja keväällä. Joka kerralla on mukana vähintään kolme vapaaehtoista. Tehtävään kuuluu noin kuusi tuntia vapaaehtoistyötä kuukaudessa.

Kehität taitojasi ryhmänohjauksessa, suomen kielen opettamisessa, selkokielen käytössä, kulttuurien ymmärtämisessä, viestinnässä, vuorovaikutuksessa ja osallistavissa menetelmissä.

Toimintaa on Helsingissä, Vantaalla, Lahdessa, Turussa ja Tampereella.

”Puhutaan! -toiminnassa on ollut paljon unohtumattomia hetkiä. On aina mahtavaa huomata, että samat tyypit tulevat uudelleen ja uudelleen. Ilmeisesti osallistujat kokevat keskustelut mielekkäiksi ja hyödyllisiksi. Tuntuu, että jokainen uskaltaa olla ryhmässä oma itsensä.”

Lähiluotsi – retkiä ja toimintaa

Lähiluotsi-ryhmät järjestävät turvapaikanhakijoille vapaa-ajan toimintaa 1-2 viikon välein. Siinä tutustutaan yhdessä lähiympäristöön. Lähiluotsina tarvitset englannin kielitaitoa. Toiminta tuo mukavaa vaihtelua turvapaikanhakijoiden haastavaan arkeen. Tee Suomea tutuksi hauskalla tavalla!

Kehität taitojasi ryhmänohjauksessa, tapahtumien järjestämisessä, paikallisoppaana, kielissä ja eri kulttuurien ymmärryksessä.

Vapaaehtoistyötä tehdään noin kuusi tuntia kuukaudessa.

Toimintaa on Helsingissä, Espoossa, Vantaalla jaTampereella.

”Kun astuu vastaanottokeskukseen, jossa on parikymmentä juuri toisensa tavannutta ihmistä työn touhussa hymy huulillaan, ja ymmärtää, että on itse ollut tekemässä tuon kohtaamisen mahdolliseksi, ei voi kuin hymyillä muiden mukana. ”

Globaalikasvattaja – kerro maailmasta nuorille

Globaalikasvattajana kerrot koululaisille pakolaisuudesta ja kehityskysymyksistä ja innostat heitä positiiviseen muutokseen. Inspiroi nuoria tavoittelemaan parempaa tulevaisuutta!

Kehität taitojasi ryhmänohjauksessa, esiintymisessä, kouluttamisessa, vuorovaikutustaidoissa ja nuorten kanssa työskentelemisessä. Syvennät myös omaa ymmärrystäsi pakolaisuudesta ja kehityskysymyksistä.

Vapaaehtoiset tekevät noin kuusi kouluvierailua vuodessa.

Toimintaa on pääkaupungin ja Tampereen seudulla.

Tunnin jälkeen eräs oppilas tuli vielä käytävällä jatkamaan keskustelua tunnin herättämistä ajatuksista. Oli hienoa huomata, että välillämme vallitsi luottamus. Oppilas koki tulleensa kuulluksi epäluuloineen. Samalla hän otti todella rohkeasti uutta tietoa vastaan.

Tapahtumat ja kampanjat – toimi ja vaikuta

Vapaaehtoiset voivat osallistua Pakolaisavun tapahtumiin, kampanjoihin ja viestintään. Voit tulla mukaan, kun sinulle sopii. Kerromme mahdollisuuksista vapaaehtoisten uutiskirjeessä ja sosiaalisessa mediassa.

Tapahtumia järjestetään lähinnä pääkaupunkiseudulla ja Lahdessa.

Seuraavat vapaaehtoistapahtumamme:

  • Pakolaisavun Run4Refugees mukana Helsinki City Running Dayssa 18.5. Löydät lisätietoa Facebookista ja voit ilmoittautua täällä.
  • Maailma kylässä -festivaali Helsingissä 25-26.5. Ilmoittaudu mukaan täällä. 
  • Haluatko tutustua uusiin ihmisiin? Tule mukaan Kaveriksi-tapahtumiimme Helsingin Kaisaniemessä 11.5. ja Kalliossa 4.6.

Tervetuloa mukaan!

Keikkalainen – tue arjessa
Keikkalaisena sovit maahan muuttaneen nuoren tai aikuisen kanssa 1– 4 tapaamisesta. Tuet häntä asioinnissa, opiskelussa tai harrastuksen aloittamisessa. Tämä vahvistaa kotoutujan arjen yhteiskuntataitoja.
Tarjoamme keikkoja pääkaupunkiseudulla. Niitä syntyy tarpeen mukaan ja epäsäännöllisesti. Voit itse päättää, kuinka usein otat keikkoja vastaan. Keikkalaisuus sopii hyvin myös ihmiselle, joka ei voi sitoutua säännölliseen vapaaehtoistyöhön.
Ilmoittaudu keikkavapaaehtoiseksi alla. Otamme yhteyttä kun keikkoja syntyy.
Ilmoittaudu keikkalaiseksi

Kyllä, haluan vapaaehtoiseksi!

Koulutamme sinut tehtävääsi ja tuemme sinua vapaaehtoistyössä. Tervetuloa tiimiin!