Tule vapaaehtoiseksi

Pakolaisavun vapaaehtoisena edistät pakolaisten ja siirtolaisten kotoutumista ja heidän oikeuksiensa toteutumista. Kohtaat ihmisiä, opit uutta ja teet tärkeää vapaaehtoistyötä!

Vapaaehtoistyömme antaa maahanmuuttajille kielitaitoa, hyvinvointia ja verkostoja. Sillä on merkittävä vaikutus heidän arkeensa. Lue lisää toimintamme tuloksista.

Kysyttävää? Ota yhteyttä, niin kerromme lisää: vapaaehtoiset@pakolaisapu.fi .

 

Kaveriksi – järjestä tapahtumia

Tuo paikalliset ja maahanmuuttajat yhteen

Kaveriksi-vapaaehtoisena järjestät tapahtumia, joissa maahanmuuttajat ja paikalliset tutustuvat toisiinsa ja löytävät yhteistä tekemistä. Hauskat tapahtumat johtavat ikimuistoisiin kohtaamisiin!

Vapaaehtoisten toivotaan järjestävän ainakin kaksi Kaveriksi-tapahtumaa.

Kehität taitojasi tapahtumien järjestämisessä ja markkinoinnissa, viestinnässä, ryhmänohjauksessa, osallistavissa menetelmissä sekä selkokielen käytössä.

Tapahtumia voi järjestää ympäri Suomea. Viime aikoina Kaveriksi-tapahtumia on pidetty pääkaupunkiseudulla, Turussa, Tampereella ja Lahdessa.

”Kaveriksi-toiminta tarjoaa arkista kosketuspintaa siihen, miten erilaisten ihmisten kanssa voi olla. Ajatus tavallisesta tutustumisesta tämän toiminnan myötä kiehtoo minua. Sitä ihmiset tarvitsevat.”

Puhutaan! – suomen kieltä ryhmässä

Tee suomen kieltä tutuksi

Puhutaan!-ryhmissä maahan muuttaneet harjoittelevat arjen kielitaitoa vapaaehtoisten kanssa. Vapaaehtoisryhmä järjestää keskustelutapaamiset. Tarvitset tehtävässä vahvaa suomen kielen taitoa. Luvassa rentoa keskustelua, oppimista ja oivalluksia!

Keskusteluryhmät tapaavat viikoittain syksyllä ja keväällä. Joka kerralla on mukana vähintään kolme vapaaehtoista. Teet vapaaehtoistyötä noin kuusi tuntia kuukaudessa.

Kehität taitojasi ryhmänohjauksessa, kielen opettamisessa, selkokielen käytössä, kulttuurien ymmärtämisessä, viestinnässä, vuorovaikutuksessa sekä osallistavissa menetelmissä.

Toimintaa järjestetään Helsingissä, Vantaalla, Lahdessa, Turussa ja Tampereella.

”Puhutaan!-toiminnassa on ollut paljon unohtumattomia hetkiä. On aina mahtavaa huomata, että samat tyypit tulevat uudelleen ja uudelleen. Ilmeisesti osallistujat kokevat keskustelut mielekkäiksi ja hyödyllisiksi. Tuntuu, että jokainen uskaltaa olla ryhmässä oma itsensä.”

Lähiluotsi – retkiä ja toimintaa

Hauskaa tekemistä turvapaikanhakijoille

Lähiluotsi-ryhmät järjestävät turvapaikanhakijoille vapaa-ajan toimintaa 1–2 viikon välein. Lähiluotsina tarvitset englannin kielen taitoa. Toiminta tuo vaihtelua turvapaikanhakijoiden haastavaan arkeen. Mukavista retkistä jää iloinen mieli kaikille!

Kehität taitojasi ryhmänohjauksessa, tapahtumien järjestämisessä, paikallisoppaana, kielissä sekä eri kulttuurien ymmärryksessä.

Vapaaehtoistyötä tehdään noin kuusi tuntia kuukaudessa.

Toimintaa järjestetään Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Tampereella.

”Kun astuu vastaanottokeskukseen, jossa on parikymmentä juuri toisensa tavannutta ihmistä työn touhussa hymy huulillaan, ja ymmärtää, että on itse ollut tekemässä tuon kohtaamisen mahdolliseksi, ei voi kuin hymyillä muiden mukana. ”

Globaalikasvattaja – kerro maailmasta nuorille

Toimi muutosvoimana koulumaailmassa

Globaalikasvattajana kerrot koululaisille pakolaisuudesta ja kehityskysymyksistä sekä innostat heitä positiiviseen muutokseen. Inspiroi nuoria tavoittelemaan parempaa tulevaisuutta!

Kehität taitojasi ryhmänohjauksessa, esiintymisessä, kouluttamisessa, vuorovaikutustaidoissa sekä nuorten kanssa työskentelemisessä. Syvennät myös omaa ymmärrystäsi pakolaisuudesta ja kehityskysymyksistä.

Vapaaehtoiset tekevät noin kuusi kouluvierailua vuodessa.

Toimintaa järjestetään pääkaupungin ja Tampereen seudulla.

”Tunnin jälkeen eräs oppilas tuli vielä käytävällä jatkamaan keskustelua tunnin herättämistä ajatuksista. Oli hienoa huomata, että välillämme vallitsi luottamus. Oppilas koki tulleensa kuulluksi epäluuloineen. Samalla hän otti todella rohkeasti uutta tietoa vastaan.”

Työelämämentori - ohjaa työelämässä

Mentoroi työelämätaidoissa

Mentorina tuet maahanmuuttajia työnhaussa ja ensimmäisissä työsuhteissa Suomessa. Vapaaehtoistyö kuuluu Sauma-valmennukseen, joka auttaa maahanmuuttajia työllistymään.

Mentoroit työnhakupajoissa, joissa maahanmuuttajat etsivät töitä ja kirjoittavat hakemuksia. Pajoja järjestetään 1–2 kuukauden ajan yhteensä 2–4 kertaa.

Halutessasi voit jatkaa parimentorina puolen vuoden ajan. Tapaat mentoroitavaa 1–2 kertaa kuukaudessa.

Kehität taitojasi mentorina, saat uusia näkökulmia työelämään ja edistät maahanmuuttajien työllistymistä.

Mentorina tarvitset hyviä tietoteknisiä taitoja, ajankohtaista tietoa suomalaisesta työelämästä ja työnhaun keinoista sekä avoimuutta oppia uutta ja kohdata ihmisiä.

Toimintaa järjestetään pääkaupunkiseudulla.

Keikkalainen – tue arjessa

Avusta asioinnissa tai opiskelussa

Keikkalaisena sovit maahan muuttaneen nuoren tai aikuisen kanssa 1– 4 tapaamisesta. Tuet häntä asioinnissa, opiskelussa tai harrastuksen aloittamisessa. Tämä vahvistaa kotoutujan arjen yhteiskuntataitoja.
Pakolaisapu tarjoaa keikkoja pääkaupunkiseudulla. Niitä syntyy tarpeen mukaan ja epäsäännöllisesti. Voit itse päättää, kuinka usein otat keikkoja vastaan. Keikkalaisuus sopii hyvin myös ihmiselle, joka ei voi sitoutua säännölliseen vapaaehtoistyöhön.
Ilmoittaudu keikkavapaaehtoiseksi alla. Otamme yhteyttä, kun keikoille on tarve.
Ilmoittaudu keikkalaiseksi
Tapahtumat ja kampanjat – toimi ja vaikuta

Kampanjoi kanssamme

Vapaaehtoiset voivat osallistua Pakolaisavun tapahtumiin ja kampanjoihin. Voit tulla mukaan, kun sinulle sopii. Kerromme mahdollisuuksista vapaaehtoisten uutiskirjeessä sekä sosiaalisessa mediassa.

Tapahtumia järjestetään lähinnä pääkaupunkiseudulla ja Lahdessa.

Tervetuloa mukaan!

Kyllä, haluan vapaaehtoiseksi!

Koulutamme sinut tehtävääsi ja tuemme sinua vapaaehtoistyössä. Tervetuloa tiimiin!