VAPAAEHTOISTYÖ

Pakolaisavun vapaaehtoisena edistät pakolaisten ja siirtolaisten kotoutumista ja heidän oikeuksiensa toteutumista.  Kohtaat ihmisiä, opit uutta ja teet merkityksellistä vapaaehtoistyötä!

Ilmoittaudu syksyn koulutuksiin ja vapaaehtoiseksi alempana. Voit tutustua myös vapaaehtoistoimintamme vaikutuksiin.

Kysttävää? Ota rohkeasti yhteyttä, niin kerromme lisää: vapaaehtoiset@pakolaisapu.fi.  Huom! Kesälomien vuoksi vastaamme viestiisi elokuun alussa.  

KOULUTUKSET SYKSYLLÄ 2019

Järjestämme kahdesti vuodessa koulutuksia vapaaehtoistehtäviin. Seuraavat  peruskoulutukset järjestetään syyskuussa 2019:

  • Globaalikasvattajien koulutus on 7.–8.9. 2019. Ilmoittaudu täällä.
  • Kotoutumistyön vapaaehtoisten koulutus on 14–15.9. 2019 (Kaveriksi- ja Puhutaan-järjestäjät, Lähiluotsit ja Työelämämentorit). Ilmoittaudu täällä.
Kaveriksi – järjestä tapahtumia

Tuo paikalliset ja maahanmuuttajat yhteen

Kaveriksi-vapaaehtoisena järjestät tapahtumia, joissa maahan muuttaneet ja paikalliset tutustuvat toisiinsa ja löytävät yhteistä tekemistä. Hauskat tapahtumat johtavat ikimuistoisiin kohtaamisiin!

Vapaaehtoisten toivotaan järjestävän ainakin kaksi Kaveriksi-tapahtumaa.

Kehität taitojasi tapahtumien järjestämisessä ja markkinoinnissa, viestinnässä, ryhmänohjauksessa, osallistavissa menetelmissä ja selkokielen käytössä.

Tapahtumia on voi järjestää ympäri Suomea. Viime aikoina Kaveriksi-tapahtumia on pidetty pääkaupunkiseudulla, Turussa, Tampereella ja Lahdessa.

”Kaveriksi-toiminta tarjoaa arkista kosketuspintaa siihen, miten erilaisten ihmisten kanssa voi olla. Ajatus tavallisesta tutustumisesta tämän toiminnan myötä kiehtoo minua. Sitä ihmiset tarvitsevat.”

Puhutaan! – suomen kieltä ryhmässä

Tee suomen kieltä tutuksi

Puhutaan! -ryhmissä maahan muuttaneet harjoittelevat arjen kielitaitoa vapaaehtoisten kanssa. Vapaaehtoisryhmä järjestää keskustelutapaamiset. Tarvitset tehtävässä vahvaa suomen kielen taitoa. Luvassa rentoa keskustelua, oppimista ja oivalluksia!

Keskusteluryhmät tapaavat viikoittain syksyllä ja keväällä. Joka kerralla on mukana vähintään kolme vapaaehtoista. Teet vapaaehtoistyötä noin kuusi tuntia kuukaudessa.

Kehität taitojasi ryhmänohjauksessa, kielen opettamisessa, selkokielen käytössä, kulttuurien ymmärtämisessä, viestinnässä, vuorovaikutuksessa ja osallistavissa menetelmissä.

Toimintaa on Helsingissä, Vantaalla, Lahdessa, Turussa ja Tampereella.

”Puhutaan! -toiminnassa on ollut paljon unohtumattomia hetkiä. On aina mahtavaa huomata, että samat tyypit tulevat uudelleen ja uudelleen. Ilmeisesti osallistujat kokevat keskustelut mielekkäiksi ja hyödyllisiksi. Tuntuu, että jokainen uskaltaa olla ryhmässä oma itsensä.”

Lähiluotsi – retkiä ja toimintaa

Hauskaa tekemistä turvapaikanhakijoille

Lähiluotsi-ryhmät järjestävät turvapaikanhakijoille vapaa-ajan toimintaa 1-2 viikon välein. Lähiluotsina tarvitset englannin kielitaitoa. Toiminta tuo vaihtelua turvapaikanhakijoiden haastavaan arkeen. Mukavista retkistä jää iloinen mieli!

Kehität taitojasi ryhmänohjauksessa, tapahtumien järjestämisessä, paikallisoppaana, kielissä ja eri kulttuurien ymmärryksessä.

Vapaaehtoistyötä tehdään noin kuusi tuntia kuukaudessa.

Toimintaa on Helsingissä, Espoossa, Vantaalla jaTampereella.

”Kun astuu vastaanottokeskukseen, jossa on parikymmentä juuri toisensa tavannutta ihmistä työn touhussa hymy huulillaan, ja ymmärtää, että on itse ollut tekemässä tuon kohtaamisen mahdolliseksi, ei voi kuin hymyillä muiden mukana. ”

Globaalikasvattaja – kerro maailmasta nuorille

Toimi muutosvoimana koulumaailmassa

Globaalikasvattajana kerrot koululaisille pakolaisuudesta ja kehityskysymyksistä ja innostat heitä positiiviseen muutokseen. Inspiroi nuoria tavoittelemaan parempaa tulevaisuutta!

Kehität taitojasi ryhmänohjauksessa, esiintymisessä, kouluttamisessa, vuorovaikutustaidoissa ja nuorten kanssa työskentelemisessä. Syvennät myös omaa ymmärrystäsi pakolaisuudesta ja kehityskysymyksistä.

Vapaaehtoiset tekevät noin kuusi kouluvierailua vuodessa.

Toimintaa on pääkaupungin ja Tampereen seudulla.

Tunnin jälkeen eräs oppilas tuli vielä käytävällä jatkamaan keskustelua tunnin herättämistä ajatuksista. Oli hienoa huomata, että välillämme vallitsi luottamus. Oppilas koki tulleensa kuulluksi epäluuloineen. Samalla hän otti todella rohkeasti uutta tietoa vastaan.

Työelämämentori - ohjaa työelämässä

Mentoroi työelämätaidoissa

Mentorina tuet maahanmuuttajia työnhaussa ja ensimmäisissä työsuhteissa Suomessa. Vapaaehtoistyö kuuluu Sauma-valmennukseen, joka auttaa maahanmuuttajia työllistymään.

Mentoroit työnhakupajoissa, joissa maahanmuuttajat etsivät töitä ja kirjoittavat hakemuksia. Pajoja järjestetään 1—2 kuukauden ajan yhteensä 2—4 kertaa.

Halutessasi voit jatkaa parimentorina puolen vuoden ajan. Tapaat mentoroitavaa 1—2 kertaa kuukaudessa.

Kehität taitojasi mentorina, saat uusia näkökulmia työelämään ja edistät maahanmuuttajien työllistymistä.

Tarvitset hyviä tietoteknisiä taitoja, ajankohtaista tietoa suomalaisesta työelämästä ja työnhaun keinoista sekä avoimuutta oppia uutta ja kohdata ihmisiä.

Toimintaa on pääkaupunkiseudulla.

Keikkalainen – tue arjessa

Avusta asioinnissa tai opiskelussa

Keikkalaisena sovit maahan muuttaneen nuoren tai aikuisen kanssa 1– 4 tapaamisesta. Tuet häntä asioinnissa, opiskelussa tai harrastuksen aloittamisessa. Tämä vahvistaa kotoutujan arjen yhteiskuntataitoja.
Pakolaisapu tarjoaa keikkoja pääkaupunkiseudulla. Niitä syntyy tarpeen mukaan ja epäsäännöllisesti. Voit itse päättää, kuinka usein otat keikkoja vastaan. Keikkalaisuus sopii hyvin myös ihmiselle, joka ei voi sitoutua säännölliseen vapaaehtoistyöhön.
Ilmoittaudu keikkavapaaehtoiseksi alla. Otamme yhteyttä kun keikkoja syntyy.
Ilmoittaudu keikkalaiseksi
Tapahtumat ja kampanjat – toimi ja vaikuta

Kampanjoi kanssamme

Vapaaehtoiset voivat osallistua Pakolaisavun tapahtumiin, kampanjoihin ja viestintään. Voit tulla mukaan, kun sinulle sopii. Kerromme mahdollisuuksista vapaaehtoisten uutiskirjeessä ja sosiaalisessa mediassa.

Tapahtumia järjestetään lähinnä pääkaupunkiseudulla ja Lahdessa

Tervetuloa mukaan!

Kyllä, haluan vapaaehtoiseksi!

Koulutamme sinut tehtävääsi ja tuemme sinua vapaaehtoistyössä. Tervetuloa tiimiin!