TULE VAPAAEHTOISEKSI

TULE VAPAAEHTOISEKSI

Pakolaisavun vapaaehtoisena edistät pakolaisten ja maahanmuuttaneiden kotoutumista ja heidän oikeuksiensa toteutumista. Kohtaat ihmisiä, opit uutta ja rakennat kanssamme Suomea, jossa kaikkien on hyvä elää.

Vapaaehtoistoimintamme vahvistaa maahanmuuttaneiden kielitaitoa, hyvinvointia ja verkostoja. Voit auttaa heitä löytämään töitä, opiskelemaan ja toimimaan aktiivisesti yhteiskunnassa.

MITEN ALOITAN PAKOLAISAVUN VAPAAEHTOISENA?

Voit aloittaa Pakolaisavun vapaaehtoisena käytyäsi joko lähi- tai verkkokoulutuksen. Kummatkin koulutusvaihtoehdot antavat sinulle valmiudet toimia suomiluotsina, Puhutaan-ohjaajana ja työelämämentorina. Järjestämme globaalikasvattajille erillisen koulutuksen vuosittain.

  • Järjestämme vuosittain vapaaehtoistoiminnan peruskoulutuksia sekä kasvotusten että etäyhteyksin. Löydät ajankohtaiset tiedot tulevista koulutuksista tältä sivulta. 
  • Vapaaehtoisten kotoutumistyön koulutus järjestetään lauantaina 13.1.2024 klo 10–16 Helsingissä. Koulutuksen jälkeen tiedät, mitä vapaaehtoisen rooliin kuuluu ja miten toimintaa organisoidaan. Koulutuksessa pääset tutustumaan Pakolaisapuun ja verkostoitumaan muiden uusien vapaaehtoisten kanssa. Osallistujamäärä on rajallinen, joten ilmoittaudu mukaan pian, viimeistään 7.1.2024. Löydät lisätietoa koulutuksesta ilmoittautumislomakkeesta.
  • Verkkokoulutusta varten sinun tulee rekisteröityä Vuolearning-alustalle sähköpostiosoitteellasi. Voit suorittaa koulutuksen itsenäisesti, ja sen suorittamiseen kuluu aikaa noin kaksi tuntia. Voit tehdä koulutuksen omassa tahdissasi. Koulutuksen käytyäsi saat ohjeet jatkoon ja käymme kanssasi lyhyen aloituskeskustelun Teamsissa.
KOULUTTAUDU VERKOSSA
 

Tutustu vapaaehtoistehtäviimme

5 syytä tulla mukaan Kaveriksi!-toimintaan

Tee suomen oppimisesta hauskaa

Puhutaan-ryhmissä maahanmuuttaneet harjoittelevat arjen kielitaitoa vapaaehtoisten kanssa. Löydät ryhmät ja niiden kokoontumisaikataulun verkkosivuiltamme. Tarvitset hyvää suomen kielen taitoa. Kehityt ryhmänohjaajana ja selkokielen käyttäjänä. Toimit yhdessä muiden vapaaehtoisten ohjaajien kanssa. Puhutaan-ohjaajana voit toimia myös etänä. Tällä hetkellä uusia ohjaajia tarvitaan erityisesti Sellon ryhmään ja helmikuussa 2024 alkavaan Tikkurilan ryhmään. 
 
Kuvassa kaksi naista seisoo pöydän ääressä toisiaan vastakkain. Naiset nauravat, heillä on kädessään kahvikupit. Taustalla toimistoympäristö.

Tue arjessa

Haluatko auttaa Suomeen muuttaneita uuden elämän aloittamisessa? Suomiluotsina annat yksilöllistä tukea maahanmuuttaneelle. Voit avustaa asioinnissa, opinnoissa, koulunkäynnissä, kielen harjoittelussa tai työnhaussa kertaluonteisesti tai pidempään. Tarvitset tehtävässä hyvää suomen kielen taitoa tai muun yhteisen kielen tuettavan kanssa. Löydät lisätietoja Suomiluotsi-toiminnasta verkkosivuiltamme.

Pakolaisavun työntekijä neuvoo asiakkaita

Mentoroi työelämätaidoissa

Työelämämentorina tuet maahanmuuttaneita työelämätaidoissa ja työnhaussa. Mentorina annat yksilöllistä tukea maahanmuuttaneelle työnhakupajoissa. Työnhakupajoja järjestetään kasvokkain Helsingissä ja etänä Zoomissa. Tarvitset hyviä digitaitoja, tietoa suomalaisesta työelämästä ja sinun tulee osata suomea sujuvasti. Löydät tarkemmat tiedot mentoroinnista ja työnhakupajojen aikataulut Sauma-työelämävalmennuksen sivuilta.

Globaalikasvattaja-mainos, jossa kaksi naista hymyilee

Innosta nuoria muutokseen

Globaalikasvattajana pidät koululaisille työpajoja pakolaisuudesta, siirtolaisuudesta ja ilmastonmuutoksesta. Samalla inspiroit heitä toimimaan paremman tulevaisuuden eteen. Vahvistat tietojasi pakolaisasioissa, ryhmänohjauksessa ja kouluttamisessa. Tiedotamme seuraavasta globaalikasvattajien koulutuksesta näillä sivuilla. Löydät globaalikasvatuksen materiaaleja ja tarkemmat tiedot kouluvierailuista Koulut-sivulta.

Pysy ajan tasalla!

Tilaa vapaaehtoisten uutiskirje ja saat tiedon ajankohtaisista asioista sähköpostiisi kerran kuussa.

Vapaaehtoiset


Haluatko tietoa vapaaehtoistehtävistä? Ota yhteyttä — autamme kaikissa vapaaehtoistyöhön liittyvissä kysymyksissä:

vapaaehtoiset@pakolaisapu.fi

Tee vapaaehtoisen verkkokoulutus itsenäisesti, kun sinulle sopii.

Kouluttaudu verkossa

KOTOUTUJAT


Tarvitsetko apua työnhakuun? Tule mukaan työnhakukurssille.

Lue lisää

Haluatko harjoitella suomen kieltä? Tule Puhutaan-keskusteluryhmään!

Lue lisää

Tarvitsetko apua arjen asiointiin?

Jätä tukipyyntö

KUMPPANIT


Pysy ajan tasalla toiminnasta ja yhteistyömahdollisuuksista.

Liity kumppanilistalle

Hae apua kotoutujalle arjen asiointiin.

Jätä tukipyyntö

.

”Vapaaehtoistyössä kaikki ovat tasa-arvoisia ja tervetulleita. Voin auttaa muita, ja samalla opin heiltä paljon uutta.”

– Katja, Pakolaisavun vapaaehtoinen