Pakolaisavun vapaaehtoiset kertovat kokemuksistaan: ”Autoin tärkeässä asiassa”

Ihmiset kuvattuna sisätiloissa ylhäältä päin. Ihmiset hymyilevät kädet pystyssä katsoen ylös päin kameraan.
Suomen Pakolaisavulla on noin 150 aktiivista vapaaehtoista. He ohjaavat suomen kielen Puhutaan-ryhmiä, neuvovat Ukrainasta paenneita Suomeen asettumisessa, kertovat pakkomuutosta koululaisille ja mentoroivat maahanmuuttaneita työnhaussa sekä tukevat heitä arjessa. Vapaaehtoistyöhön vie monta polkua. Fuad Ahmadov ja Anna Levänen kertovat omista kokemuksistaan Pakolaisavun vapaaehtoisina.
 
Anna Levänen aloitti vapaaehtoistyön keväällä 2022.
 
– Minulla on perhettä Ukrainassa. Kun Venäjä hyökkäsi, haimme heidät Suomeen. Puhun suomea ja venäjää ja autoin heitä viranomaisten kanssa asioimisessa. Ajattelin, että voisin auttaa muita samassa tilanteessa olevia. Kerran kävin Vallilan Ukraina Help Centerissä perheeni kanssa. Kysyin, voisinko olla avuksi. Tutustuin Pakolaisavun työntekijään ja siitä se lähti, Anna kertoo.
 
Myös Fuad Ahmadov tuli vapaaehtoistyöhön mukaan Venäjän-Ukrainan sodan myötä.
 
– Tiesin, että ukrainalaiset eivät puhu paljoakaan englantia. Venäjä on toinen kieleni. Ajattelin, että voisin auttaa ihmisiä kielitaitoni avulla, Fuad kertoo.
 
Paenneiden tukena avustuskeskuksessa
 
Pakolaisapu on mukana järjestöjen avustuskeskuksessa Ukraina Help Centerissä, joka avasi ovensa Helsingin Vallilassa maaliskuussa 2022. Pakolaisavun pisteellä paenneet saavat neuvoja käytännön asioissa, esimerkiksi asunnon löytämisessä. Vaikeat tilapäiseen suojeluun liittyvät kysymykset ohjataan Pakolaisavun työntekijöille.
 
Help Centerin vapaaehtoiset voivat valita heille sopivat vuorot. Anna toimi maaliskuussa usein Pakolaisavun pisteellä.
 
– Alussa tilanne eli koko ajan. Piti olla tarkkana, ettei jaa väärää tietoa. Pisteellä oli onneksi käsikirja, jota Pakolaisavun työntekijät päivittivät tiheään tahtiin. Etsimme myös tietoa netistä.
 
Levänen muistaa Help Centeristä monta koskettavaa kohtaamista.
 
– Asiakkaista näki, että he olivat stressaantuneita ja traumatisoituneita. Pelkästään se, että he pääsivät juttelemaan kanssamme, oli heille tärkeää. He näkivät, että teimme töitä heidän eteensä, ja olivat hyvin kiitollisia. Minusta tuntui, että autoin tärkeässä asiassa.
 
Kesää kohti tultaessa asiakkaat kysyivät vähemmän Suomeen asettumisesta. Kysymykset painottuivat työnhakuun, päivähoitoon, kielikursseihin ja opiskeluun.
 
– Yksi asiakas oli työkseen tarkastanut junaratojen ja ratapenkereiden laatua. Miten sen voisi selittää suomalaisille? Käänsimme sanan yhdessä. Tapasin tämän ihmisen myöhemmin. Hän oli saanut töitä rakennusalalta ja oli tyytyväinen, Fuad muistelee.
 
Puhumisrohkeutta ryhmässä 
 
Syksyllä 2022 Fuad aloitti uuden vapaaehtoistyön Sellon kirjaston Puhutaan-ryhmässä. Hän suunnittelee ja ohjaa ryhmän tapaamisia yhdessä muiden vapaaehtoisten kanssa. Ryhmä on suunnattu maahanmuuttaneille, jotka puhuvat jo vähän suomea. Siinä harjoitellaan erityisesti puhuttua kieltä.
 
Ohjaajat suunnittelevat toimintaa osallistujien toiveiden pohjalta. Siinä käsitellään eri teemoja ja hyödynnetään Pakolaisavun tukimateriaaleja ja toiminnallisia menetelmiä. Sellon ryhmässä on viime aikoina keskusteltu muun muassa työelämästä ja kirjoista. Fuadilla on itsellään kokemusta suomen kielen oppimisesta, mistä on ollut hyötyä vapaaehtoistyössä.
 
– Me Suomeen muuttaneet pelkäämme, että jos puhumme virheellisesti, jotkut voivat nauraa. Mutta suomalaisilla on hyvä asenne – he eivät naura vaan yrittävät ymmärtää. Yritän siis rohkaista ihmisiä: puhukaa vain. Sillä tavalla voi kehittää kielitaitoaan. Olen puhunut tästä myös Help Centerin asiakkaille, Fuad kertoo.
 
Fuadin mielestä vapaaehtoistyön aloittaminen kannattaa. Hän kannustaa myös maahanmuuttaneita vapaaehtoistoimintaan.
 
– Saat uusia mahdollisuuksia ja vastuuta. Keskustelet ihmisten kanssa ja kehität kielitaitoasi. On myös hauskaa auttaa ihmisiä. Kun heitä tapaa myöhemmin he tervehtivät kuin tuttua ja kiittävät. Siinä huomaa, että apumme toimii.
 
Innostavia keskusteluja koululaisten kanssa
 
Anna on toiminut syksystä lähtien Pakolaisavun globaalikasvattajana. Hän on vieraillut kouluissa ja pitänyt nuorille työpajoja pakkomuutosta. Tehtävään kuuluu tiedon jakamista sekä ajatusten ja keskustelun herättämistä.
 
Anna sai kipinän globaalikasvatukseen Help Centerissä. Hänelle pohti, että olisi itse halunnut tietää pakkomuuttoon liittyvistä asioista nuorempana. Globaalikasvattajana hän on päässyt puhumaan niistä koululaisille.
 
– On ollut ihanaa huomata, kuinka valveutuneita ja kiinnostuneita nuoret ovat. Monet ilahtuvat tajutessaan, että voivat itse auttaa maahanmuuttaneita kotoutumaan. Yhdessäkin koulussa 14-vuotiaat kiittelivät minua kovasti ja kyselivät, mitä voivat itse tehdä. Se oli pysäyttävä hetki.
 
Anna suosittelee Pakolaisavun vapaaehtoistyötä kaikille kiinnostuneille. Hän korostaa, että vapaaehtoisvuorot voi itse päättää, ja jokainen voi tehdä sen verran kuin kykenee. Vapaaehtoiset saavat koulutusta ja tukimateriaalit käyttöönsä. He saavat myös tukea Pakolaisavun työntekijöiltä.
 
– Vapaaehtoistyö on tosi antoisaa ja merkityksellistä. Siinä pääsee konkreettisesti auttamaan, sanoo Anna.
 

Kiinnostuitko vapaaehtoistoiminnastamme? Lue lisää vapaaehtoistoiminnan verkkosivuilta.