JÄRJESTÖSTÄ
Suomen Pakolaisapu ry on Suomen suurin pakolais- ja siirtolaiskysymyksiin erikoistunut asiantuntijajärjestö. Autamme vuosittain tuhansia ihmisiä toipumaan konflikteista ja kotoutumaan uusiin yhteiskuntiin. Yli 50 vuoden aikana työmme on näkynyt Suomen lisäksi Afrikassa, Lähi-idässä, Aasiassa ja Euroopassa.
Onnistuaksemme tärkeässä työssä kehitämme jatkuvasti asiantuntemukseen pohjaavaa ja fokusoitunutta työtä ja noudatamme hyvää hallintotapaa. Työmme mahdollistaa kattava ja toimiva yhteistyöverkosto.
Missio
Tuemme pakolaisten ja siirtolaisten oikeuksien toteutumista ja yhdenvertaista osallisuutta yhteiskunnissa ja yhteiskuntien jäseninä ja rakentajina.
Visio
Pakolaiset ja siirtolaiset ovat yhdenvertaisia, osallistuvia yhteiskuntiensa jäseniä, ja heidän perusoikeutensa toteutuvat myönteisessä asenneilmapiirissä.
Arvot
Oikeudenmukaisuus
Osallisuus ja yhdenvertaisuus
Läpinäkyvyys ja vastuullisuus
Läpileikkaavat teemat
Pakolaisavun työtä määrittää neljä läpileikkaavaa teemaa, jotka ohjaavat kaikkea toimintaamme, niin Suomessa kuin kohdemaissamme.
Pakolaisapu on ihmisoikeusperustaisen ja kotoutumista tukevan maahanmuuttopolitiikan asiantuntija. Puolustamme YK:n ja kansainvälisten lakien ja suositusten mukaista suojelujärjestelmää, jossa jokaisella on oikeus hakea suojelua. Pakolais- tai siirtolaistausta ei ole peruste evätä yhteiskunnan palveluita. Maahanmuuttajien pääsyyn palvelujärjestelmään on kiinnitettävä erityistä huomiota ja yhteiskunnan rakenteiden tulee tukea tehokasta kotoutumista.
Pakolaiset ovat haavoittuvassa asemassa kaikkialla maailmassa. Vanhaan kotimaahan jää usein perhe, työ ja koulu, minkä lisäksi pakeneminen on traumaattinen kokemus. Pakolaisapu tuo paenneiden elämään toiveikkuutta ja motivaatiota. Tarjoamamme konkreettiset taidot, kuten luku- ja kielitaito, elämäntaidot, yrittäjyys ja yhteiskunnan tuntemus vahvistavat pakolaisten selviytymiskykyä uudessa yhteisössä.
Toiseen maahan muuttanut pakolais- tai siirtolaistaustainen henkilö haluaa olla yhdenvertainen osa uutta yhteisöään. Pakolaisapu luo tilaa ja tapoja aktiiviselle kansalaisuudelle heille, joille uuden kotimaan kansalaisyhteiskunta ei ole vielä tuttu. Tuemme niin maahanmuuttajien parissa tekevien järjestöjen kuin pakolais- ja siirtolaistaustaisten ja paikallisten asukkaiden omaa, yhteistä toimintaa.
Pakolaisapu on sitoutunut edistämään hyviä väestösuhteita. Suomessa ja kohdemaissamme maahanmuuttajien täytyy sopeutua uusiin elämäntilanteisiin, mutta myös vastaanottajayhteisön on mukauduttava. Teemme työtä, jotta kotoutuminen uuteen yhteisöön sujuisi yhteisymmärryksessä ja vuorovaikutuksessa. Vaikutamme pakolaisia ja siirtolaisia vastaanottavan maan asenneilmapiiriin, jotta se olisi myönteinen, myötätuntoinen ja ihmisoikeuksia kunnioittava.
Nämä teemat toimivat ohjenuoranamme, oli sitten kyse yksilöiden tukemisessa, institutionaalisten järjestelmien muutoksesta tai poliittisesta vaikuttamistyöstä.
Henkilöstö
Pakolaisavun tärkein voimavara on sen asiantunteva henkilöstö. Pakolaisapu on yhdenvertainen työnantaja, jonka Suomessa ja kohdemaissa työskentelevä henkilöstö on hyvin monimuotoista. Maatoimistojen henkilöstö on paikalta palkattua lukuun ottamatta maajohtajia.
Pakolaisavun koko henkilöstön vahvuus oli vuoden 2019 lopussa 137, joista kotimaassa työskenteli 48 ja ulkomailla 89 henkilöä.


Talous
Vuonna 2019 Suomen Pakolaisavun kokonaisrahoitus oli hieman yli neljä miljoonaa euroa. Pakolaisapu pyrkii laajentamaan rahoituspohjaansa sekä jatkuvasti kehittää hallintonsa tehokkuutta, läpinäkyvyyttä ja riskienhallintaa.
Lue lisää toiminnastamme vuosikertomuksestamme.
Euroopan komissio on myöntänyt meille humanitaarisen avun kumppanuuden sertifikaatin vuosille 2021-2027, jonka voi lukea täältä.
Päärahoittajat ja yhteistyökumppanit











