Vapaaehtoistyö tuo iloa elämään

Neljä naista keskustelee pöydän ääressä. Yksi on selkä kameraan päin, yhdestä näkyy sivuprofiili ja kahden kasvot kokonaan. Yksi naisista puhuu ja kaksi hymyilee.

Suomen Pakolaisavun vapaaehtoiset auttavat paenneita ja maahanmuuttaneita kotoutumaan Suomeen. Nina Erho ohjaa suomen kielen ryhmää ja Oksana Matisova auttaa Ukrainasta paenneita käytännön asioissa. He kertovat kokemuksistaan vapaaehtoisina.

Nina Erho opiskeli aikoinaan suomen kieltä yliopistossa. Tehtyään pitkään unelmiensa työtä hän halusi kokeilla sen lisäksi jotain uutta. Ninalla oli aikaa vapaaehtoistyöhön ja suomen kieli oli hänelle luonteva työkalu. Hän päätti aloittaa Puhutaan-vapaaehtoistyön, jossa maahanmuuttaneet harjoittelevat suomea vapaaehtoisten ohjaajien kanssa. Nina on nyt toiminut reilun vuoden ajan Espoon Sellon Puhutaan-ryhmässä.

Oxana Matisovan tie Suomen Pakolaisavun vapaaehtoiseksi alkoi Venäjän hyökättyä Ukrainaan.
”Se oli vaikea hetki monelle venäläiselle. Tunsin oloni epätoivoiseksi. Halusin auttaa, mutta en tiennyt miten”, kertoo Oxana, joka muutti Venäjältä Suomeen 20 vuotta sitten.
Hänen isoäitinsä oli kotoisin Ukrainasta ja kuului maan puolankieliseen vähemmistöön.Oxana kuuli, että Suomen Pakolaisapu etsi vapaaehtoisia infopisteelleen järjestöjen avustuskeskukseen Ukraina Help Centeriin. Oxana otti sinne yhteyttä ja sai hyvän, laajan vastauksen. Haluan tehdä juuri tätä, Oxana ajatteli.

Puhutaan-ryhmässä kurkistetaan kulttuureihin

Puhutaan-ryhmissä keskustellaan paljon ja opitaan kieltä toiminnallisten harjoitusten kautta, mikä kehittää erityisesti puhutun suomen taitoa. Nina on vuorollaan ottanut vastuun tapaamisten suunnittelusta. Muilla kerroilla toinen vapaaehtoinen on vastannut suunnittelusta, ja Nina ja muut vapaaehtoiset ovat tukeneet häntä. Vapaaehtoiset koulutetaan tehtävään ja he voivat hyödyntää Pakolaisavun materiaaleja, joihin kuuluu toiminnallisia suomen kielen harjoituksia ja pelejä. Nina kertoo oppineensa paljon ryhmän ohjaamisesta. Ryhmissä kaikki oppivat myös toistensa kulttuureista ja kielistä.

”Olemme kaikki täällä Suomessa, mutta tulemme eri puolilta maailmaa. Puhutaan-vapaaehtoistyössä pääsen kurkistamaan monenlaisiin kulttuureihin ja maihin nousematta lentokoneeseen. Samalla tulee luotua katse myös omaan olemisen tapaan ja selvitettyä asioita, joita en muista tai tiedä Suomesta. Joskus olen oivaltanut oman suomalaisen ajattelutapani, tai kielen oppija omansa, ja olemme nauraneet yhdessä.”

Yhdessä harjoituksessa Puhutaan-ryhmän osallistujat haastattelevat toisiaan.

”Osallistujat lähtevät rohkeasti liikkeelle ja iloinen puheensorina täyttää koko salin. Maahanmuuttaneet puhuvat suomea keskenään, se on heille yhteinen kommunikaation kieli. Esimerkiksi silloin tuntuu, että olemme onnistuneet.”

Sellon Puhutaan-ryhmässä on viime aikoina ollut erityisen paljon osallistujia. Nina arvelee, että korona-ajan jälkeen ihmisillä on halu tavata toisiaan, mutta koska monet maahanmuuttaneet palaavat ryhmään aina uudelleen, toiminnasta on varmasti heille myös apua. Se tuntuu Ninasta palkitsevalta.

”Ryhmätapaamisissa olemme vahvasti hetkessä läsnä ja keskitymme kuuntelemaan toisiamme. Nauramme usein, mikä on ihanaa. Kielen oppiminen, selittäminen ja oivaltaminen on iloinen asia. Ja naurua ei ole kiireisessä arjessa koskaan liikaa.”

Ukrainasta paenneiden perusasiat kuntoon

Oxana oli Ukraina Help Centerin infopisteellä vapaaehtoisena vuoden päivät. Pakolaisavun vapaaehtoiset ja työntekijät neuvoivat sodan keskeltä saapuneita käytännön asioissa. Pisteellä riitti ihmisiä, jotka kysyivät kaikenlaista, kuten: miten lapseni pääsee kouluun? Mistä saan tukea? Entä töitä?

Sitten Help Centerin asiakasmäärät vähenivät. Pakolaisapu siirtyi auttamaan ukrainalaisia toisella tapaa. Suomiluotsi-vapaaehtoiset vastaavat tukipyyntöihin, joita voivat jättää maahanmuuttaneet tai joku heidän puolestaan. Tukea voi pyytää esimerkiksi asiointiin tai suomen kielen harjoitteluun. Oxana on auttanut montaa ukrainalaista pankissa asioimisessa ja tilin avaamisessa.

Oxanan mielestä vapaaehtoistyössä on paljon hyviä puolia.

”Tiedän auttavani ja se on ihana tunne. Kun muutin Suomeen, olin aluksi vaikeassa tilanteessa. Minulla oli meneillään hankala avioero, enkä tiennyt oikeuksistani. Sain paljon apua Monika-Naisilta ja olen heille kiitollinen edelleen. Avun saaminen rohkaisi minua, ja elämässäni alkoi uusi vaihe. Omien kokemusteni vuoksi osaan kuvitella, minkälaisia ongelmia ihmisillä on. Kun autan ihmisiä, näen kiitollisuuden heidän silmissään. Ehkä jonain päivänä he voivat auttaa muita.”

Oxana on myös tutustunut muihin vapaaehtoisiin ja työntekijöihin. Hän on saanut uusia kavereita heistä ja ukrainalaisista asiakkaista, jotka ottavat häneen yhteyttä.

”Kun tapaan Ukrainasta paenneita ensimmäisen kerran, he ovat usein hyvin surullisia. Sitten kun heidän perusasiansa ovat kunnossa, he voivat rentoutua ja puhua muista asioista kahvin äärellä ja nauttia elämästä. Tällä hetkellä teen vapaaehtoistyötä juuri sitä varten, että perusjutut järjestyisivät.”

Haastaviakin hetkiä on ollut. Asiakkaiden ongelmat ovat jääneet painamaan Oxanaa, mikä on vaikeuttanut nukkumista. Oxana on saanut tukea hollantilaissuomalaiselta mieheltään ja Pakolaisavun Ukraina-hankkeen ohjaajalta Irina Eteläaholta.

”Voin soittaa Irinalle ja puhua, hän on aina valmis kuuntelemaan. Irina on minulle tosi hyvä malli.”

Oppimisprosessi, joka tuottaa iloa

Ninan mielestä vapaaehtoistyötä kannattaa kokeilla, jos elämäntilanne sallii. Puhutaan-vapaaehtoisten toivotaan sitoutuvan tehtävään ainakin kevät- tai syyskauden ajaksi. Ensimmäinen kerta on Ninan mukaan jännittävä ja ilahduttava sukellus syvään päätyyn.

”Kannattaa ylittää kynnys avoimin mielin. Kyllä tästä ehdottomasti saa paljon. Puhutaan-vapaaehtoisuus on oppimisprosessi, joka tuottaa iloa.”

Oxana sanoo harkinneensa vapaaehtoistyön aloittamista liian pitkään.

”Tuhlasin vain aikaani. Help Centerissä huomasin heti, että siellä oli hyvä ilmapiiri ja hyviä ihmisiä. Olin jännittänyt ihan turhaan. Suosittelen vapaaehtoistyötä lämpimästi. Olen onnellinen, että olen avannut tämän oven.”

Haluaisitko aloittaa vapaaehtoistyön? Pakolaisapu järjestää 13.1.2024 koulutuksen uusille Puhutaan-vapaaehtoisille, suomiluotseille ja työelämämentoreille, myöhemmin keväällä globaalikasvattajille. Lue lisää vapaaehtoistyön sivuiltamme. Tervetuloa Pakolaisavun tiimiin!