Ugandan pakolaistilanne muuttunut kestämättömäksi

Pakolaislapsi asutusalueella Ugandassa.

Uganda on ottanut vastaan lähes 1,3 miljoonaa pakolaista naapurimaistaan Etelä-Sudanista ja Kongon demokraattisesta tasavallasta. Alkukesästä tilanne Kongossa on kärjistynyt entisestään, ja pelkästään heinäkuussa yli 11 000 pakolaista pakeni Kongosta Ugandaan. Tilanne Ugandan pakolaisasutusalueilla on kriittinen.

Tuhannet pakolaiset ovat kesän aikana ylittäneet Albert-järven paetakseen Ugandaan. Yli 19 000 Kongon pakolaista on saapunut kesäkuun alusta lähtien jo ylikuormitetuille asutusalueille ja vastaanottokeskuksiin. Kongon demokraattisen tasavallan koillisosissa sijaitsevien hema- ja lendu-ryhmien väliset uudet yhteenotot ovat ajaneet yli 500 ihmistä päivässä pakoon.

”Ugandassa on meneillään Afrikan suurin pakolaiskriisi. Kehotamme vahvasti kansainvälistä yhteisöä ja muita humanitaarisen avun rahoittajia lisäämään tukeaan Ugandan pakolaisille. Uusien tulokkaiden määrä on niin suuri, etteivät avustusresurssit riitä kaikkien auttamiseen. Suojaa ja peruspalveluita tarvitaan kipeästi”, sanoo Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen.

Suomen ja Euroopan poliittisessa keskustelussa on painotettu, että pakolaisia pitää tukea lähtömaissa ja niiden lähialueilla. Tämä ei ole kuitenkaan näkynyt Ugandan humanitaarisen avun rahoituksessa. Kun tarvittava avustusmäärä pakolaisten tukemiseksi vuodelle 2019 on 927 miljoonaa dollaria, avustustyölle on tähän asti suunnattu vain 189 miljoonaa. Ilman lisärahoitusta elintärkeitä avustushankkeita joudutaan lakkauttamaan.

Uganda on onnistunut ylläpitämään Afrikan, tai jopa koko maailman, edistyksellisintä pakolaispolitiikkaa lisääntyvistä pakolaismääristä huolimatta. Pienessä maassa on yli 1,3 miljoonaa pakolaista, joista suurin osa on Etelä-Sudanista, Kongon demokraattisesta tasavallasta ja Burundista.

”Vaikka tilanne Ugandassa on kriittinen, maan pyynnöt lisärahoituksesta eivät ole tulleet kuulluiksi. Uganda kantaa kokoaan paljon suuremman vastuun maailman pakolaistilanteesta – vähintä mitä kansainvälinen yhteisö voi tehdä, on osallistua maassa olevien pakolaisten auttamiseen”, sanoo Pakolaisavun Ugandan maajohtaja Tarja Saarela-Kaonga.

 
Lisätietoja:

Ida Schauman

Vaikuttamistyön päällikkö

040 560 0772