Ilmastotaistelija: Martha

Suomen Pakolaisavun kursseilla käynyt pakolaisnainen tekee ruokaa ekoliedellä hämärässä

Martha joutui pakenemaan Etelä-Sudanista kahdesti ja kamppailee nyt uudessa kotimaassaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia vastaan. Monilla pakolaisilla ei ole muita vaihtoehtoja kuin taistella selviytyäkseen ilmastonmuutoksen keskellä. Esittelemme juttusarjassamme neljä pakolaistaustaista henkilöä, jotka ovat todellisia ilmastotaistelijoita. Marthan tarina on sarjassa toisena.

Jätettyään kotinsa Martha Abol Kelei taivalsi poikansa kanssa kolme vuorokautta ilman ruokaa ja vettä. Kolmantena yönä heidät autettiin eteenpäin kulkuneuvoilla, mutta matka Pohjois-Ugandan Nyumanziin kesti silti kuukauden.
”Tällä kertaa maanviljely ja ruokatilanne ovat heikommat kuin viimeksi”, kertoo jo toista kertaa kotimaansa Etelä-Sudanin aseellisia konflikteja Ugandaan paennut tomera nainen.
Martha huolehtii yksin veljensä seitsemästä lapsesta ja 73-vuotiaasta äidistään. Oma poika on opiskelemassa läheisessä kaupungissa, ja talouden pyörittäminen menojen kattamiseksi on selkävikaiselle Marthalle haasteellista. Okraa, hibiskusta ja seesamia pullisteleva kasvimaa näyttää vaikuttavalta, mutta tämän huomautuksen nainen ohittaa tuhahtaen.
”Arvaamaton ilmasto tekee Ugandassa pakolaisena elämisestä hyvin hankalaa. Kuivat kaudet ja sadekuukaudet eivät vuorottele enää tavanomaiseen tapaansa. Monet istutukset kuolevat kuivuuteen kesken sadekauden”, päivittelee yhteisön opetussihteerinä ja Suomen Pakolaisavun yrittäjyyskurssin vetäjänä toimiva Martha.
Hänen mukaansa ilmastossa on tapahtunut selkeä muutos siitä, kun hän saapui Ugandaan ensimmäistä kertaa vuonna 1993. Nykyisin kuivuus on hänen mukaansa mahdotonta. Nainen on jo tottunut siihen, että menettää kanansa vuosittain kuumuudelle ja sairauksille. Tänä vuonna niitä on kuollut 50.
Ilmastonmuutoksesta ja asutusalueen luonnon pilaantumisesta huolissaan oleva Martha on rakentanut kotiinsa ekolieden, jonka käyttö ei vaadi puiden pilkkomista pihapiiristä. Lieden kuluttama hiili on kuitenkin kallista, kun rahasta on muutenkin pulaa. Tämän vuoksi puita säästävien liesien suosio on pysynyt alhaisena pakolaisten keskuudessa. Ekoliesien, puun säästämisen ja ympäristönsuojelun merkitystä on korostettu Pakolaisavun koulutuksessa, ja yhä useampi pyrkii käyttämään ympäristöä säästäviä toimintatapoja.
Ilmastonmuutos ja pakolaisuus: ihmiskuntaa ravistelevat globaalit ilmiöt -valokuvanäyttely kuvaa pakolaisten elämää ilmastonmuutoksen vaikutusten alla. Valokuvaaja Outi Neuvosen Pakolaisavulle kuvaama näyttely on esillä Sanomatalossa 10.–23.2. ja Rikhardinkadun kirjastossa 24.2.–20.3.2020. Molempiin näyttelyihin on vapaa pääsy.

Katso myös

Poika kerää vettä saastuneesta järvestä pakolaisasutusalueella Ugandassa

ILMASTONMUUTOS UHKAA PAKOLAISTEN SELVIYTYMISTÄ

Ajaako ilmastonmuutos ihmisiä liikkeelle? Kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa jo aiemmin kodeistaan pakenemaan joutuneisiin?

LUE LISÄÄ