Ilmastotaistelija: Alia

Pakolaisavun hyödynsaaja ja ilmastonmuutoksen vaikutukset kokenut Alia Rose Adjumanin pakolaisasutusalueella Ugandassa

Naisjohtaja Alia Rose tietää, kuinka ilmastonmuutos tuhoaa hänen elinympäristöään Ugandassa. Hän ei kuitenkaan luovuta, vaan taistelee yhteisönsä kanssa muuttuvan ympäristön haasteita vastaan. Esittelemme juttusarjassamme neljä pakolaistaustaista henkilöä, jotka ovat todellisia ilmastotaistelijoita. Viimeisenä on Alian tarina.

Kun Alia Rose puhuu, ovat äänessä Pagirinyan naiset. Naiset, joita ei aiemmin kuultu, mutta joiden hallintaan on nykyisin uskottu yhteisön ympäristövastaavan pesti. Naisjohtajana Rose ohjaa yhteisön tapaamisia ja työskentelee lisäksi naisten asioita edistävien järjestöjen kanssa.

”Erityisesti olen kampanjoinut sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa vastaan ja tehnyt perhesuunnittelua näkyvämmäksi”, kertoo tytärtään imettävä Rose vakaalla uskolla asiaansa.

Elämä Pagirinyan pakolaisasutusalueella on vaikeaa – kaikesta on puutetta ja ilmasto on erittäin epävakaa. Asukkaita on kuollut myrskyjen repiessä puita ja asuinrakennuksia sijoiltaan, ja toisinaan kuivuus syö koko sadon.

Sipulien ja itse tekemänsä nestemäisen saippuan myynnillä tienaava nainen kertoo asioiden kuitenkin parantuneen siitä, kun hän vuoden 2016 heinäkuussa asettautui Pagirinyan pakolaisasutusalueella hänelle osoitetulle maapläntille.

”Maa ja sää ovat molemmat surkeita, mutta järjestäytymällä ja yhdessä asioita työstämällä elämä on muuttunut valtavasti kahdessa vuodessa”, puhuu Rose pikkuhiljaa voimaantuneesta yhteisöstä, joka on toiminnallaan saanut kukistettua esimerkiksi koleraan johtaneet kuolemat.

Rose korostaa asutusalueita riepottelevien sään ääri-ilmiöiden olevan osittain pakolaisten itsensä aiheuttamia.

”Kun polttopuita ei ole saatavilla, leikataan alueen vähäisistä puista oksia avuksi ruoanlaittoon. Mikäli emme välitä tästä, tuhoamme itse oman ympäristömme, ravinnonlähteemme ja tuulensuojamme.”

Rose painottaa ankarankin ilmaston olevan muokattavissa suotuisammaksi. Tämä onnistuu kuitenkin vain yhteisen tavoitteen kautta. Tällä hetkellä naisella on työn alla puuston tärkeyden lobbaaminen avustusjärjestöille.

”Yhteisössämme on voimaa. Jos saamme siemeniä ja jokainen kotitalous istuttaisi pihaansa puita, voimme saada aikaan muutoksen.”

Ilmastonmuutos ja pakolaisuus: ihmiskuntaa ravistelevat globaalit ilmiöt -valokuvanäyttely kuvaa pakolaisten elämää ilmastonmuutoksen vaikutusten alla. Valokuvaaja Outi Neuvosen Pakolaisavulle kuvaama näyttely on esillä Sanomatalossa 10.–23.2. ja Rikhardinkadun kirjastossa 24.2.–20.3.2020. Molempiin näyttelyihin on vapaa pääsy.

Katso myös

Poika kerää vettä saastuneesta järvestä pakolaisasutusalueella Ugandassa

ILMASTONMUUTOS UHKAA PAKOLAISTEN SELVIYTYMISTÄ

Ajaako ilmastonmuutos ihmisiä liikkeelle? Kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa jo aiemmin kodeistaan pakenemaan joutuneisiin?

LUE LISÄÄ