Ilmastotaistelija: Veronica

Pakolaisavun hyödynsaaja ja ilmastonmuutoksen vaikutukset kokenut Veronica Nyamaguru perheensä kanssa Kyanqwalin pakolaisasutusalueella Ugandassa

Kuin ihmeen kaupalla väkivaltaisesta hyökkäyksestä selvinnyt Veronica on asunut Ugandassa 11 vuotta. Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät selvästi, mutta monilla pakolaisilla ei ole muita vaihtoehtoja kuin taistella selviytyäkseen ilmastonmuutoksen keskellä. Esittelemme juttusarjassamme neljä pakolaistaustaista henkilöä, jotka ovat todellisia ilmastotaistelijoita. Kolmantena kuulemme Veronican tarinan.

Kongolainen Veronica Nyamaguru pakeni Ugandaan 11 vuotta sitten. Kyangwalin pakolaisasutusalueen ilmastossa tapahtunut muutos on 32-vuotiaan naisen mukaan valtava.

”Rankkasateet ja niiden aiheuttamat tulvat ovat lisääntyneet merkittävästi. Sade on toki hyvästä, mutta vuonna 2019 vettä tuli enemmän kuin koskaan ennen. Sateet tuhosivat kaikkien viljelykset”, Veronica kertoo.
 
Kongon demokraattisessa tasavallassa kapinalliset tappoivat Veronican miehen ja pahoinpitelivät Veronican. Kolme vanhinta lasta muistavat tapahtumat yhä, sillä he olivat paikalla.
 
”Kapinalliset tappoivat, pahoinpitelivät tai raiskasivat kyläläisiä. Kuin ihmeen kaupalla onnistuimme juoksemaan pakoon. Selvisimme ainoina hengissä.”
 
Nyt perhe on aloittanut uuden elämän Ugandassa. 11 vuodessa lapsien lukumäärä on noussut kolmesta kahteentoista.
 
”Unelmoin paremmasta rahatilanteesta, sillä nykyisin meillä on pulaa kaikesta. Ruokaa ei ole tarpeeksi, eikä minulla ole rahaa lasten koulumaksuihin. Pakolaisten lisäännyttyä viljelymaiden koot ovat pienentyneet, ja ilmastonmuutos vaikeuttaa selviytymistä entisestään.”
 
Veronican haaveena on tarjota lapsilleen paremmat mahdollisuudet, kuin mitä hänellä itsellään oli. Ilmastonmuutos uhkaa kuitenkin arkista selviytymistä sekä tulevaisuuden mahdollisuuksia.
 
 
Ilmastonmuutos ja pakolaisuus: ihmiskuntaa ravistelevat globaalit ilmiöt -valokuvanäyttely kuvaa pakolaisten elämää ilmastonmuutoksen vaikutusten alla. Valokuvaaja Outi Neuvosen Pakolaisavulle kuvaama näyttely on esillä Sanomatalossa 10.–23.2. ja Rikhardinkadun kirjastossa 24.2.–20.3.2020. Molempiin näyttelyihin on vapaa pääsy.
 
 

Katso myös

Poika kerää vettä saastuneesta järvestä pakolaisasutusalueella Ugandassa

ILMASTONMUUTOS UHKAA PAKOLAISTEN SELVIYTYMISTÄ

Ajaako ilmastonmuutos ihmisiä liikkeelle? Kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa jo aiemmin kodeistaan pakenemaan joutuneisiin?LUE LISÄÄ