”Tämä on uskomaton mahdollisuus” – aikuiskoulutuksen merkitys on pakolaisille suunnaton

Kongolainen Gorgeta hymyilee pakolaisasutusalueella Ugandassa

Kongolaisen Gorgetan leveää hymyä katsoessa ei uskoisi, mitä hän on joutunut kokemaan. Naisen kotiin hyökättiin, hänen lapsensa tapettiin ja hän joutui piileskelemään lapsenlapsensa kanssa sademetsässä useita kuukausia ennen pääsyä pakoon Ugandaan. Pakolaisavun koulutusten kautta Gorgeta on kuitenkin löytänyt toivoa uudesta elämästä.

Haluamme kiittää tukijoitamme kuluneesta vuodesta – yhdessä avustimme jälleen kymmeniä tuhansia väkivaltaa, vaaraa ja vainoa paenneita ihmisiä. Perille mennyt avustus oli erityisen tärkeää Ugandassa: Etelä-Sudanin ja Kongon kärjistyneet konfliktit nostivat Ugandan pakolaisten kokonaismäärää entisestään. Tällä hetkellä joka 20. maan asukas on pakolainen.

Ugandan poikkeuksellinen pakolaispolitiikka sallii pakolaisten opiskelun ugandalaisissa kouluissa ja työskentelyn heti saapumispäivästä lähtien. Äärimmäisen köyhyyden ja puutteellisen kielitaidon vuoksi nämä vaihtoehdot eivät kuitenkaan ole monelle realistisia. Kotimaassaan Kongossa ranskaa opettanut 37-vuotias Desire on yksi kymmenistä tuhansista ihmisistä, jonka perheen elannon edellisvuoden kurssimme turvasivat.

”Isäni tapettiin vuoden 2003 sodassa, ja sotimisen saavuttua kyläämme nyt uudestaan nousi pelko perheemme turvallisuudesta jälleen pintaan”, kertoo kolmen lapsen isä kotiseutunsa olosuhteista, jotka viime vuonna ajoivat lähes 60 000 kongolaista pakoon Ugandaan.

Tällä hetkellä Desire opiskelee Pakolaisavun englannin jatkokurssilla, ja tulokset ovat vaikuttavia: vuoden opintojen jälkeen mies kykenee sujuvaan keskusteluun englanniksi. Opiskelijoita yhdistää kova motivaatio, sillä kurssien tarjoama tieto nähdään mahdollisuutena parempaan, ihmisarvoiseen elämään.

”Ugandaan saavuttuani sain satunnaista työtä pakomatkalla toisensa kadottaneita perheenjäseniä yhdistävässä järjestössä. Koska en osannut englantia, tarvitsin jatkuvasti muiden apua. Nyt olen saanut jopa luottamustehtäviä enkä joudu enää pelkäämään työpaikkani menettämistä”, iloitsee opiskelunsa tuloksista ylpeä Desire.

Desiren työlle on suuri tarve, sillä satojen pakenevien ihmisten kaaoksessa läheisistä eksyminen on todellinen riski. 45-vuotias Gorgeta on yksi perheenyhdistämisen läpi käyneistä. Kun vihollisheimon sotilaat hyökkäsivät yöllä naisen kotikylään ja tappoivat tämän molemmat lapset, onnistui hänen juosta toisen lapsenlapsensa kanssa sademetsään. Siellä he piileskelivät kaksi kuukautta keskellä rankinta sadekautta.

”Kun lopulta pääsimme rajalle, meillä ei ollut mitään, ei edes vaatteita. Ugandaan saavuttuamme meitä autettiin löytämään toinen, 8-vuotias lapsenlapseni, joka oli onnistunut löytämään tiensä Ugandaan meitä aiemmin”, kertoo Gorgeta kyynelten lomasta.

Suurin osa Pakolaisavun kursseille hakevista pyrkii englanninkurssille, jonka koetaan edistävän työllistymistä tehokkaimmin. Lukutaidottomat hakijat, kuten Gorgeta, ohjataan kuitenkin aluksi opiskelijan äidinkielellä pidettäville lukutaitokursseille.

”Kongossa pyöritin omaa yritystä lähes 30 vuotta, mutta täällä kielitaidottomana olen onnistunut saamaan vain peltotöitä”, kertoo Gorgeta, jonka päivän palkka vastaa nykyisin 1,80 euroa. Perheensä elannosta vastaava isoäiti valmistui viime elokuussa lukutaitokurssilta ja on toiveikas, koska uskoo nyt käynnissä olevan englannin kurssin olevan tärkeä etappi matkalla kohti omavaraista elantoa.

”Haluan jatkaa aiempaa työtäni perustamalla oman kalakaupan tänne Ugandaan. Se vaatii kuitenkin alkupääoman lisäksi kontakteja ja järjestelyjä paikallisten kalastajien kanssa, eikä tule onnistumaan ilman englannin kielitaitoa.”

Koulutus mullistaa pakolaisperheiden elämän

Pakolaisavun kurssit antavat pakolaisille taitoja, jotka auttavat heitä rakentamaan uutta, ihmisarvoista elämää Ugandassa. Kurssien opiskelijat kertovat yksi toisensa jälkeen uusien taitojen mullistaneen perheensä elämän. Jokaisessa keskustelussa toistuvat pohjaton kiitollisuus ja halu oppia lisää. Maksuton aikuiskoulutus on Ugandassa harvinaisuus, eikä pakolaisilla yleensä ole varaa osallistua paikallisten oppilaitosten vastaaville, maksullisille kursseille.

”Tämä on uskomaton mahdollisuus,” Desire summaa Pakolaisavun kurssien merkityksestä.

LAHJOITA

 

Katso myös