Kun valon nainen Aluel sai lainattua rahat pähkinäbisnekseensä, muuttui koko perheen elämä

Valon nainen Aluel.
Lahjoita pakolaisnaiselle
Aluel Mariar Achol on pystyttänyt kotinsa yhteyteen pienen kioskin. Sen luukusta kahdeksan lapsen äiti myy suolaa, öljyä ja itse valmistamaansa maapähkinäkastiketta perheensä elannon takaamiseksi. Pähkinät hän kasvattaa läheisessä ugandalaiskylässä.
”Maapähkinät olivat perheemme elinkeino jo Etelä-Sudanissa, joten tiesin alusta saakka, mitä teen”, kertoo vuonna 2015 Ugandaan perheineen saapunut Aluel. ”Suurin haaste oli alkupääoman kerääminen. Tähän sain tukea säästöryhmästä, jonka kautta sain otettua pienen lainan oman yrityksen avaamiseksi.”
Vaikka elanto on edelleen tiukassa, tuntee Aluel olavansa Ugandassa kotonaan. Maansa levottomuuksia paennut nainen kehuu erityisesti turvallisuustilannetta ja lasten koulutusmahdollisuuksia.
”Pienyrittäjyys on mullistanut perheemme arjen. Ennen söimme kerran päivässä, mutta nykyään ravintoa on tarpeeksi tasapuoliseen ruokavalioon. Vaikka minä ja mieheni emme ole käyneet kouluja, on lastemme koulutus meidän tärkein sijoituskohteemme. Kioskin tuottamilla tuloilla olen voinut maksaa koulumaksut ja hankkia lapsille hyväkuntoisia vaatteita.”
Aluel kertoo tiiviin yhteisön kannattelevan jäseniään huolissa ja murheissa. Aluelin mies on jo 74-vuotias, ja kaksi perheen lapsista on sokeita, joten taloudellisten haasteiden lisäksi terveyshuolet tekevät perheen elämästä ajoittain raskasta. Jokainen alueen perhe on kuitenkin taloudellisesti tiukoilla, ja naapurien toisilleen antamat aika, ymmärrys ja empatia pitävät yhteisöä koossa.
”Yhteinen kulttuuri ja perheiden jakamat haasteet tuovat naapuruston yhteen. Vaikka haasteita riittää, elämä ei ole koskaan yksinäistä.”

VALON NAISET -KAMPANJA

Tänä jouluna annamme pakolaisnaisten valon loistaa!

Jokaisessa meissä on piilotettua potentiaalia: taitoja ja osaamista, jotka esiin päästessään tuovat maailmaan lisää onnellisuutta ja hyvinvointia. Joskus näitä kykyjä pitää piilossa huono itsearvostus tai uskalluksen puute. Liian usein kynttilää pitää vakan alla kuitenkin itsestä riippumattomat esteet, kuten konfliktit, globaali epätasa-arvo ja köyhyys. Pakolaisnaiset ympäri maailman kohtaavat näitä esteitä jatkuvasti.

Joulukuun jokaisena sunnuntaina nostamme esiin yhden pakolaisnaisen tarinan siitä, kuinka hän on rakentanut uudelleen elämäänsä uudessa yhteiskunnassa. Nämä upeat valon naiset ovat paitsi vahvoja ja rohkeita, myös todellisia esimerkkejä selviytymisestä.

Lahjoittamalla Pakolaisavun joulukampanjaan tuet pakolaisnaisia Ugandassa, Myanmarissa, ja Turkissa. Lahjoituksesi avulla toteutamme esimerkiksi lukutaito-, kielitaito- ja pienyrittäjyyskoulutuksia, joiden avulla pakolaisnaiset saavat mahdollisuuden omavaraiseen, itsenäiseen elämään.

Auta meitä antamaan näille ahkerille ja voimakkaille naisille mahdollisuus itsenäiseen elämään. Sitä parempaa joululahjaa ei olekaan.

Katso myös