Omaa yritystään ja perhettään yksinhuoltajana pyörittävä valon nainen Awuok ei luovuta

Valon nainen Awuok.
Lahjoita pakolaisnaiselle

Itä-Afrikassa tyyli on tärkeää, ja etenkin naiset huoltavat kampauksiaan usein. Ugandaan paettuaan Awuok Guet Buol jatkoi vanhaa elinkeinoaan ja meni päivittäin pakolaisasutusalueen torille letittämään naisten hiuksia.

Vuosi sitten hän kuitenkin jäi miehensä kuoltua yksin ja joutui siirtämään yritystoimintansa kotiin. Näin Awuok on kyennyt yhdistämään yksinhuoltajuuden ja yrittäjyyden.

”Vaikka töiden tekeminen kotoa käsin on vähentänyt asiakasmääriä, olen sinnikkäästi päättänyt jatkaa. Tämä on perheeni ainoa turva”, kertoo äidistään ja kolmesta pienestä lapsestaan yksin huolehtiva nainen.

Yritystoimintaa vauhdittaakseen Awuok on käynyt Suomen Pakolaisavun englanninkurssin.

”Etelä-Sudanissa puhutaan lukuisia kieliä, joita kaikkia kuulee myös kotimme läheisyydessä. Nyt englannintaitoisena minun on ollut mahdollista löytää asiakkaita heimorajojen yli. Samalla olen laajentanut omaa tuttavapiiriäni.”

Awuok kaipaa kotiaan ja miestään, mutta haluaa siitä huolimatta sopeutua elämään pakolaisasutusalueella.

”Tiedän, ettei paluu Etelä-Sudaniin ole vielä hetkeen mahdollista. Elämme vieraassa yhteiskunnassa, mutta kotini on siellä, missä olen yhdessä lasteni kanssa. Kun he ovat onnellisia, koen omankin elämäni merkityksekkääksi.”

VALON NAISET -KAMPANJA

Tänä jouluna annamme pakolaisnaisten valon loistaa!

Jokaisessa meissä on piilotettua potentiaalia: taitoja ja osaamista, jotka esiin päästessään tuovat maailmaan lisää onnellisuutta ja hyvinvointia. Joskus näitä kykyjä pitää piilossa huono itsearvostus tai uskalluksen puute. Liian usein kynttilää pitää vakan alla kuitenkin itsestä riippumattomat esteet, kuten konfliktit, globaali epätasa-arvo ja köyhyys. Pakolaisnaiset ympäri maailman kohtaavat näitä esteitä jatkuvasti.

Joulukuun jokaisena sunnuntaina nostamme esiin yhden pakolaisnaisen tarinan siitä, kuinka hän on rakentanut uudelleen elämäänsä uudessa yhteiskunnassa. Nämä upeat valon naiset ovat paitsi vahvoja ja rohkeita, myös todellisia esimerkkejä selviytymisestä.

Lahjoittamalla Pakolaisavun joulukampanjaan tuet pakolaisnaisia Ugandassa, Myanmarissa, ja Turkissa. Lahjoituksesi avulla toteutamme esimerkiksi lukutaito-, kielitaito- ja pienyrittäjyyskoulutuksia, joiden avulla pakolaisnaiset saavat mahdollisuuden omavaraiseen, itsenäiseen elämään.

Auta meitä antamaan näille ahkerille ja voimakkaille naisille mahdollisuus itsenäiseen elämään. Sitä parempaa joululahjaa ei olekaan.

Katso myös