Pakolaisavun vapaaehtoisena edistät pakolaisten ja maahanmuuttaneiden kotoutumista ja heidän oikeuksiensa toteutumista. Kohtaat ihmisiä, opit uutta ja rakennat kanssamme Suomea, jossa kaikkien on hyvä elää.
Vapaaehtoistoimintamme vahvistaa maahanmuuttaneiden kielitaitoa, hyvinvointia ja verkostoja. Voit auttaa heitä löytämään töitä, opiskelemaan ja toimimaan aktiivisesti yhteiskunnassa.
Kaikki Pakolaisavun vapaaehtoiset osallistuvat joko lähi- tai verkkokoulutukseen ennen vapaaehtoistoiminnan aloittamista.
KOULUTTAUDU VAPAAEHTOISEKSI HELMIKUUSSA 2025
Haluatko auttaa paenneita ja maahanmuuttaneita kotoutumaan? Nyt voit aloittaa uuden ja upean vapaaehtoistyön Pakolaisavulla!
Järjestämme kotoutumistyön vapaaehtoiskoulutuksen lauantaina 1.2.2025. Koulutuksen jälkeen voit toimia:
suomiluotsina
Puhutaan-ohjaajana tai ryhmänvetäjänä
työelämämentorina.
Koulutukset pidetään Helsingissä suomen kielellä. Yksi Puhutaan-ryhmistä kokoontuu etänä, mutta muut vapaaehtoistehtävät tapahtuvat pääkaupunkiseudulla.
Et tarvitse aiempaa kokemusta, vaan olet tervetullut omana itsenäsi. Saat tarvittavan koulutuksen tehtävään Pakolaisavulta. Koulutuksen lisäksi saat tueksesi kattavat materiaalit, lisäkoulutuksia ja virkistystapaamisia sekä apua työntekijöiltä kun sitä tarvitset. Halutessasi voit vahvistaa taitojasi yksilöllisessä kotoutumistuessa, ryhmänohjauksessa tai toiminnallisissa menetelmissä – tehtävästä riippuen.
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan viimeistään 27.1.2025.
Jos haluat aloittaa vapaaehtoistyön suomiluotsina, työelämämentorina tai Puhutaan-vapaaehtoisena, suosittelemme helmikuun lähikoulutusta, mutta jos et pääse mukaan, voit kouluttautua itsenäisesti verkossa. Luo itsellesi tunnus ja seuraa koulutuksen ohjeita. Voit lukea tehtävistä lisää alempaa tai kysyä lisää: vapaaehtoiset@pakolaisapu.fi .
Järjestämme seuraavan globaalikasvattajien koulutuksen Helsingissä 8.3.2025. Avaamme ilmoittautumisen koulutukseen alkuvuodesta 2025 ja tiedotamme siitä näillä sivuilla. Globaalikasvattajan tehtävään pääsee mukaan vain lähikoulutuksen kautta.
Tiedotamme kaikista vapaaehtoiskoulutuksista näillä sivuilla sekä vapaaehtoistoiminnan uutiskirjeessä, joka ilmestyy noin kerran kuukaudessa.
Haluatko auttaa Suomeen muuttaneita uuden elämän aloittamisessa? Suomiluotsina annat yksilöllistä tukea maahanmuuttaneelle. Voit avustaa asioinnissa, opinnoissa, koulunkäynnissä, kielen harjoittelussa. Tarvitset tehtävässä hyvää suomen kielen taitoa tai muun yhteisen kielen tuettavan kanssa.
Suomiluotsina voit:
tukea yhtä ihmistä yhden tai useamman kerran teille sopivana aikana
tulla vapaaehtoiseksi suomiluotsien neuvontapisteelle, jossa neuvot monta ihmistä lyhyen aikaa. Pakolaisapu järjestää pisteitä usein päiväsaikaan oppilaitoksissa ja toimit siellä osana ryhmää.
Puhutaan-ryhmissä maahanmuuttaneet harjoittelevat arjen kielitaitoa vapaaehtoisten kanssa. Löydät tietoa ryhmistä sivuiltamme. Tarvitset hyvää suomen kielen taitoa. Kehityt ryhmänohjaajana ja selkokielen käyttäjänä. Toimit yhdessä muiden vapaaehtoisten ohjaajien kanssa. Voit toimia yhtenä ohjaajista tai ryhmänvetäjänä, joka myös koordinoi toimintaa. Voit aloittaa Puhutaan-tehtävän ilmoittautumalla koulutukseemme 1.2.2025.
Työelämämentorina annat yksilöllistä tukea maahanmuuttaneille työnhakupajoissa, joita järjestetään Helsingissä. Tarvitset tehtävässä hyviä digitaitoja, tietoa suomalaisesta työelämästä ja sujuvaa suomen kielen taitoa. Löydät tarkemmat lisätietoa Sauman sivuilta. Voit aloittaa työelämämentorin vapaaehtoistehtävän osallistumalla koulutukseemme 1.2.2025.
Vapaaehtoisena vertaisohjaajana tuet rasismia kokeneita vertaistukiryhmissä, joiden tavoitteena on purkaa rasismiin liittyviä tunteita ja kokemuksia samalla yhteenkuuluvuuden tunnetta rakentaen. Edellytämme vapaaehtoisilta vertaisohjaajilta omakohtaista kokemusta rasismista sekä kiinnostusta antirasistiseen työhön. Löydät lisää tietoa vapaaehtoistehtävästä ja tulevista koulutuksista Rinnakkain-sivulta.
Globaalikasvattajana pidät koululaisille työpajoja pakkomuutosta ja ilmastonmuutoksesta. Samalla inspiroit heitä toimimaan paremman tulevaisuuden eteen. Vahvistat tietojasi pakolaisasioissa, ryhmänohjauksessa ja kouluttamisessa. Löydät globaalikasvatuksen materiaaleja ja tarkemmat tiedot kouluvierailuista Koulut-sivulta. Järjestämme seuraavan globaalikasvattajien koulutuksen 8.3.2025. Avaamme ilmoittautumisen koulutukseen alkuvuodesta 2025 ja tiedotamme siitä näillä sivuilla ja vapaaehtoisten uutiskirjeessä.
Pysy ajan tasalla!
Tilaa vapaaehtoisten uutiskirje ja saat tiedon ajankohtaisista asioista sähköpostiisi kerran kuussa.
Haluatko vaikuttaa pakolaisten oikeuksiin ja tuoda Suomalaiseen yhteiskuntaa enemmän inklusiivisuutta ja empatiaa?
Järjestämme vaikuttajavapaaehtoisuudesta kiinnostuneille verkkokoulutuksen 29.10. Zoomin välityksellä. Koulutuksessa jakaudumme itsenäisiin projektiryhmiin, joissa voi työskennellä jatkossa etänä omien aikataulujen ja kiinnostusten puitteissa.
Et tarvitse vaikuttamistyöstä aikaisempaa kokemusta, koulutamme sinut tehtävääsi ja tuemme sinua vapaaehtoistyössä. Tervetuloa tiimiin!