KOULUT
KOULUVIERAILU AUTTAA YMMÄRTÄMÄÄN PAKOLAISUUTTA
Keitä ovat pakolaiset? Miltä tuntuu joutua jättämään kotinsa? Kuinka ilmastonmuutos ja pakolaisuus liittyvät toisiinsa? Vapaaehtoistemme pitämillä oppitunneilla pakolaisuutta käsitellään mieleenpainuvalla ja ymmärrettävällä tavalla. Kouluvierailut ovat maksuttomia ja voimme järjestää niitä paikan päällä tai etänä.
Tilaa kouluvierailuTUTUSTU MATERIAALIPANKKIIN
Kerro oppilaille pakolaisuudesta innostavasti ja osallistaen! Tutustu tietopaketteihin ja oppaisiin.
PAKOLAISUUS PÄHKINÄNKUORESSA
ILMASTONMUUTOS JA PAKOLAISUUS
Miten ilmastonmuutos ja pakolaisuus liittyvät toisiinsa? Kuinka ilmastonmuutos näkyy pakolaisten elämässä? Ilmastonmuutos ja pakolaisuus -opetusmateriaali kokoaa tietoa pakolaisuuden ja ilmastonmuutoksen yhteyksistä. Toiminnalliset harjoitukset ja tarinat tuovat aiheen konkreettiselle ja helposti lähestyttävälle tasolle.
LATAA MATERIAALIT:
Suomeksi:
Opetusmateriaali ilmastonmuutos ja pakolaisuus (pptx)
Ilmastonmuutos_ja_pakolaisuus: taustapaperi opettajille
Ilmastonmuutos ja pakolaisuus: harjoituksia (pdf)
Ruotsiksi:
Klimatförändringen och flyktingskapet (pptx)
Ilmastonmuutos ja pakolaisuus -harjoitukset ruotsiksi (pdf)
Englanniksi:
Climate change and refugees: learning material (pptx)
Ilmastonmuutos ja pakolaisuus -harjoitukset englanniksi (pdf)
ILMASTONMUUTOS JA PAKOLAISUUS -VALOKUVANÄYTTELY
Tahdotko järjestää pakolaisuuteen ja ilmastonmuutokseen liittyvän valokuvanäyttelyn oppilaitoksessasi? Voit tilata näyttelyn koulullesi postikuluja vastaan. Tiedustelut: suvi.niemela@pakolaisapu.fi.
Näyttelyn digitaalinen versio nähtävissä täällä.
Valokuvanäyttelyyn liittyvät harjoitukset (pdf)
UNHCR:N OPETUSMATERIAALI PAKOLAISUUDESTA
Alakouluihin ja toiselle asteelle suunnattu UNHCR:n kehittämä opetusmateriaali sisältää videoita, harjoituksia, tehtäviä ja taustamateriaalia.
PATH OUT -PELI
YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n ja peliyhtiö Causa Creationsin interaktiivinen tietokonepeli Path Out johdattelee pelaajan vaaralliselle pakomatkalle, joka kotinsa jättämään joutuvan on usein oikeassa elämässäkin kohdattava. Peli pohjautuu kehittäjänsä Jackin kokemuksiin pakolaiseksi joutumisesta. Pelissä Jackin on valittava vaarallinen reitti sodan runtelemasta Syyriasta Turkkiin.
30-45 minuuttia kestävä peli sopii oppitunnilla pelattavaksi. Peliä suositellaan yli 14-vuotiaille.
UUSIA ALKUJA PÄIVÄTYÖKERÄYKSELLÄ
Kodistaan pakenemaan joutuneita on maailmassa tällä hetkellä eniten sitten toisen maailmansodan. Sinun koulusi voi antaa pakolaisille avaimet koulutukseen, toimeentuloon ja rauhanomaisen yhteiselon edistämiseen.
Ilmoita koulusi mukaan ja saat sähköpostilla materiaaleja sekä ohjeet keräyksen perustamiseen.
”Päivätyökeräys on oivallinen tapa toteuttaa globaalikasvatuksen tavoitteita koko koulun tasolla.” –Mika Jokiaho, historian ja yhteiskuntaopin opettaja, Vaasan lyseon lukio
PATH OUT -PELI
YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n ja peliyhtiö Causa Creationsin interaktiivinen tietokonepeli Path Out johdattelee pelaajan vaaralliselle pakomatkalle, joka kotinsa jättämään joutuvan on usein oikeassa elämässäkin kohdattava. Peli pohjautuu kehittäjänsä Jackin kokemuksiin pakolaiseksi joutumisesta. Pelissä Jackin on valittava vaarallinen reitti sodan runtelemasta Syyriasta Turkkiin.
30-45 minuuttia kestävä peli sopii oppitunnilla pelattavaksi. Peliä suositellaan yli 14-vuotiaille.
Voit pelata Path Out -peliä verkossa maksuttomasti.
Suomenkielistä peliä pääset pelaamaan valitsemalla Run game, jonka jälkeen pääset vaihtamaan kielen asetuksista. Valintaikkunasta pääsee poistumaan Esc -näppäimellä. Peli on saatavilla myös ruotsiksi.
Kuinka käsitellä oppilaiden kanssa pakolaisuutta, maahanmuuttoa tai vaikkapa pakolaisuuden ja ilmastonmuutoksen yhteyksiä globaalikasvatuksen menetelmin?
Järjestämme opettaja- ja opettajaopiskelijaryhmille koulutusta, jossa annamme tietoa pakolaisuudesta ja esittelemme toiminnallisia harjoituksia. Opettajat voivat hyödyntää materiaaleja omien oppituntien toteutuksessa. Koulutukset voidaan järjestää paikan päällä tai verkkoyhteyksin.
Toivotteko oppilaitokseenne opettajien koulutusta? Tiedustelut: suvi.niemela@pakolaisapu.fi.
Turvallisempi tila kaikille
Globaalikasvatuksessa käsitellään teemoja, jotka voivat tuoda pakolaistaustaisille oppilaille mieleen vaikeita muistoja. Siksi globaalikasvattajamme keskustelevat aina etukäteen opettajan kanssa siitä, kuinka aihetta tulee käsitellä, jos luokassa on oppilaita, joita nämä aiheet erityisesti koskettavat. Jotkut oppilaat voivat olla hyvinkin avoimia kertomaan omista kokemuksistaan, kun taas jotkut ovat mieluiten puhumatta aiheesta. Tärkeää on, että kokemuksien jakaminen lähtee oppilaasta, ei opettajan, globaalikasvattajan tai vertaisten puolelta. On ehdottoman tärkeää, että jokaisella oppilaalla on turvallinen ja kuunneltu olo.
Luotamme opettajien oppilastuntemukseen ja kehotamme opettajia keskustelemaan aina etukäteen pakolaistaustaisen oppilaan kanssa asiasta, jotta heillä on mahdollisuus päättää, haluavatko he osallistua tunnille. Lisäksi globaalikasvattajamme saavat koulutusta ryhmädynamiikasta, turvallisemman tilan luomisesta sekä hankalien tilanteiden ja raskaiden aiheiden purkamisesta. Herkän teeman kanssa toimiessa kiinnitämme erityistä huomiota siihen, ettei opetus välineellistä heikommassa asemassa olevien kokemuksia eivätkä opetustilanteet toiseuta oppilaiden erilaisia taustoja.