Palkitussa Path Out -videopelissä pelaajat voivat asettua pakolaisten asemaan

Path Out -pelin päähenkilö Jack.
Miksi pakolaiset pakenevat kotimaistaan? Miksi ihmiset päätyvät joskus kauas kotoaan turvaa etsiessään? Entä mikä on se kaikkein tärkein asia, jonka ottaisit mukaasi, jos joutuisit pakenemaan kotiasi sodan, väkivallan tai vainon vuoksi? 
 
Tulevat sukupolvet tarvitsevat tietoa, jotta he pystyisivät ymmärtämään paremmin ympäröivää maailmaa ja sen kaikkia monimutkaisuuksia ja haasteita. Tuodakseen pakkomuuttoa käsittelevät aiheet mukaan opetukseen inklusiivisesti ja ymmärrettävästi, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on julkaissut yhteistyössä peliyhtiö Causa Creationsin kanssa palkitun Path Out -videopelin. UNHCR ja Suomen Pakolaisapu ovat työstäneet yhteistyössä videopelin suomenkielistä versiota, joka lanseerattiin loppuvuodesta 2023.
 
Path Out -peli seuraa teini-ikäisen pakolaisen matkaa sodan keskeltä kohti turvaa. Peli perustuu kehittäjänsä Jack Gutmannin omakohtaiseen kokemukseen: hän joutui pakenemaan kotimaastaan Syyriasta Itävaltaan ollessaan vain 18-vuotias. Interaktiivinen peli on yhdistetty ruudulle välillä ilmestyviin faktoihin pakolaisuudesta sekä Jackin YouTubesta tuttua striimaustyyliä muistuttavaan kommentointiin. Pelikokemus mahdollistaa nuorten astumisen pakolaisen kenkiin ja havainnollistaa tehokkaasti vaarallista pakomatkaa, jonka lukuisat pakolaiset joutuvat taittamaan. Alun perin vuonna 2017 julkaistu Path Out on kerännyt kansainvälistä suosiota ja saanut arvostettuja palkintoja pyrkimyksestään valottaa kriittisiä kysymyksiä.
 
Opetusmateriaali ja videopeli ovat saatavilla verkossa ilmaiseksi sekä suomeksi että ruotsiksi. Tavoitteena on tarjota suomalaisille opettajille työkaluja, ohjausta ja inspiraatiota tuoda pakolaisuusteema mukaan opetukseen. Pakolaisuuden käsitteleminen oppitunneilla on erityisen tärkeää siksi, että se antaa oppilaille työkalut navigoida poliittisen ja joskus myös vahvasti mielipiteitä jakavan julkisen keskustelun keskellä.
 
Materiaali tarjoaa paitsi keskeisiä faktoja ja selityksiä pakolaisuudesta, valaisee se myös ihmiskohtaloita ja seurauksia pakkomuuton lukujen takana. Tämä auttaa luomaan ymmärrystä ihmisistä, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan – joukko, joka valitettavasti kasvaa vuosi vuodelta ja on nyt ylittänyt 110 miljoonan ihmisen mittapaalun maailmanlaajuisesti.
 
”Pakolaisia ja pakolaisasioita käsitellään jatkuvasti uutisissa, sosiaalisessa mediassa ja ruokapöydissä, mutta valitettavasti nämä asiat on ympäröity monilla myyteillä ja väärinkäsityksillä. Lapsemme perivät sekavan maailman, joten on meidän velvollisuutemme varmistaa, että heillä on oikeat faktat, luvut ja tiedot auttaaksemme heitä ymmärtämään maailmanlaajuista siirtymistilannetta”, kommentoi Annika Sandlund, UNHCR:n edustaja Pohjoismaissa ja Baltian maissa. 
 
Maksutonta Path Out -peliä pääset pelaamaan tästä. Suomenkielistä peliä pääset pelaamaan vaihtamalla kielen pelin kieliasetuksista. Peli on saatavilla myös ruotsiksi.
 
Tutustu videopeliä tukeviin opettajan materiaaleihin tästä. Opetusmateriaali sopii eri-ikäisten oppilaiden ryhmille ja tarjoaa animaatioita, lyhyitä videoita sekä ehdotuksia luokkakeskusteluihin, ryhmätöihin ja tehtäviin. 
 
Tumma nainen ja pieni lapsi istuvat päät vastakkain ja katsovat toisiaan hymyillen.

Ilmoita koulusi mukaan päivätyökeräykseen

Sinun koulusi tai luokkasi voi olla mukana tekemässä arvokasta työtä kotinsa jättämään joutuneiden hyväksi. Päivätyökeräyksestä saaduilla lahjoituksilla tuetaan paenneiden koulutusta, toimeentuloa ja ihmisoikeuksia sekä edistetään rauhanomaista yhteiseloa.
 
”Päivätyökeräys on oivallinen tapa toteuttaa globaalikasvatuksen tavoitteita koko koulun tasolla.”Mika Jokiaho, historian ja yhteiskuntaopin opettaja, Vaasan lyseon lukio