Koulutuksen avulla Ugandan pakolaisnaiset saavat mahdollisuuden parempaan tulevaisuuteen

Odeta Amina ja hänen tyttärensä Merveille Polina sekä Polinan lapsi istumassa ja kuorimassa vihanneksia.

Lukutaito ja koulutus avaavat pakolaisnaisille ja -äideille uusia mahdollisuuksia paremman tulevaisuuden rakentamiseen ja köyhyydestä nousemiseen. Pakolaisnaisten resilienssin, toimeentulon ja tasa-arvon vahvistaminen ovat Pakolaisavun toiminnan keskiössä Ugandassa.

Kongon demokraattisen tasavallan pitkittyneiden konfliktien ja lisääntyvien levottomuuksien vuoksi monet kongolaiset ovat joutuneet jättämään kotinsa. Suurin osa Kongon paenneista hakee turvaa naapurimaasta Ugandasta, joka on maailman neljänneksi suurin pakolaisten vastaanottajamaa. Tällä hetkellä Ugandassa elää peräti 1,45 miljoonaa pakolaista, joista yli 450 000 on kotoisin Kongon demokraattisesta tasavallasta.

56-vuotias äiti ja isoäiti Odeta Amina istuu puisella penkillä pienen talonsa pihapiirissä Ugandan pakolaisalueella ja kuorii itse kasvattamiaan vihanneksia tyttärensä Polinan kanssa. Jaloissa vilisevät Odetan lapsenlapset ja pienet ankat. Odeta on kotoisin Kongon demokraattisesta tasavallasta, mutta sodan ja väkivallan pakottamana hän joutui pakenemaan perheensä kanssa Ugandaan.

Odeta odotti pitkään kotiseutunsa väkivaltaisuuksien loppumista, eikä hän olisi halunnut jättää rakasta kotiaan. Lopullinen päätös omalta kotiseudulta lähtemisestä kuitenkin syntyi, kun kapinalliset ryöstivät Odetan perheen vähäisen omaisuuden. Odeta pakeni perheineen lähelle Ugandan rajaa, jossa he joutuivat viettämään yönsä taivasalla ilman suojaa, ruokaa tai mahdollisuutta toimeentuloon. Päätös lähtemisestä oli äärimmäisen vaikea, mutta saatuaan perheensä turvaan Ugandaan, hän tunsi helpotusta. Odeta tiesi tehneensä oikean päätöksen.

”Elimme pitkään pelon ja epävarmuuden tilassa odottaen tilanteen rauhoittuvan, mutta turhaan. En nähnyt Kongossa rauhaa tai tulevaisuutta”, Odeta kertoo.

Lapsena Odeta ei päässyt koskaan kouluun. Odetan isä kuoli, kun hän oli vielä nuori, eikä hänen äidillään ollut varaa maksaa monilapsisen perheen koulumaksuja. Monen muun Ugandassa elävän pakolaisen tavoin Odeta hankkii toimeentulon perheelleen maanviljelyllä. Rahat ovat kuitenkin aina tiukassa. Nyt Odetan omat lapset ovat nuoria aikuisia, ja heillä on omia lapsia. Odeta ja hänen aviomiehensä kärsivät molemmat terveysongelmista, ja toimeentulon hankkiminen maanviljelyllä on käynyt vaikeaksi.

”Haluan pitää hyvää huolta perheestäni. Toivon, että lapsillani on mahdollisuus itsenäiseen elämään ja toimeentuloon”, Odeta sanoo.

Odeta Amina poimii juuresta pöydältä.

Koulutus voi avata Odetan tyttärelle ja lapsenlapsille monia mahdollisuuksia, joita hänellä itsellään ei ollut. Naisten resilienssin ja toimeentulon vahvistaminen on Pakolaisavun koulutusten keskiössä. Koulutuksen positiivinen vaikutus ulottuu koko perheeseen ja yhteisöön yli sukupolvien. Koulutetut äidit ja heidän lapsensa ovat terveempiä, he käyvät useammin töissä ja ansaitsevat korkeampia tuloja, menevät naimisiin myöhemmällä iällä ja saavat vähemmän lapsia. Lukutaitoinen äiti osaa kannustaa ja tukea myös omia lapsiaan heidän koulutiellään.

Vaikka Odetan perhe elää pakolaisuudessa jo useammassa sukupolvessa, ovat hänen unelmansa samanlaisia kuin kellä tahansa äidillä: ensisijaisesti hän toivoo lapsilleen hyvää tulevaisuutta ja onnellista elämää. Kukaan vanhempi ei toivo lastensa joutuvan kohtaamaan sodan tai vainon kauheuksia.

Lue lisää työstämme pakolaisnaisten parissa Ugandassa.

TUE PAKOLAISÄITEJÄ UGANDASSA

Sinä voit antaa elämän mullistavan mahdollisuuden pakolaisäidille ja tämän perheelle. Lahjoittamalla toimintaamme varmistat, että voimme jatkaa tärkeää työtämme pakolaisnaisten koulutuksen parissa Ugandassa ja muissa toimintamaissamme. Esimerkkejä siitä, miten lahjoitussummilla voidaan tukea pakolaisnaisten koulutusta, toimeentuloa, hyvinvointia ja ihmisoikeuksia:

  • 15 €, jolla yksi pakolaisnainen pääsee yrittäjäkoulutukseen ja saa avaimet toimeentulon hankkimiseen.
  • 52 €, jolla yksi pakolaisnainen pääsee lukutaitokurssille, joka on ensi askel kohti itsenäistä ja omavaraista elämää.
  • 100 €, jolla tuet väkivaltaa kohdanneiden naisten pääsyä turvataloon ja avun piiriin.
lahjoita toimintaamme