Pakolaisavun työ tavoitti yli 307 700 pakon edessä kotinsa jättänyttä ihmistä vuonna 2020

Poikkeuksellinen koronavuosi 2020 toi mukanaan rutkasti epävarmuutta ja odottamattomia haasteita. Näistä haasteista huolimatta onnistuimme mukautumaan uuteen tilanteeseen ja jatkamaan toimintaamme sekä Suomessa että ulkomaan toimintamaissamme. Vaikeasta tilanteesta huolimatta onnistuimme laajentamaan toimintaamme kokonaan uuteen kohdemaahan, Etiopiaan.  

Kodeistaan paenneiden määrä nousi ennätyslukemiin, kun lähes 80 miljoonaan ihmistä joutui jättämään kotinsa. Koronapandemia ajoi jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa olevat pakolaiset entistä suurempaan ahdinkoon. Valtioiden rajojen sulku ja matkustusrajoitukset vaikeuttivat merkittävästi turvapaikan hakemista sekä romahdutti pakolaisten uudelleensijoittamisen peräti 50 % edellisvuotta pienemmäksi. Myös Suomeen tulleiden kiintiöpakolaisten sekä oleskelupa- ja turvapaikkahakemusten määrä väheni huomattavasti. 

Pakolaisavun ulkomaan toimintamaissa Ugandassa, Myanmarissa, Turkissa ja Etiopiassa hankkeiden toteuttamiseen löydettiin vaihtoehtoisia tapoja. Aikuiskoulutushankkeissamme pienennettiin ryhmäkokoja sekä korostettiin turvavälien ja hyvän hygienian merkitystä. Kaikista eniten viruksen aiheuttamista rajoituksista kärsi Myanmarin ammatillinen koulutus, kun koulut pysyivät suljettuina aina vuoden loppuun saakka.  

Osallistuimme koronaviruksen torjuntaan järjestämällä muun muassa laajamittaisia hygieniakoulutuksia sekä jakamalla hygienia- ja suojatarvikkeita. Myanmarissa paikallisissa sairaaloissa oli huutava pula erilaisista sairaalatarvikkeista, joten toimitimme niihin hengityssuojaimia ja suojakäsineitä. Ruokaturvan heikentymisen johdosta tuimme vihannesviljelyä koulutuksilla ja jakamalla siemeniä perheille. Koronaviruksen vastainen työmme tavoitti yli 280 000 pakolaisleireillä ja -asutusalueilla elävää ihmistä. 

Poikkeuksellinen vuosi aiheutti muutoksia myös työhömme Suomessa. Henkilökohtaista ohjausta lukuun ottamatta lähes kaikki toimintamme siirrettiin etänä verkossa toteuttaviksi. Etänä järjestettävät koulutukset ja tapaamiset toivat mukanaan myös onnistumisia, kun tavoitimme niiden kautta entistä laajemman yleisön. Vuoden aikana muun muassa 505 maahanmuuttanutta nuorta aikuista sai kauttamme ohjausta ja neuvontaa, ja 250 kotoutujaa ja turvapaikanhakijaa sai tukea vapaaehtoisiltamme. Koulutimme 67 vertaistoiminnan ohjaajaa ja julkaisimme uusia koulutusmateriaaleja. 

Vuonna 2020 vietettiin Pakolaisavun 55-juhlavuotta. Juhlan kunniaksi toteutimme Mitä Helvi tekisi? -kampanjan, jolla halusimme muistaa ja kunnioittaa Pakolaisavun perustajan Helvi Sipilän elämäntyötä. Kampanja on muistutus siitä, että Helvin kaltaisia ihmisiä ja työtä maailman paenneiden hyväksi tarvitaan edelleen – ehkä enemmän kuin koskaan. Myös YK:n pakolaisjärjestö UNHCR juhli 70-vuotispäiväänsä. UNHCR on edistänyt pakolaisten oikeuksia ja hyvinvointia maailmalla jo vuodesta 1950.   

Tutustu tarkemmin Pakolaisavun toimintaan ja työmme tuloksiin vuonna 2020 lukemalla vuosikertomuksemme.