Pakolaisavun hygieniakoulutukset Liberiassa
YK:n sosiaali- ja terveysneuvosto UNECA arvioi, että Afrikassa koronaviruksen aiheuttamien kuolemien määrä tulee olemaan jotain 300 000 ja 3,3 miljoonan väliltä riippuen siitä, miten tehokkaasti viruksen leviäminen pystytään estämään.
Pakolaisavun hygieniakoulutuksilla Liberiassa on tavoitettu lähes 15 000 ihmistä viidessä eri maakunnassa. Koulutukset tavoittivat liberialaisten ohella norsunluurannikkolaisia pakolaisia. Toteutuksesta vastasi kumppanimme NAEAL, National Adult Education Association of Liberia.
Oikean tiedon levittäminen on erityisen tärkeää maassa, jonka asukkaisiin sisällissodat, ebolaepidemia sekä aiemmin pitkään vallalla ollut korruptoitunut ja ihmisoikeuksia loukkaava hallintotapa ovat jättäneet syvät jäljet. Kansalaisten luottamuspula ja toisaalta aikuisten yleinen lukutaidottomuus hankaloittavat oikean tiedon jakamista, ymmärtämistä ja omaksumista.
Hanke alkoi keskustelutilaisuuksilla kylissä, joissa Pakolaisavulla on ollut jo aiemmin koulutustoimintaa ja sitä kautta myöskin fasilitaattori, jolle toiminta on entuudestaan tuttua. Koulutuksia ja ohjeistuksia varten valmistettiin materiaalia, jotta oikeaa tietoa saatiin levitettyä mahdollisimman laajasti eri yhteisöissä. Koulutuksen hyödyt näkyvät muun muassa tietoisuuden lisääntymisenä ja aktiivisena käsihygieniasta huolehtimisena. Merkittävintä on se, että kyseisissä kylissä ei ole todettu yhtään koronavirustapausta.
Suojavarusteita sairaaloihin ja pakolaisleireille Myanmarissa
Myanmarin terveydenhuollon alhainen kapasiteetti on koetuksella. Koronan ehkäisytyö on erityisen tärkeää konfliktialueilla, jotka eivät ole hallituksen alaisuudessa ja joissa on vähän kansainvälisten järjestöjen toimintaa.
Myanmarissa sadattuhannet väkivaltaisuuksia paenneet asuvat leireillä, joissa koronavirukseen leviämisen ehkäisyyn ei ole tarvittavaa tietoa tai suojavarusteita.
Myanmarissa Pakolaisapu tuki koronan vastaista työtä konflikteista kärsineissä maakunnissa Kayahissa ja Katchinissa. Paikallisten kumppanien kautta saimme avun myös alueille, jotka eivät ole hallituksen kontrolloimia. Toimitimme paikallisiin sairaaloihin hengityssuojaimia, suojakäsineitä ja muita sairaalatarvikkeita, joista on paikallisissa sairaaloissa vakava pula.
Laajan tiedotuskampanjan lisäksi toimitimme ruoka-apua ja hengityssuojaimia karanteenissa oleville, sekä toimimme eniten apua tarvitsevien yhteisöjen parissa toimittaen paikan päälle vettä, saippuaa sekä käsienpesupisteitä.
Syyrialaispakolaisten koulutuksen tuki Turkissa
Myös Turkissa koulut, oppilaitokset ja yhteisökeskukset on suljettu ja monet lapset käyvät koulua television välityksellä. Syyrialaispakolaiset ovat kuitenkin poikkeuksellisen haastavassa tilanteessa, sillä monella heistä ei ole televisiota eikä heidän turkin kielen taitonsa ole riittävä opetuksen ymmärtämiseen.
Kehitimme uusia tapoja tukea syyrialaispakolaisia tilanteessa, jossa fyysinen kohtaaminen ei ole mahdollista. Pienimmille, 6–12-vuotiaille syyrialaispakolaisille tuotimme paperista oppimateriaalia, jonka avulla he voivat opiskella turkin kieltä, matematiikkaa sekä saada tietoa koronaviruksesta. Nuorten opiskelua tuimme videoin, kun taas aikuisten opiskelua siirrettiin verkkoon. Verkkokoulutuksen avulla mahdollistettiin turkin kielen sekä käsityötaitojen ja ravintola-alan opiskelun jatkuminen. Näin kotoutumista uuteen yhteiskuntaan voitiin jatkaa ilman fyysistä tapaamista. Turkissa toimimme yhdessä paikallisen kumppanijärjestömme Yuva Derneğin kanssa.
Jos koronavirus pääsee leviämään pakolaisleireillä, on riskinä myös leirien eristäminen, jolloin avustusjärjestöt eivät pysty jatkamaan toimintojaan. Eristäminen voi myös luoda konflikteja paikallisen väestön ja pakolaisten välille.