Pakolaisavun hygieniakoulutuksessa taistellaan koronavirusta vastaan faktoilla ja saippualla

Kuva Nakivalesta

Suomen Pakolaisapu järjestää akuutisti Ugandan pakolaisasutusalueilla hygieniakoulutuksia. Koulutuksissa opetetaan, miten osallistujat pystyvät parhaiten suojelemaan perhettään ja koko yhteisöä koronavirukselta. Hygieniakoulutukset tavoittavat jopa noin 9000 ihmistä. Koulutukset aloitetaan välittömästi.

Pakolaisleirien asukkaille käsien peseminen ei ole rutiinia, koska monet pakolaiset elävät äärimmäisessä köhyydessä ja saippuapala on luksustuote, johon kaikilla ei ole varaa. Tästä syystä hygieniakoulutuksessa lähdetään liikkeelle käsienpesun perusteista. ”Koulutuksessa opetellaan käsien pesemistä konkreettisesti. Haluamme painottaa osallistujille, kuinka tarpeellista heidän olisi nyt yrittää järjestää koteihinsa käsienpesupaikka. Annamme kaikille osallistujille kotiin vietäväksi saippuapalan ja vesikanisterin”, kertoo Suomen Pakolaisavun aikuiskoulutuksen asiantuntija Everlyne Kabasita.

Suomen Pakolaisapu on ainoa Ugandassa toimiva kansainvälinen järjestö, joka on erikoistunut aikuiskoulutustyöhön pakolaisten keskuudessa. Juuri aikuisten kouluttaminen on koronaviruksen torjumisessa elintärkeää. ”Monet hygieniakoulutukseen osallistuvista ovat äitejä ja yhteisöjen johtajia. He jakavat oppimaansa eteenpäin perheelleen, naapureilleen ja lopulta koko yhteisölle.”, Kabasita sanoo.

Hygieniakoulutuksessa myös murskataan vaarallisia vääriä uskomuksia faktoilla. ”Meidän pitää antaa oikeaa tietoa koronasta, koska tällä hetkellä viruksesta on liikkeellä paljon valheellista informaatiota. Jotkut esimerkiksi ajattelevat, että vain länsimaalaiset ihmiset voivat sairastua koronaan. Tämä johtuu luultavasti siitä, että virus levisi ensin muualla ja tuli vasta sitten Afrikkaan.”, toteaa Kabasita.

Koulutuksessa jokainen osallistuja saa kertoa, mitä on kuullut taudista. Tämän jälkeen keskustellaan yhdessä siitä, mikä tieto pitää oikeasti paikkansa ja mitkä huhut kannattaa heti heittää romukoppaan. Pakolaisavun koulutuksia fasilitoivat vapaaehtoiset vertaisohjaajat, jotka tuntevat läpikotaisin oman yhteisönsä. Koulutukseen osallistuvan on helppo omaksua uusi tieto, kun sen saa luotettavalta tutulta ihmiseltä.

Koronavirus leviää yhteisöissä ja katkaisee ihmisten sosiaalisia suhteita, siksi virusta vastaan pitää taistella nimenomaan yhdessä rintamassa. ”Pelkään, että koronan vuoksi juuri pakolaisia aletaan syrjiä täällä Ugandassa. Näin kävi esimerkiksi ebolaepidemian aikana, kun jotkut ugandalaiset syyttivät pakolaisia taudin tuomisesta maahan. Haluamme, että kaikki ymmärtävät, ettei tämä tauti liity mihinkään tiettyyn etnisyyteen, vaan kuka tahansa voi sairastua siihen. Saimme ebolan Ugandassa kuriin, koska sitä vastaan taisteltiin yhdessä. Nyt meidän pitää pystyä samaan”, toteaa Kabasita.

Auta pakolaisperheitä suojautumaan koronavirukselta lahjoittamalla kriisikeräykseeemme Facebookissa.

Halutessasi voit lahjoittaa myös

  • verkkosivuillamme
  • MobilePaylla numeroon 31152
  • suoraan pankkitilillemme FI71 8000 1300 2236 67, viitteellä 6460

Kiitos, että autat!

KERTALAHJOITUS LIITY KUUKAUSILAHJOITTAJAKSI