TIETOA

Oletko koskaan miettinyt, miltä tuntuisi, jos joutuisit jättämään taaksesi koko elämäsi? Kotisi ja siihen liittyvät muistot? Sukulaisesi ja ystäväsi? Tutun työpaikkasi, harrastuksesi ja toistuvat arkirutiinisi? Äidinkielesi ja kulttuurisi?

Pakenemiselle on monia eri syitä; esimerkiksi sodat, konfliktit, vaino ja luonnonkatastrofit ajavat ihmisiä pois kodeistaan etsimään turvaa. Ilmastonmuutoksen kaltaiset tekijät vaikuttavat kaikista eniten alueilla, jotka ovat jo valmiiksi hauraita. Näillä alueilla yhteiskuntien kyky vastata katastrofeihin sekä auttaa paenneita on jo valmiiksi heikko.

Valtaosa maailman pakolaisista on kotoisin vain viidestä kriisimaasta: eniten ihmisiä on paennut Afganistanista, Syyriasta, Venezuelasta, Ukrainasta ja Sudanista. Suurin osa kodeistaan paenneista ihmisistä, 63,3 miljoonaa, asuu kotimaansa rajojen sisäpuolella. Eniten kotimaansa sisällä paenneita on Sudanissa (9,1 miljoonaa), Syyriassa (7,2 miljoonaa) ja Kolumbiassa (6,9 miljoonaa).

Lue lisää: pakolaisuus maailmalla

Lue lisää: pakolaisuus Suomessa

Pakeneminen erottaa perheenjäsenet toisistaan, joskus pysyvästi. Turvaan pääsemiseksi perheenjäsenten on usein erottava toisistaan: vaaralliselle pakomatkalle lähtevät ne, joilla on parhaat mahdollisuudet selviytyä. Matkalle turvaa etsimään saattaa lähteä ensimmäisenä vain se, johon kohdistuu kaikista suurin uhka.

PAKOLAISUUS LUKUINA

117,3 miljoonaa paennutta
43,3 miljoonaa paennutta lasta
68,3 miljoonaa maansisäisesti paennutta

Työtä kotoutumisen edistämiseksi ja ihmisoikeuksien puolustamiseksi

Suomessa edistämme maahanmuuttaneiden kotoutumista ja lisäämme tietoisuutta pakkomuuton eri ilmiöistä. Lisäksi tarjoamme mielekästä vapaaehtoistyötä sekä maksutonta tukea erityisesti monikulttuurisille sekä etnisten vähemmistöjen ja maahanmuuttaneiden perustamille yhdistyksille.

Ugandassa järjestämme opetusta luku-, kirjoitus-, digi- ja taloustaidoista pakolaisten ihmisoikeuksien turvaamiseksi ja lisäämme tietoisuutta ilmastokestävästä maanviljelystä. Tämän lisäksi vahvistamme yhteisöjen välisiä suhteita, jotta eri ryhmät voisivat elää turvallisesti rinnakkain.

Etiopiassa tarjoamme pakolaisille ammatillista koulutusta ja ehkäisemme naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Teemme myös humanitaarista työtä parantamalla muun muassa pakolaisasutusten sanitaatiota ja antamalla ruoka-apua.

Etelä-Sudanissa tuemme Sudanista ja Etiopiasta pakenevia paluumuuttajia järjestämällä talouslukutaidon koulutusta. Teemme myös humanitaarista työtä jakamalla käteisavustuksia, joiden turvin perheet voivat hankkia itselleen esimerkiksi ruokaa, työkaluja ja muun muassa kuukautistarvikkeita sisältäviä hygieniapakkauksia.

Myanmarissa tarjoamme koulutusta nuorille pakolaisille ammatillisten ja arkeen liittyvien taitojen kehittämisessä sekä tuemme paikallisia järjestöjä pakolaisten suojeluntarpeeseen vastaamiseksi. Lisäksi ehkäisemme sukupuolittunutta väkivaltaa helpottamalla väkivaltaa kohdanneiden pääsyä palveluihin ja lisäämällä koko yhteisön tietoisuutta aiheesta.