Harjoittelijana kansainvälisessä asiantuntijajärjestössä – kevään 2024 harjoittelijoiden kokemuksia

 
Suomen Pakolaisavulla on perinteenä ottaa keväisin ja syksyisin kaksi harjoittelijaa viestinnän ja markkinoinnin osastolle. Harjoittelijat pääsevät tekemään monipuolisesti töitä erilaisten aiheiden ja hankkeiden parissa, ja he ovat aina tiivis ja tärkeä osa työyhteisöämme. Moni harjoittelussa ollut on myös jäänyt tai myöhemmin palannut Pakolaisavulle töihin harjoittelunsa jälkeen. Lue alta kevään 2024 harjoittelijoidemme kokemuksista ja hae harjoittelijaksi ensi syksylle!
 
 

Sonja Voutilainen – Viestintä 

Moikka! Olen Sonja ja olen työskennellyt viestinnän ja markkinoinnin harjoittelijana kuluneen kevään ajan. Opiskelen maisterivaiheessa islamilaista teologiaa ja Lähi-idän tutkimusta, ja tutkintoni on aika lailla gradua vaille valmis. Hain Pakolaisavulle harjoitteluun, koska halusin kerryttää työkokemustani kansainvälisestä järjestöstä pakkomuuton ja kehitysyhteistyön parissa. Tämän lisäksi halusin vahvistaa omia viestinnällisiä taitojani.
 
Harjoittelijan työpäivät koostuvat monipuolisista viestinnän ja markkinoinnin työtehtävistä kuten mediaseurannasta, sosiaalisen median sisällöntuotannosta ja markkinoinnista, tiedonhausta, erilaisten tekstien muotoilusta ja käännöstyöstä. Työtehtävät vaativat tarkkuutta, minkä lisäksi oma-aloitteellisuudesta ja järjestelmällisyydestä on hyötyä. Kaikkiin työtehtäviin sekä organisaation teemoihin tarjotaan kattava perehdytys, joten ei kannata huolestua, mikäli kaikki työn osa-alueet eivät olisi ennestään tuttuja. Koko tiimi tukee myös harjoittelijan työtä ja heiltä pystyy aina kysymään, mikäli jokin asia mietityttää.
 
Parasta harjoittelussa on ollut oman työn tulosten näkeminen ja luovuuden käyttäminen muun muassa mainosten ja esitteiden suunnittelussa sekä tapahtumien järjestämisessä. Lisäksi Pakolaisavun eri yksiköiden kanssa tehty yhteistyö sekä verkostoituminen muihin alan toimijoihin on ollut innostavaa ja motivoivaa. Tavoitteeni oli parantaa kirjallista osaamistani, vahvistaa kykyjäni käyttää eri ohjelmistoja sekä tutustua Pakolaisapuun organisaationa. Kaikki edellä mainitut tavoitteeni täyttyivät, minkä lisäksi olen päässyt ylläpitämään muun muassa arabian kielen taitojani sekä kokeilemaan rajojani työpäivien jälkeen lystikkäiden futsalpelien merkeissä. Kiitos myös joustavan työnantajan, olen pystynyt ylläpitämään kilpaurheilu-uraani harjoittelun lomassa.
 
Suosittelen harjoittelua kaikille, jotka ovat kiinnostuneita kansainvälisestä ihmisoikeustyöstä!
 

Susanne Sipinen – Varainhankinta ja hallinto 

Hellou!
 
Olen Susanne ja opiskelen sukupuolentutkimusta Helsingin yliopistossa. Kuluneen kevään aikana olen toiminut Suomen Pakolaisavulla varainhankinnan ja hallinnon harjoittelijana. Pakolaisapu on itselleni entuudestaan tuttu toimija, sillä olen tehnyt järjestössä aikoinaan vapaaehtoistöitä. Opintojeni myötä kiinnostukseni tasa-arvotyötä kohtaan on voimistunut. Pakolaisavun asiantunteva työ ihmisoikeuksien puolesta sai minut hakemaan järjestöön lopulta myös harjoitteluun.
 
Harjoitteluni aikana olen saanut kattavan perehdytyksen organisaation toimintaan ja sen kohtaamiin ajankohtaisiin kysymyksiin. Olen ollut mukana sekä viestinnän että hallinnon tiimissä, joiden molempien toiminnat ovat koko organisaation toimintaa läpileikkaavia. Työnkuvani on ollut hyvin monipuolinen – olen suunnitellut ja toteuttanut viestintää, valmistellut henkilöstökokouksia ja -tapahtumia, uudistanut verkkosivujamme sekä ideoinut ja toteuttanut järjestön varainhankintaa.  Säännöllisten työtehtävien lisäksi olen ollut mukana työskentelemässä Pakolaisavun pisteellä Oodissa Rasisminvastaisella viikolla, pystyttämässä Koko kuva -näyttelyä Kangasalalla sekä rekrytoimassa uutta maajohtajaa yhdessä HR-tiimin kanssa.
 
Harjoittelussa on yhdistynyt mielestäni täydellisesti työn käytännönläheinen puoli, kuten toimiston kunnosta huolehtiminen ja tukituotteiden postittaminen sekä teoreettinen puoli, kuten tiedonhaku ja teksti- ja kuvamateriaalien ideointi. Pakolaisavulla tekemistä riittää päivittäin, mikä on kehittänyt paljon omaa ajanhallintaa, paineensietokykyä ja työtehtävien priorisointia. Parasta harjoittelussa on kuitenkin ollut Pakolaisavun lempeä ja hyväsydäminen työyhteisö. Taisinkin todeta esihenkilölleni jo ensimmäisessä kuukausikeskustelussani, että minusta tuntuu kuin olisin ollut talossa jo paljon pidempään.
 
 
Olisitko sinä seuraava Pakolaisavun harjoittelija? Haku syksyn harjoitteluun on auki ja vapaamuotoiset hakemukset tulee toimittaa viimeistään sunnuntaina 26.5.2024 aikana osoitteeseen rekrytointi@pakolaisapu.fi otsikolla ”Viestintäharjoittelija” tai ”Varainhankinnan ja hallinnon harjoittelija”.