50 vuotta sitten Suomeen saapuivat ensimmäiset pakolaiset Chilestä

Kolme mustavalkoista kuvaa chileläisistä pakolaisista Suomessa. Ensimmäisessä kuvassa naisoletettu soittaa kitaraa neljälle kuuntelijalle. Toisessa kuvassa seisoo iso ryhmä ihmisiä pihamaalla. Kolmannessa kuvassa kaksi lasta katsovat kameraan talvimaisemassa.

50 vuotta sitten Kalevi Sorsan hallitus teki päätöksen ottaa vastaan Chilestä poliittisia pakolaisia. Suomeen heitä tuli alle 200, Ruotsiin saapui yli 11 000 chileläistä. Myös Suomessa chileläisillä oli kuitenkin iso näkyvyys ja vaikutus. He olivat ensimmäinen Euroopan ulkopuolelta saapunut merkittävä pakolaisryhmä maassamme. Chilen vallankaappaus ja pakolaisuus olivat osaltaan myös muuttamassa pohjoismaista hyvinvointivaltiota ja ihmisoikeuspolitiikkaa.

Suomen Pakolaisapu järjestää yhdessä muiden toimijoiden kanssa keskiviikkona 18.10.2023 Helsingin yliopiston Tiedekulmassa seminaarin, joka keskittyy Chilen vallankaappaukseen 50 vuotta sitten. Pakolaisuutta käsitellään historian lisäksi myös nykypäivän näkökulmasta. Chileläisten jälkeen Suomeen saapui 1970-luvulla noin 500 venepakolaista Vietnamista ja tuhansia Afrikan sarven sotaa pakenevia somalialaisia 1990-luvun alussa. Myöhemmin isoja pakolaisryhmiä on tullut esimerkiksi Afganistanista, Irakista, Turkista ja Ukrainasta.

Erilaisten siirtolais- ja pakolaisryhmien vastaanotto ja sopeutuminen on Suomessa ollut erilaista. Seminaarissa pohditaan asiantuntijapuheenvuorojen ja paneelin kautta suomalaisen pakolaispolitiikan syntyä, muotoutumista ja kipukohtia sekä tämän päivän tilannetta. Paneeliin osallistuvat Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen ja vuoden 2023 pakolainen Berivan Suleiman.

Seminaari jakautuu kahteen osuuteen. Ensimmäisessä osassa klo 13-15 keskitytään chileläispakolaisten vastaanottoon, heidän omiin kokemuksiin sekä vaikutukseen suomalaisessa yhteiskunnassa. Toisessa osassa klo 17-19 syvennytään Suomen pakolaispolitiikan pitkään linjaan – mikä on muuttunut 50 vuodessa, ja mikä taas ei?

Tarkemmat tiedot seminaarista löydät tapahtumakalenteristamme.