Leskestä yrittäjäksi – Toimeentulokoulutus tukee naisten taloudellista itsenäisyyttä Ugandassa

Mapendo hymyilee kameralle.

Kolmen lapsen äiti, Mapendo Sifa, 30, on asunut Ugandassa lähes kolmetoista vuotta. Mapendo menetti aviomiehensä neljä vuotta sitten, minkä myötä hän jäi yksinhuoltajaksi. Mies oli perheen elättäjä ja hänen kuolemansa oli valtava isku koko perheelle.

’’Luulin, että elämämme oli ohi. En tiennyt, miten jatkaa menetyksestä eteenpäin”, Mapendo kertoo.

Mapendo oli elämänsä pohjalla, kun Suomen Pakolaisavun kouluttajat lähestyivät häntä toimeentulokoulutukseen liittyen. ”Käytimme aina Maailman ruokaohjelmasta saamamme käteisavun kokonaan säästämättä. Jouduin hankkimaan tavaroita ja ruokaa lainaamalla, ja ne maksettiin aina seuraavan kuukauden käteisavulla.

Toimeentulokoulutuksessa Mapendo oppi taloutensa suunnittelua, budjetointia ja säästämistä. Perheitä kannustettiin suunnittelemaan taloudenhallintaa myös yhdessä. Pian koulutuksen jälkeen Mapendo ja hänen perheensä alkoivat pitää kokouksia, joissa keskusteltiin ja sovittiin kotitalouden tarpeista ja suunnitelluista menoista. He kehittivät yhteisen käytännön, jonka mukaan sovittua kuukausibudjettia ei saa ylittää. ”Aikaisemmin menin vain kauppaan heti, kun sain rahaa ja palasin ilman sitä”, Mapendo sanoo.

Koulutuksen jälkeen Mapendo aloitti sijoittamisen ostamalla maissijauhoja ja myymällä niitä edelleen Kyakan pakolaisasutusalueella Länsi-Ugandassa. Lisäksi hän alkoi myöntämään pieniä lainoja, jotka maksettiin takaisin korkojen kera. Näin Mapendo sai kartutettua varallisuutta ja on lähes kaksinkertaistanut alkupääomansa.

Olen niin onnellinen ja ylpeä itsestäni ja siitä, miten pitkälle olen päässyt mieheni kuoleman jälkeen. Pystyn nyt elättämään perheeni. Lapseni käyvät koulua ja minulla on hätärahasto yhtäkkisten ongelmien varalta.” Mapendo kertoo, että myös suhde hänen perheeseensä on parantunut huomattavasti sen jälkeen, kun he alkoivat puhua avoimesti raha-asioista.

Mapendon pikkuveli oli joutunut jäämään pois koulusta pitkien koulumatkojen takia, mutta nyt hän on sisäoppilaitoksessa, jonka Mapendo maksaa ansiotuloillaan. Tulevaisuudessa Mapendo toivoo voivansa laajentaa liiketoimintaansa sekä rakentaa paremman ja turvallisemman kodin perheelleen.

Kuinka toivonkaan, että minulla olisi ollut tämä tieto budjetoinnista ja säästämisestä aikaisemmin, kun saamamme käteisavun määrä oli vielä korkea. Olisin niin hyvässä asemassa, jopa paremmassa kuin nyt”, Mapendo pohtii.

Suomen Pakolaisapu toteuttaa Ugandan pakolaisasutusalueilla toimeentulokoulutuksia, joiden tavoitteena on antaa pakolaisille keinoja hankkia itse toimeentulonsa. Koulutusten ensisijaisena kohderyhmänä ovat naiset, etenkin he, jotka ovat vastuussa perheensä toimeentulosta. Koulutus edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa, ja Pakolaisavun koulutuksiin osallistujista 70 prosenttia onkin naisia. Koulutus ja toimeentulon hankkimiseen liittyvien taitojen vahvistaminen ovat myös köyhyyden vähentämisen kannalta ratkaisevan tärkeitä.

Lue lisää työstämme Ugandassa. 

TUE PAKOLAISNAISIA UGANDASSA 

Lahjoittamalla toimintaamme varmistat, että voimme jatkaa tärkeää työtämme pakolaisnaisten aseman edistämisen parissa Ugandassa ja muissa toimintamaissamme.

Esimerkkejä siitä, miten lahjoitussummilla voidaan tukea pakolaisnaisten koulutusta, toimeentuloa, hyvinvointia ja ihmisoikeuksia:   

  • 15 €, jolla yksi pakolaisnainen pääsee yrittäjäkoulutukseen ja saa avaimet toimeentulon hankkimiseen. 
  • 52 €, jolla yksi pakolaisnainen pääsee lukutaitokurssille, joka on ensi askel kohti itsenäistä ja omavaraista elämää. 
  • 100 €, jolla tuet väkivaltaa kohdanneiden naisten pääsyä turvataloon ja avun piiriin.