Koko Kuva – valokuvanäyttely avaa tarinoita maahanmuuton takaa

Henkilö seisoo taulujen edessä ja katsoo oikealle.

Yhteisö on kuin ihmisvartalo: yksi on sen aivot, yksi silmät, toinen korvat, yksi jalat ja niin edelleen. Näin muodostamme kokonaisuuden ja yhdessä voimme avata yhteiskunnan ovia.”
– Intisar Mushaileh, Koko kuva -projekti, 2022.

Suomen Pakolaisavun ja Julius Töyrylän yhteisnäyttely Koko kuva – tarinoita maahanmuuton takaa pohtii suomalaiseen yhteiskuntaan kuulumista ja ihmisten välisten suhteiden merkitystä uuteen maahan kotoutumiselle. Näyttely avautuu kulttuurikeskus Stoaan (Turunlinnantie 1, Helsinki) keskiviikkona 11.1.2023. Samana päivänä projektin verkkosivut avautuvat, ja tarinat sekä valokuvat levittäytyvät Pakolaisavun sosiaalisen median kanaviin kolmen viikon pituisen kampanjan aikana. 

Näyttely pyrkii monipuolistamaan maahanmuuton yksipuolista kuvastoa ja julkista keskustelua; lukujen takana on kokonaisia ihmisiä ja yksilöllisiä elämäntarinoita, jotka eivät usein kuitenkaan tule nähdyiksi ja kuulluiksi. Näyttely kysyy, mitä tapahtuu Suomeen saapumisen jälkeen ja mitkä asiat saavat uuden kotimaan tuntumaan kodilta.

Koko kuva –tarinoita maahanmuuton takaa on kuuden keskenään erilaisen tarinan ympärille rakentuva näyttely, jossa valokuvat ja henkilöhaastatteluiden pohjalta kirjoitetut tarinat muodostavat keskustelevan kokonaisuuden. Näyttely avaa myös siirtolaisuuden ja pakolaisuuden globaalia mittakaavaa, moninaisia syitä muuton taustalla sekä valokuvattujen henkilöiden kotimaiden tilannetta YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n tilastojen ja tietojen pohjalta.

Projekti on toteutettu osallistujien ehdoilla ja valokuvat on otettu heidän valitsemassaan turvallisessa ja tärkeässä ympäristössä. Tarinoiden keskiöön nousevat ihmiset ovat kotoisin maailman eri kolkista ja saapuneet Suomeen erinäisistä syistä; rakkauden perässä, opiskelemaan sekä kiintiöpakolaisena turvaan sodan ja vainon kauheuksia.

Näyttely kutsuu vetäytymään kauemmaksi sensaatiohakuisesta tai uhkakuvia korostavasta maahanmuuttokeskustelusta ja pysähtymään maahanmuuton arkisten ulottavuuksien äärelle tarinoiden kautta.

Kotoutuminen on kuin ruuanlaittoa: täytyy olla kärsivällinen, keittämällä hitaasti ja hartaasti lopputulos on aina parempi ja maukkaampi.”– Mikel Basquiat, Koko kuva -projekti, 2022.

Valokuvat ja tarinat on kerätty kesällä ja syksyllä 2022.

Julius Töyrylä (s. 1989) työskentelee dokumentaarisen ja subjektiivisen valokuvauksen parissa ja on ollut aktiivisesti taiteen kentällä valmistuttuaan Turun Taideakatemiasta kuvataiteilijaksi vuonna 2018. Tärkeää hänelle valokuvauksessa on tapahtumien autenttisuus ja hienovarainen ilmaisukieli. Töyrylä on myös opiskellut Lahden kansanopistossa valokuvalinjalla sekä Pekka Halosen Akatemiassa valokuva-artesaaniksi. Töyrylän valokuvia on ollut Suomen lisäksi esillä muun muassa Japanissa ja Meksikossa yksityis- sekä yhteisnäyttelyissä.

Näyttely tulee kiertämään ympäri Suomea vuosina 2023–2024. Tutustu Koko kuva -projektiin ja kaikkiin tarinoihin tästä