Ensin korona, nyt ebola – Pakolaisapu pakolaisten tukena

Vuonna 2020 Uganda kamppaili COVID-19-pandemian puhkeaminen kanssa muun maailman mukana. Maa sai kiitosta yhtenä niistä maista, jotka onnistuivat minimoimaan viruksen aiheuttaman kuolleisuuden. Pandemian aikana käyttöön otettiin viruksen leviämistä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä. Näihin toimenpiteisiin kuului muun muassa yhteiskunnan täydellinen sulkeminen.

Sulkutoimenpiteet heikensivät maan taloutta ja talouskasvu hidastui. Pandemian vaikutusten kanssa kamppailevasta yhteiskunnassa pakolaiset olivat erityisen haavoittuvaisessa asemassa. Maailmanpankin mukaan pakolaisten köyhyysaste kasvoi Ugandassa kolme prosenttiyksikköä, ennen pandemiaa 47 prosentin tasosta 50 prosenttiin sen jälkeen.

Koronan vastaiset sulkutoimenpiteet avattiin vuodenvaihteen tienoilla. Kuitenkin jo syyskuussa 2022, vain noin kymmenen kuukautta myöhemmin, Ugandan terveysministeriö ilmoitti ebola-tapauksien puhkeamisesta maassa. Ugandan talous ei ollut vieläkään toipunut pandemian tekemästä vahingosta.

Ebolan kuolleisuusaste on keskimäärin 50 prosenttia, vaihdellen alueen ja viruksen muunnoksen mukaan. Ugandassa ensimmäinen tapaus tänä vuonna todettiin Mubenden piirikunnassa maan lounaisosassa. Sen jälkeen tartuntoja on havaittu myös naapuripiirikunnissa.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan neljä Ugandan lounaisosassa sijaitsevaa pakolaisasutusaluetta on erityisen suuressa vaarassa taudin leviämiselle. Maan terveysministeriö on myös merkinnyt korkean riskin alueiksi alueet, joilla on paljon pakolaisia Kongosta.

Tautitapausten ilmetessä kärsivät eniten pakenemaan joutuneet, jotka kamppailevat jo valmiiksi pandemian syventämän köyhyyden kanssa. Pakolaisapu on sisällyttänyt lukutaidon opetussuunnitelmaansa terveystiedon osion, jossa käsitellään muun muassa eri tautien leviämistä, oireita ja ennaltaehkäisyä. Vapaaehtoiset opinto-ohjaajat tuntevat aiheet ja pystyvät toimimaan luotettavina kouluttajina yhteisöissään.

Koronapandemian alkuvaiheessa vuonna 2020 Pakolaisapu jakoi Ugandassa tietoa viruksesta kahden kuukauden aikana noin 20 000 opiskelijalle. Kun ebola-tapauksista ilmoitettiin ensimmäisen kerran syyskuussa, aloitimme vastaavanlaisen terveystiedon kampanjan oppimisryhmille 13 pakolaisasutusalueella. Tavoitteena on noin 40 000–50 000 henkilön tavoittaminen kampanjalla.

Kampanjaan kuuluu muun muassa:

  • Ebolaa ehkäisevien toimenpiteiden käyttöönotto Pakolaisavun 2 300 oppimisryhmässä, joissa opiskellaan luku- ja kirjoitustaitoa, englannin kieltä, talouslukutaitoa sekä liiketoimintaosaamisen taitoja.
  • Taudista tiedottaminen, jolla vältetään huhujen ja valeuutisten leviäminen yhteisöjen keskuudessa.
  • Käsienpesuun ja turvaväleihin kannustaminen oppituntien aikana.
  • Yhteistyökumppanien, kuten UNHCR:n, toimittamien infotaulujen näkyvä esillä pitäminen kenttätoimistoissa, jotka kertovat ebolaa ehkäisevistä toimenpiteistä.
  • Kaikkien Pakolaisavun toimistoihin tulevien henkilöiden kuumeen mittaaminen Ugandassa.

Vaikka ebola vaikeuttaa kurssien järjestämistä, Pakolaisapu jatkaa työtään pakolaisten tukemiseksi Ugandassa. Samalla tautitilannetta seurataan tarkasti ja varmistetaan, että ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä noudatetaan tiukasti.