Ammatillinen koulutus tarjoaa uusia mahdollisuuksia konfliktialueilla eläville Myanmarin pakolaisille

Oppilas Pakolaisavun ammatillisella moottoripyörän korjaus -lyhytkurssilla Myanmarissa

Siitä lähtien kun Myanmarin asevoimat kaappasivat vallan ja kumosivat demokraattisten parlamenttivaalien tuloksen helmikuussa 2021, sadat tuhannet myanmarilaiset ovat joutuneet pelkäämään ja kärsimään väkivaltaisuuksista. 

Myanmarissa on ollut sisällissotaa muistuttavia alueellisia ja etnisiä konflikteja aina 1950-luvun lopun itsenäisyydestä saakka, ja sotilasvallankaappauksen jälkeen tilanne on muuttunut entistä monimutkaisemmaksi ja vaarallisemmaksi. Vaikka muu maailma on lakannut puhumasta Myanmarista, on tilanne edelleen musertava. Tuhansia ihmisiä on kuollut, mukaan lukien yleislakkoilijoita, ihmisoikeusaktivisteja ja siviilejä. Myanmarissa on arviolta yli 810 000 maansisäistä pakolaista, joista 49 % on lapsia. 

Sotilasvallankaappaus ja viime vuosien koronapandemia ovat ajaneet jo valmiiksi Aasian köyhimpiin, mutta luonnonvaroiltaan rikkaimpiin valtioihin kuuluvan Myanmarin entistä syvempään taloudelliseen ja humanitaariseen kriisiin. Jopa miljoona ihmistä on jäänyt työttömäksi, ja alhaisten palkkojen taso on laskenut entisestään. Työttömyys on erityisen korkeaa etnisiin vähemmistöihin kuuluvien ja kouluttamattomien nuorten aikuisten keskuudessa. Molemmat tekijät lisäävät köyhyyttä ja nuorten alttiutta liittyä aseellisiin ryhmittymiin. 

Perheenisä La Zaru, 31, tietää omakohtaisesti, millaisia pitkäkestoisia seurauksia kouluttamattomuus ja työttömyys aiheuttavat. La Zaru asuu maansisäisten pakolaisten leirillä Myitkyinassa, Myanmarin koillisosassa vaimonsa ja neljän lapsensa kanssa. Burman kielellä Myitkyina tarkoittaa “lähellä suurta jokea” — kaupunki sijaitseekin lähes koko Myanmarin poikki virtaavan Irrawaddy-joen tuntumassa. Aikaisemmin La Zaru teki keikkatöitä hotelleissa ja ravintoloissa, mutta palkka oli täysin riittämätön koko perheen elättämiseen. Useina iltoina hän joutui laittamaan lapsensa nälkäisinä nukkumaan, sillä rahaa ei riittänyt ruokaan.  

La Zaru pääsi osallistumaan Pakolaisavun ammatilliseen koulutukseen, jossa hän opiskeli moottoripyörien korjausta. Koulutuksessa hän oppi käytännön taidot moottoripyörien korjaamiseen ja pystyi lopulta perustamaan oman korjaustyöhön keskittyvän yrityksensä. Töitä riittää, sillä moottoripyörä on yleinen kulkuväline Myanmarissa; sillä on helppo ajaa kapeilla hiekkateillä ja suurkaupungin ruuhkassa.

“Ennen koulutusta en tiennyt juuri mitään moottoripyöristä, mutta nyt minulla on perustaidot niiden korjaamiseen. Nautin koulutuksesta täysin ja opin paljon. Kiitos Pakolaisavulle tästä loistavasta tilaisuudesta”, La Zaru kertoo kokemuksistaan leveästi hymyillen. 

Hihattomaan paitaan pukeutunut mustahiuksinen mies korjaa moottoripyörää. Etualalla näkyy työkaluja ja sivulla nuori henkilö, joka istuu pienellä jakkaralla.

Neljän lapsen isä La Zaru,31, saa nyt tuloja perheensä elättämiseen korjaamalla moottoripyöriä.

Suomen Pakolaisapu edistää ammatillisten lyhytkurssien lisäksi myös sukupuoleen perustuvan väkivallan kitkemistä, joka on surullisen yleistä konfliktialueilla. Pakolaisavun hankkeiden ansiosta Kayahinin ja Kachinin osavaltioihin on perustettu muun muassa turvataloja ja ympärivuorokautinen auttava puhelin väkivaltaa kokeneille, joille tarjotaan myös hygieniapakkauksia, oikeusapua ja psykososiaalista tukea. Tämän lisäksi ihmisiä valistetaan naisiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan ehkäisystä ja hyvistä toimintatavoista raiskaustapauksissa.  

Suomen Pakolaisavun työtä Myanmarissa kuvaa sopeutumiskyky ja periksiantamattomuus. Poliittisen epävakauden ja koronapandemian tuomien rajoitusten vuoksi osa toiminnasta vaihdettiin verkkokoulutuksiksi ja pienryhmiksi sekä yksi hankkeista muutettiin vastaamaan maansisäisten pakolaisten akuutteihin tarpeisiin. Tämän lisäksi liikkuminen on yleisesti vaarallista armeijan tarkastuspisteiden takia, ja toimeentulon tukeminen on vaikeaa työpaikkojen vähäisyyden vuoksi. Kaikesta tästä huolimatta vuonna 2021 Pakolaisavun Myanmarin toiminnan piirissä oli lähes 15 000 ihmistä, joista naisia oli 77 %. Ammatillista koulutusta sai 575 ihmistä. Lisäksi sukupuolittunutta väkivaltaa koskevan toiminnan piirissä oli 10 383 ihmistä. Hätäapua kuten mielenterveystukea, ulkovessoja ja ruokaa annettiin 4 186 pienten lasten äideille ja raskaana oleville. 

Ihmisten toimeentulon ja mahdollisuuksien vähäisyyden takia koulutus ja oikeanlainen tuki on avainasemassa maan rauhanomaiseen kehitykseen. Myanmarissa autamme pitkään konfliktialueilla eläneitä maansisäisiä pakolaisia tukemalla nuorten aikuisten koulutusta ja työllistymistä sekä tarjoamalla tukea väkivaltaa kokeneille naisille.   

 Lue lisää työstämme Myanmarissa. 

AUTA MYANMARIN MAANSISÄISIÄ PAKOLAISIA 

Lahjoittamalla toimintaamme varmistat, että tärkeä työemme Myanmarissa ja muissa toimintamaissamme voi jatkua. Pienilläkin summilla on valtavan suuri merkitys. 

Esimerkkejä siitä, miten lahjoitussummilla voidaan tukea pakolaisten koulutusta, toimeentuloa, hyvinvointia ja ihmisoikeuksia: 

  • 15 , jolla yksi maansisäinen pakolainen pääsee yrittäjäkoulutukseen 
  • 54, jolla saa perheväkivaltaa ehkäisevän koulutuksen
  • 144, jolla pakolaisnuori saa ammatillisen koulutuksen ja mahdollisuuden itsenäiseen toimeentuloon ja parempaan tulevaisuuteen