Pakolaisavun nuorisokeskuksessa Ugandan Nakivalessa on tilaa unelmoida ja kerryttää tärkeitä taitoja

Kuvassa kolme ihmistä keskustelevat toisilleen Ugandan Nakivalessa

Uganda on yksi maailman suurimmista pakolaisten vastaanottajamaista. Ugandassa elää peräti 1,45 miljoonaa pakolaista, ja naapurivaltioiden levottomuuksien vuoksi määrä vain kasvaa. Erityisesti Etelä-Sudanin ja Kongon demokraattisen tasavallan pitkittyneiden konfliktien vuoksi Ugandaan saapuvien pakolaisten määrä on viime aikoina lisääntynyt huolestuttavasti.

Kongon demokraattisesta tasavallasta kotoisin oleva 18-vuotias Maisha Kashindi tietää, miltä tuntuu, kun ainoa vaihtoehto on paeta omasta rakkaasta kodistaan vieraaseen maahan. Paetessaan Maisha oli vielä lapsi.

– Muistan sen päivän, kun aseen laukaukset herättivät minut ja perheeni varhain aamulla. Minun piti paeta lyhyeksi aikaa naapurikylään, mutta jatkuvien taisteluiden vuoksi jouduinkin lähtemään pysyvästi, Maisha kuvailee.

Maisha joutui paetessaan erilleen perheestään. Kun väkivaltaiset levottomuudet levisivät entisestään, hän päätyi lopulta etsimään turvaa naapurimaasta Ugandasta. Maisha joutui elämään vuosia erossa vanhemmistaan ja sisaruksistaan, mutta lopulta perheenjäsenet löysivät toisensa. Nyt perhe asuu Nakivalen pakolaisalueella lähellä Tansanian rajaa.

Ugandan pakolaisalueilla asuu satoja tuhansia Maishan kaltaisia nuoria. Köyhyys, epävarmuus ja koulutuksen puute ajavat monet konfliktialueilla elävät nuoret liittymään aseellisiin ryhmittymiin tai käyttämään päihteitä. Nuoret ovat kärsineet myös koronapandemian seurauksista, kun ugandalaisten koulujen ovet pysyivät suljettuina lähes kahden vuoden ajan. Ugandan viranomaisten arvion mukaan vuonna 2021 noin 30 prosenttia koululaisista, eli noin 4,5 miljoonaa lasta, ei palannut kouluun teiniraskauden, varhaisen avioliiton tai lapsityön vuoksi. Erityisesti monen pakolaistytön elämä on muuttunut peruuttamattomasti, kun pandemian aiheuttama köyhyys on pakottanut heidät avioliittoon ja äitiyteen liian varhain.

Koronaviruksen tuomista haasteista huolimatta olemme pystyneet jatkamaan toimintaamme Ugandassa koulutuksen ja nuorisotoiminnan parissa. Pakolaisavun nuorisokeskuksessa Nakivalessa on tilaa unelmoida ja löytää itselleen mielekästä tekemistä turvallisessa ympäristössä. Keskuksessa paikalliset nuoret tapaavat ystäviään ja osallistuvat erilaisiin harrastusryhmiin, kuten tanssi- ja näytelmäkerhoihin. Erityisen vilkasta keskuksessa on iltapäivisin, kun nuoret kerääntyvät sinne pelaamaan pelejä ja urheilemaan. Rauhallisissa sisätiloissa voi tehdä läksyjä tai lukea kirjastonurkkauksen kirjoja.

Nuorisokeskuksen tiloja hyödynnetään myös Pakolaisavun koulutuksiin – paahtavalta auringolta suojaavassa katoksessa kokoontuu 4 kertaa viikossa taloustiedon opintoryhmä ja 3 kertaa viikossa lukutaitoryhmä. Lisäksi tontilla on nuorten ylläpitämä puutarha, jossa nuoret voivat viljellä kasviksia ja viedä saamaansa satoa perheillensä.

Maisha on löytänyt keskuksesta uusia ystäviä ja käy siellä usein pelaamassa jalkapalloa. Nyt hän haaveilee jostain, mihin vain harvalla pakolaisnuorella on mahdollisuus – opiskelusta yliopistossa.

Kuvassa Masha Kandini

– Unelmoin opintojeni jatkamisesta yliopistossa ja sen jälkeen töihin pääsystä. Unelmoin myös johtajuudesta, jotta voisin tehdä sellaisia päätöksiä, joilla voin vaikuttaa positiivisesti yhteisööni, Maisha kertoo.

Koulutustemme avulla pyrimme vahvistamaan pakolaisnuorten kykyä selviytyä paremmin arjen haasteista ja vähentämään haavoittuvuutta tulevaisuudessa parantamalla nuorten toimeentulotaitoja. Nuoret ovat tulevaisuuden voimavara, johon meidän kannattaa panostaa. Lue lisää toiminnastamme Ugandassa.

TUE PAKOLAISNUORIA UGANDASSA

Lahjoittamalla toimintaamme varmistat, että tärkeä työmme Ugandassa ja muissa toimintamaissamme voi jatkua. Pienilläkin summilla on valtavan suuri merkitys.

Esimerkkejä siitä, miten lahjoitussummilla voidaan tukea pakolaisnuorten koulutusta, toimeentuloa, hyvinvointia ja ihmisoikeuksia:

  • 25 €, jolla pakolaisnuoret ja -lapset saavat jalkapalloja ja muita urheiluvälineitä
  • 50 €, jolla haavoittuvassa asemassa olevat tytöt ja naiset saavat turvaa ja koulutusta
  • 300 €, jolla pakolaisnuori saa ammatillisen koulutuksen ja mahdollisuuden itsenäiseen toimeentuloon ja parempaan tulevaisuuteen
LAHJOITA