Usein kysytyt kysymykset Ukrainan tilanteesta

Kuvassa näkyy joukko lapsia ja aikuisia selkä kameraan päin. Ihmisillä on päällä talvivaateet ja heillä on mukanaan matkalaukkuja

Kuva: © UNHCR/Chris Melzer

Mikä on Ukrainan pakolaistilanne tällä hetkellä?

Ukrainan sodan myötä jo noin 14 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. Heistä yli 7 miljoonaa on paennut valtion rajojen yli muualle Eurooppaan sekä Venäjälle. Loput paenneista ovat maan sisäisinä pakolaisina Ukrainassa. Osa paenneista on hakenut turvaa myös Suomesta, ja lähes 40 000 ukrainalaista on jättänyt hakemuksen turvapaikasta tai tilapäisestä suojelusta.

Kysymykset ukrainalaisten auttamisesta

Miten Pakolaisapu auttaa ukrainalaisia?

Teemme Suomen Pakolaisavussa työtä paenneiden henkilöiden ihmisoikeuksien puolesta. Tärkeitä näkökulmia työssämme ovat turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten vastaanotto ja kotoutuminen Suomeen.

Pakolaisapu ei tee työtä Ukrainassa tai Ukrainan raja-alueilla. Autamme Suomeen tulleita ukrainalaisia kaikissa toiminnoissamme. Annamme heille neuvontaa, ohjaamme oikeisiin palveluihin ja tuemme heitä kohti työelämää. Pakolaisapu tekee jatkuvasti vaikuttamistyötä, jotta Suomi ja Eurooppa pystyvät vastaamaan pakolaisten tarpeisiin ja toimimaan yhdessä.

On tärkeää luoda yhtenäinen, toimiva järjestelmä. Tällöin voimme ottaa vastaan Ukrainasta paenneet henkilöt ja tarjota tarvittavaa suojelua, yhdistää perheitä ja antaa apua sinne, missä pakolaisia on eniten.

Pakolaisavun asiantuntija vastaa ukrainaksi ja venäjäksi kysymyksiin ukrainalaisten oleskeluluvista puhelimessa ja sähköpostilla:

p. 044 724 9882
irina.etelaaho@pakolaisapu.fi

Miten minä yksityishenkilönä voin auttaa juuri nyt?

Lahjoittamalla Suomen Pakolaisavun toimintaan mahdollistat tärkeän työmme jatkuvuuden pakolaisten ja siirtolaisten hyväksi. Kaikki tuki tulee tarpeeseen ja menee hyvään tarkoitukseen!

Myös yritys tai muu organisaatio voi tehdä lahjoituksen toimintaamme. Jos sinulla on kysyttävää liittyen lahjoittamiseen, voit ottaa yhteyttä sähköpostilla lahjoittajapalvelu@pakolaisapu.fi tai puhelimitse 0447429203 (ti-to klo 10–14).

LAHJOITA TOIMINTAAMME TÄSTÄ

Pakolaisavun vapaaehtoistoiminnassa voi tukea ukrainalaisten kotoutumista Suomeen. Olemme mukana Ukrainasta paenneiden Help Centerissä, joka toimii Helsingin Vallilassa. Vapaaehtoiset antavat keskuksessa infopisteellämme perustietoa Suomeen asettumisesta sekä auttavat tiedonhaussa. Vapaaehtoiset ovat paikalla arkisin tiistaista perjantaihin klo 12–15. Vapaaehtoiset ovat paikalla tarpeen mukaan ti-to klo 12–16 välillä sekä la klo 10–13.

ILMOITTAUDU VAPAAEHTOISEKSI

Emme järjestä kuljetuksia tai toimita materiaaliapua Suomesta Ukrainaan. Suosittelemme, että lahjoitukset kohdistetaan toimijoille, joilla on kokemusta ja ammattitaitoa sekä valmiit jakeluketjut avun perille saattamiseksi. Materiaalisen avun antaminen ilman koordinointia voi tehdä avun tarjoamisen jopa vaikeammaksi.

Miten voin tarjota kotimajoitusta ukrainalaisille?

Suomen Pakolaisapu ei koordinoi kotimajoituksia. Lähtökohtaisesti vastaanottokeskukset majoittavat Suomeen saapuneet suojelua hakevat henkilöt. Laki määrittelee vastaanottopalvelut. Tilapäisen suojelun oleskeluluvan hakemisen jälkeen viranomainen kertoo, mihin vastaanottokeskukseen voi mennä.

Maahanmuuttovirasto järjestää asumisen koko Suomessa oleskelun ajaksi henkilöille, jotka ovat saaneet tilapäisen suojelun oleskeluluvan. He voivat kuitenkin järjestää majoituksensa myös itse koko vastaanottoajan, esimerkiksi kotimajoituksessa.

Kaikki Suomessa olevat tai Suomeen tulevat ukrainalaiset eivät välttämättä hae tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa, koska ukrainalaiset saavat oleskella laillisesti Suomessa viisumivapaasti kolme kuukautta, mikäli heillä on biometrinen passi.

Suomen Punainen Risti koordinoi kotimajoituksia yhteistyössä Maahanmuuttoviraston kanssa. Jos olet kiinnostunut majoittamaan ukrainalaisia kotiisi, ilmoita siitä Suomen Punaisen Ristin sivuilla.

Kotimajoitus on vapaaehtoista ja majoittamisesta ei saa rahaa majoittujalta tai tukea valtiolta. Suosittelemme tekemään kirjallisen sopimuksen majoituksen yksityiskohdista (kotityöt, kustannusten jako, kodin säännöt jne.). Ennen kotimajoittajaksi ryhtymistä kannattaa tutustua Kotimajoitusverkoston kotimajoittajien oppaaseen.

Lisätietoa kotimajoituksesta löydät Maahanmuuttoviraston sivuilta.

Kotimajoitusta turvapaikkaa tarvitseville-Facebook-ryhmässä voi tarjota majoitusta ja löytää majoitettavia.

Kotimajoitusta tarvitsevia voi löytää parhaiten itse sosiaalisesta mediasta tai ilmoittamalla majoituksesta AirBnB:ssä, joka on antanut alustansa tähän tarkoitukseen.

Ilmoita kotimajoituksesta Airbnb:ssä.

Miten voin tarjota kuljetuksia pakolaisille?

Mikään virallinen taho ei tällä hetkellä järjestä kuljetuksia Suomeen. Suomen Pakolaisapu ei myöskään järjestä kuljetuksia. Pyrimme Suomen Pakolaisavussa vaikuttamaan poliittisiin päättäjiin, jotta pakolaiset pystyttäisiin saattamaan turvallisesti eri EU-maihin.

Finland For Ukraine -sivustolta löytyy epävirallisia ohjeita ukrainalaisille Suomeen matkustamisesta.

Maahanmuuttovirasto pyytää tekemään ilmoituksen, jos tuot Suomeen Ukrainasta paenneita henkilöitä. Ilmoita asiasta heille tämän ilmoituslomakkeen kautta.

Mistä voi saada keskusteluapua?

Väestöliiton tukipiste tarjoaa Suomessa asuville tai maahan paenneille ukrainalaisille keskusteluapua sodan aiheuttamien traumojen käsittelyyn suomen-, englannin-, ukrainan- ja venäjän kielillä.

Walk-in tukipiste on avoinna aina arkipäivisin klo 12–18 ja toimii Väestöliiton tiloissa osoitteessa Kalevankatu 16, sisäpiha.

Online-tapaamista voi pyytää soittamalla numeroon +358 50 3257 173 tai lähettämällä sähköpostia vanhemmuus@vaestoliitto.fi.

Mieli ry:n kriisiapua on mahdollista saada kaikilla kielillä tulkkivälittäisesti. Kriisikeskukseen voi varata ajan paikan päällä tai etäajan puhelimitse: +358 41 350 510.

Turvapaikanhakuun, tilapäiseen suojeluun ja oleskelulupiin liittyvät kysymykset

Turvapaikanhakuun, tilapäiseen suojeluun ja oleskelulupiin liittyvät kysymykset

Tulen Ukrainasta Suomeen. Mitä minun kuuluu tehdä?

Jos olet Ukrainan kansalainen, voit olla maassa ilman viisumia kolme kuukautta, mikäli sinulla on voimassa oleva biometrinen passi. Jos sinulla ei ole passia tai olet Suomessa pidempään kuin kolme kuukautta, sinun täytyy hakea oleskelulupaa.

Jos päätät, että haluat jäädä Suomeen, voit hakea tilapäisen suojelun oleskelulupaa. Tilapäisen suojelun oleskelulupa ei ole sama asia kuin turvapaikka. Tilapäistä suojelua voivat saada ainoastaan Ukrainasta paenneet ihmiset. Jos haluat, voit myös hakea turvapaikkaa.

Kuka voi saada tilapäisen suojelun oleskeluluvan?

Voit saada tilapäisen suojelun oleskeluluvan Suomesta, jos täytät jonkun näistä kriteereistä:

  • Olet Ukrainan kansalainen, etkä voi palata takaisin Ukrainaan Venäjän hyökkäyksen takia.
  • Olet muun maan kansalainen tai sinulla ei ole kansalaisuutta, mutta olet asunut Ukrainassa laillisesti etkä pysty palaamaan lähtömaahasi turvallisesti ja pysyvästi.
  • Olet sellaisen ihmisen perheenjäsen, joka on saanut kansainvälistä suojelua Ukrainasta, ja perheside on muodostettu Ukrainassa ennen 24.2.2022.

Kun menet tekemään hakemuksen, viranomainen kysyy sinulta, haluatko hakea tilapäistä suojelua vai turvapaikkaa. Viranomainen kertoo sinulle niiden eron.

Lisätietoja oleskeluluvista ja muista maahanmuuton asioista löydät Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta.

Ohjeita Ukrainasta Suomeen saapuville ukrainan kielellä Maahanmuuttoviraston sivuilta.