Usein kysytyt kysymykset Ukrainan tilanteesta

Kuvassa näkyy joukko lapsia ja aikuisia selkä kameraan päin. Ihmisillä on päällä talvivaateet ja heillä on mukanaan matkalaukkuja

Kuva: © UNHCR/Chris Melzer

Päivitetty viimeksi 19.8.2022

Mikä on Ukrainan pakolaistilanne tällä hetkellä?

Torstaina 24.2.2022 Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Sodan takia miljoonien ihmisten elämä on järkkynyt, ja yli 14 miljoonaa ukrainalaista on joutunut jättämään kotinsa. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvioi, että Ukrainan sota aiheuttaa vuosisadan suurimman kriisin Euroopassa.

Ukrainalaiset pakenevat nyt maan sisällä sekä etsivät turvaa myös maan rajojen ulkopuolelta. Esimerkiksi Puolaan saapui jo yli kaksi miljoonaa ihmistä ja myös Moldova, Romania ja Unkari vastaanottivat satojatuhansia ukrainalaisia.

Osa ukrainalaisista etsii suojaa myös Suomesta. Tarkkaa lukumäärää maahan saapuneista ei ole, mutta sodan alun jälkeen yli 35 000 ukrainalaista on jättänyt hakemuksen turvapaikasta tai tilapäisestä suojelusta.

Kysymykset ukrainalaisten auttamisesta

Lue lisää
Miten Pakolaisapu auttaa ukrainalaisia?

Teemme Suomen Pakolaisavussa työtä paenneiden henkilöiden ihmisoikeuksien puolesta. Tärkeitä näkökulmia työssämme ovat turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten vastaanotto ja kotoutuminen Suomeen.

Pakolaisapu ei tee työtä Ukrainassa tai Ukrainan raja-alueilla. Autamme Suomeen tulleita ukrainalaisia kaikissa toiminnoissamme. Annamme heille neuvontaa, ohjaamme oikeisiin palveluihin ja tuemme heitä kohti työelämää. Pakolaisapu tekee jatkuvasti vaikuttamistyötä, jotta Suomi ja Eurooppa pystyvät vastaamaan pakolaisten tarpeisiin ja toimimaan yhdessä.

On tärkeää luoda yhtenäinen, toimiva järjestelmä. Tällöin voimme ottaa vastaan Ukrainasta paenneet henkilöt ja tarjota tarvittavaa suojelua, yhdistää perheitä ja antaa apua sinne, missä pakolaisia on eniten.

Pakolaisavun asiantuntija vastaa ukrainaksi ja venäjäksi kysymyksiin ukrainalaisten oleskeluluvista puhelimessa ja sähköpostilla:

p. 044 724 9882
emma.rimpilainen@pakolaisapu.fi

Miten minä yksityishenkilönä voin auttaa juuri nyt?

Lahjoittamalla Suomen Pakolaisavun toimintaan mahdollistat tärkeän työmme jatkuvuuden pakolaisten ja siirtolaisten hyväksi. Kaikki tuki tulee tarpeeseen ja menee hyvään tarkoitukseen!

Myös yritys tai muu organisaatio voi tehdä lahjoituksen toimintaamme. Jos sinulla on kysyttävää liittyen lahjoittamiseen, voit ottaa yhteyttä sähköpostilla lahjoittajapalvelu@pakolaisapu.fi tai puhelimitse 0447429203 (ti-to klo. 10–14).

LAHJOITA TOIMINTAAMME TÄSTÄ

Pakolaisavun vapaaehtoistoiminnassa voi tukea ukrainalaisten kotoutumista Suomeen. Olemme mukana Ukrainasta paenneiden Help Centerissä, joka toimii Helsingin Vallilassa. Vapaaehtoiset antavat keskuksessa infopisteellämme perustietoa Suomeen asettumisesta sekä auttavat tiedonhaussa. Vapaaehtoiset ovat paikalla arkisin tiistaista perjantaihin klo 12–15.

ILMOITTAUDU VAPAAEHTOISEKSI

Emme järjestä kuljetuksia tai toimita materiaaliapua Suomesta Ukrainaan. Suosittelemme, että lahjoitukset kohdistetaan toimijoille, joilla on kokemusta ja ammattitaitoa sekä valmiit jakeluketjut avun perille saattamiseksi. Materiaalisen avun antaminen ilman koordinointia voi tehdä avun tarjoamisen jopa vaikeammaksi.

Miten voin tarjota kotimajoitusta ukrainalaisille?

Suomen Pakolaisapu ei koordinoi kotimajoituksia. Lähtökohtaisesti vastaanottokeskukset majoittavat Suomeen saapuneet suojelua hakevat henkilöt. Laki määrittelee vastaanottopalvelut. Tilapäisen suojelun oleskeluluvan hakemisen jälkeen viranomainen kertoo, mihin vastaanottokeskukseen voi mennä.

Maahanmuuttovirasto järjestää asumisen koko Suomessa oleskelun ajaksi henkilöille, jotka ovat saaneet tilapäisen suojelun oleskeluluvan. He voivat kuitenkin järjestää majoituksensa myös itse koko vastaanottoajan, esimerkiksi kotimajoituksessa.

Kaikki Suomessa olevat tai Suomeen tulevat ukrainalaiset eivät välttämättä hae tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa, koska ukrainalaiset saavat oleskella laillisesti Suomessa viisumivapaasti kolme kuukautta, mikäli heillä on biometrinen passi.

Suomen Punainen Risti koordinoi kotimajoituksia yhteistyössä Maahanmuuttoviraston kanssa. Jos olet kiinnostunut majoittamaan ukrainalaisia kotiisi, ilmoita siitä Suomen Punaisen Ristin sivuilla.

Kotimajoitus on vapaaehtoista ja majoittamisesta ei saa rahaa majoittujalta tai tukea valtiolta. Suosittelemme tekemään kirjallisen sopimuksen majoituksen yksityiskohdista (kotityöt, kustannusten jako, kodin säännöt jne.). Ennen kotimajoittajaksi ryhtymistä kannattaa tutustua Kotimajoitusverkoston kotimajoittajien oppaaseen.

Lisätietoa kotimajoituksesta löydät Maahanmuuttoviraston sivuilta.

Kotimajoitusta turvapaikkaa tarvitseville-Facebook-ryhmässä voi tarjota majoitusta ja löytää majoitettavia.

Kotimajoitusta tarvitsevia voi löytää parhaiten itse sosiaalisesta mediasta tai ilmoittamalla majoituksesta AirBnB:ssä, joka on antanut alustansa tähän tarkoitukseen.

Ilmoita kotimajoituksesta Airbnb:ssä.

Miten voin tarjota kuljetuksia pakolaisille?

Mikään virallinen taho ei tällä hetkellä järjestä kuljetuksia Suomeen. Suomen Pakolaisapu ei myöskään järjestä kuljetuksia. Pyrimme Suomen Pakolaisavussa vaikuttamaan poliittisiin päättäjiin, jotta pakolaiset pystyttäisiin saattamaan turvallisesti eri EU-maihin.

Finland For Ukraine -sivustolta löytyy epävirallisia ohjeita ukrainalaisille Suomeen matkustamisesta.

Maahanmuuttovirasto pyytää tekemään ilmoituksen, jos tuot Suomeen Ukrainasta paenneita henkilöitä. Ilmoita asiasta heille tämän ilmoituslomakkeen kautta.

Mistä voi saada keskusteluapua?

Väestöliiton tukipiste tarjoaa Suomessa asuville tai maahan paenneille ukrainalaisille keskusteluapua sodan aiheuttamien traumojen käsittelyyn suomen-, englannin-, ukrainan- ja venäjän kielillä.

Walk-in tukipiste on avoinna aina arkipäivisin klo 12–18 ja toimii Väestöliiton tiloissa osoitteessa Kalevankatu 16, sisäpiha.

Online-tapaamista voi pyytää soittamalla numeroon +358 50 3257 173 tai lähettämällä sähköpostia vanhemmuus@vaestoliitto.fi.

Mieli ry:n kriisipuhelimesta saa tukea neljällä eri kielellä (suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja arabiaksi) kaikissa psykososiaalisen tuen kysymyksissä. Mieli ry ei anna oleskelulupaan liittyvää neuvontaa.

Turvapaikanhakuun, tilapäiseen suojeluun ja oleskelulupiin liittyvät kysymykset

Lue lisää

Turvapaikanhakuun, tilapäiseen suojeluun ja oleskelulupiin liittyvät kysymykset

Tulen Ukrainasta Suomeen. Mitä minun kuuluu tehdä?

Jos olet Ukrainan kansalainen, voit olla maassa ilman viisumia kolme kuukautta, mikäli sinulla on voimassa oleva biometrinen passi. Jos sinulla ei ole passia tai olet Suomessa pidempään kuin kolme kuukautta, sinun täytyy hakea oleskelulupaa.

Jos päätät, että haluat jäädä Suomeen, voit hakea tilapäisen suojelun oleskelulupaa. Tilapäisen suojelun oleskelulupa ei ole sama asia kuin turvapaikka. Tilapäistä suojelua voivat saada ainoastaan Ukrainasta paenneet ihmiset. Jos haluat, voit myös hakea turvapaikkaa.

Kuka voi saada tilapäisen suojelun oleskeluluvan?

Voit saada tilapäisen suojelun oleskeluluvan Suomesta, jos täytät jonkun näistä kriteereistä:

  • Olet Ukrainan kansalainen, etkä voi palata takaisin Ukrainaan Venäjän hyökkäyksen takia.
  • Olet muun maan kansalainen tai sinulla ei ole kansalaisuutta, mutta olet asunut Ukrainassa laillisesti etkä pysty palaamaan lähtömaahasi turvallisesti ja pysyvästi.
  • Olet sellaisen ihmisen perheenjäsen, joka on saanut kansainvälistä suojelua Ukrainasta, ja perheside on muodostettu Ukrainassa ennen 24.2.2022.

Kun menet tekemään hakemuksen, viranomainen kysyy sinulta, haluatko hakea tilapäistä suojelua vai turvapaikkaa. Viranomainen kertoo sinulle niiden eron.

Kuinka kauan voin oleskella Suomessa tilapäisen suojelun oleskeluluvalla?

Tilapäisen suojelun oleskelulupa on voimassa 4.3.2023 asti, ja sitä voidaan pidentää sen jälkeen kolmeen vuoteen saakka aina 6 kuukautta kerrallaan.

Mihin palveluihin olen oikeutettu tilapäisen suojelun perusteella?
  • Majoitukseen vastaanottokeskuksessa.
  • Vastaanottorahaan.
  • Sosiaali- ja terveyspalveluihin, kuten neuvontaan, ohjaukseen ja apuun sosiaalisten ongelmien selvittämiseksi. Terveydenhuoltopalvelut ovat samat kuin Suomen kansalaisilla.
  • Työntekoon ja opiskeluun.

Saadakseen vastaanottopalvelut myös yksityismajoituksessa asuvien tulee rekisteröityä vastaanottokeskukseen.

Mistä voin hakea tilapäisen suojelun oleskelulupaa?

Voit hakea tilapäisen suojelun oleskelulupaa paikalliselta poliisiasemalta sen aukioloaikojen mukaisesti. Haettuasi kyseistä oleskelulupaa viranomainen kertoo, mihin vastaanottokeskukseen voit mennä.

Jos olet Helsingissä, voit hakea tilapäisen suojelun oleskelulupaa Pasilan poliisiasemalla poliisitalon 1 päivystyksessä, osoitteessa Pasilanraitio 13. Hakemusten rekisteröintiä tehdään maanantaista perjantaihin klo 13.00–21.00 välisenä aikana, sekä viikonloppuisin klo 9.00–18.00. Neuvonta ja ajanvaraus hakemuksen jättämiseksi onnistuvat soittamalla numeroon +358 295 47 5019.

Hakemuksia otetaan vastaan myös:

Löydät poliisiasemien yhteystiedot muualla Suomessa poliisin sivuilta.

Lisätietoja tilapäisen suojelun hakemiseen löytyy Maahanmuuttoviraston sivuilta.

Milloin minun pitää hakea tilapäistä suojelua?

Mikäli sinulla on biometrinen passi, voit liikkua ja oleskella Schengen-alueella viisumivapaasti 90 päivää. Mikäli sinulla ei ole biometristä passia tai muuta matkustusasiakirjaa, sinun tulee hakea oleskelulupaa (esim. tilapäistä suojelua) mahdollisimman pian saavuttuasi Suomeen.

Onko minun pakko hakea tilapäistä suojelua?

Ei ole. Voit olla Suomessa ilman oleskelulupaa 3 kuukautta, mutta jos et hae suojelua, et voi saada palveluita, kuten majoitusta ja vastaanottorahaa. Voit myös hakea työperäistä oleskelulupaa tai turvapaikkaa, jos edellytykset täyttyvät.

Minulla ei ole mukanani oman maani passia. Voinko silti hakea tilapäistä suojelua?

Kyllä voit.

Minulla on Suomessa oleskelulupa. Voinko hakea turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua Suomesta, kun Ukrainan tilanne on muuttunut?

Kyllä voit.

Lisätietoja oleskeluluvista ja muista maahanmuuton asioista löydät Maahanmuuttoviraston verkkosivuilta.

Ohjeita Ukrainasta Suomeen saapuville ukrainan kielellä Maahanmuuttoviraston sivuilta.