Usein kysytyt kysymykset Ukrainan tilanteesta

Kuvassa näkyy joukko lapsia ja aikuisia selkä kameraan päin. Ihmisillä on päällä talvivaateet ja heillä on mukanaan matkalaukkuja

Kuva: © UNHCR/Chris Melzer

Mikä on Ukrainan pakolaistilanne tällä hetkellä?

Ukrainan sodan myötä jo noin 14 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa. Heistä yli 7 miljoonaa on paennut valtion rajojen yli muualle Eurooppaan sekä Venäjälle. Loput paenneista ovat maan sisäisinä pakolaisina Ukrainassa. Osa paenneista on hakenut turvaa Suomesta.

Kysymykset ukrainalaisten auttamisesta

Miten Pakolaisapu auttaa ukrainalaisia?

Teemme Suomen Pakolaisavussa työtä paenneiden henkilöiden ihmisoikeuksien puolesta. Tärkeitä näkökulmia työssämme ovat turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten vastaanotto ja kotoutuminen Suomeen.

Pakolaisapu ei tee työtä Ukrainassa tai Ukrainan raja-alueilla. Autamme Suomeen tulleita ukrainalaisia kaikissa Suomen toiminnoissamme. Annamme heille neuvontaa, ohjaamme oikeisiin palveluihin ja tuemme heitä kohti työelämää. Pakolaisapu tekee jatkuvaa vaikuttamistyötä, jotta Suomi ja Eurooppa pystyisivät vastaamaan pakolaisten tarpeisiin ja toimimaan yhdessä.

Suomen Pakolaisapu neuvoo Ukrainasta sotaa paenneita kotoutumiseen, suomalaisen palvelujärjestelmään ja työelämään liittyvissä asioissa:

  • kotoutumiseen liittyvissä asioissa, kuten asumiseen, opiskeluun, koulutukseen, vapaa-aikaan ja viranomaisiin liittyen puh. +358 44 724 9882 (suomi, ukraina, venäjä)
  • työelämään liittyvissä asioissa, esimerkiksi työsopimuksen ja työehtojen suhteen, + 358 44 742 9214 (suomi, venäjä, englanti)
Як організіція у справах біженців Suomen Pakolaisapu допомагає українцям?
Метою діяльності організації є захист прав та добробуту людей, які вимушені тікати. Важливими аспектами нашої роботи є допомога в прийомі та інтеграції біженців та іммігрінтів у Фінляндії. Suomen Pakolaisapu не має офісів в Україні або в прикордонних з Україною регіонах. Ми присвячуємо свою роботу захисту прав українців, які змушені були шукати захистку в Фінляндії, по всіх напрямках нашої діяльності. Cеред іншого, ми надаємо українцям інформаційну допомогу в питаннях повсякденного життя, питаннях, пов’язаних з їхньою трудовою діяльністю та сприяємо інтеграції в фінське суспільство. Suomen Pakolaisapu веде цілонаправлену роботу, яка допомагає своєчасному реагуванню Фінляндії разом зі всією Європою на вирішення потреб біженців.
 

Suomen Pakolaisapu допомагає українцям, які рятуються від війни, зорієнтуватися в фінському суспільстві та отримати консультаційну допомогу.

  • загальні питання інтеграції в фінське суспільство: Ірина Етеляахо (фінська, українська, російська), тел. +358 44 724 9882, irina.etelaaho@pakolaisapu.fi
  • робоче життя: Марія Лавонен (фінська, російська, англійська), тел. +358 44 742 9214, maria.lavonen@pakolaisapu.fi

Ознайомтесь з порадником для українців, які прибули з України до Фінляндії, тут.

Pakolaisavun vapaaehtoistoiminnassa voit tukea ukrainalaisten kotoutumista Suomeen. Vapaaehtoisemme auttavat ukrainalaisia esimerkiksi keikkaluontoisena saattoapuna eri palveluihin, tukevat suomen kielen oppimisessa ja työnhaussa. Löydät ajankohtaiset tiedot tulevista vapaaehtoisten koulutuksista verkkosivuiltamme.

Maahanmuuttoviraston sivuilla voi tutustua ohjeisiin Ukrainasta paenneille ja heitä auttaville ihmisille: www.migri.fi/uk. Lisäksi Maahanmuuttoviraston Ukraina-palvelunumero 0295 790 605 palvelee ma-pe klo 8.30–12 ja 13–15.30.

Keskusteluapua kriisitilanteissa voi saada Mieli ry:n päivystävästä puhelimesta:

Kriisipuhelin ukrainaksi
päivystää numerossa 09 2525 0114
ma, ke ja to klo 12–16,
ti ja pe klo 9–13.

Kriisipuhelin venäjäksi
päivystää numerossa 09 2525 0115
ma, ke ja to klo 12–16,
ti ja pe klo 9–13.

Lisätietoja kotimajoituksesta:
www.kotimajoitusverkosto.fi