Suomen Pakolaisavun ja IKEA Suomen onnistunut yhteistyö laajenee – ohjelmaan on osallistunut jo 24 pakolaista

Kuvassa Sauman ja IKEA Suomen yhteiseen työelämähankkeeseen osallistunut Nawaf, joka katsoo hymyillen kameraan.

Suomen Pakolaisapu aloitti vuoden 2021 alussa pitkäaikaisen yhteistyön IKEA Suomen kanssa, jonka tarkoituksena on tukea pakolaisten työllistymistä. Yhteistyön aikana Pakolaisavun Sauma-työelämävalmennuksesta jo 24 pakolaista on rekrytoitu työskentelemään IKEA-tavaratalojen eri toimintoihin. Ensimmäisenä vuotena ohjelmaa laajennettiin IKEA Espoosta myös Vantaan tavarataloon, ja seuraavaksi vuorossa on IKEA Raisio. Kolmen vuoden aikana IKEA Suomen on tarkoitus tukea yhteensä noin 70 pakolaista.

Yhteistyön myötä karttuva kokemus ja työelämätaidot tukevat pakolaisten työllistymistä ja siten sopeutumista osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Sauma-valmennuksen kautta IKEA-tavarataloissa on työskennellyt kolmen kuukauden työskentelyjaksoilla jo 13 ihmistä, minkä lisäksi 11 muuta joko työskentelee tavarataloissa tällä hetkellä tai on juuri aloittamassa. Yhteistyön aikana Sauma-työelämävalmennukseen osallistuneista 65 % on työllistynyt joko IKEA Suomen eri tehtäviin tai muille vastaaville aloille.

– Yhteistyö on ollut alusta asti tavoitteellista ja konkreettista, mikä on näkynyt toteutuneina työsuhteina. IKEA Suomen ja Sauman välinen yhteistyö on tarjonnut valmennukseen osallistuneille aitoa työkokemusta, mikä lisää heidän työllistymismahdollisuuksiaan myös jatkossa. Osallistujille on ollut erittäin tärkeää myös se, että he ovat saaneet mahdollisuuden käyttää suomen kieltä, olla osa työyhteisöä ja ansaita omalla työllään kaupan alan työehtosopimuksen mukaista palkkaa, painottaa Pakolaisavun yksilötyön päällikkö Maria Wikberg.

Yhteistyö pakolaisten työllistymisen tukemiseksi on osa IKEA-visiota, jossa yritys on sitoutunut rakentamaan vastuullista ja tasa-arvoista arkea, jossa jokainen voi olla oma itsensä niin kotona, töissä kuin muualla. Ensimmäisen vuoden aikana toteutettiin onnistuneesti neljän ryhmän työskentelyjakso Espoon tavaratalossa. Lisäksi ohjelmaa laajennettiin Vantaalle, jossa ensimmäinen ryhmä aloitti marraskuussa. Ohjelma on kerännyt paljon myönteistä palautetta niin osallistujilta kuin pakolaisia tukeneilta kummityöntekijöiltä.

– Hankkeen ensimmäinen vuosi osoittautui menestykseksi, mistä olemme äärimmäisen iloisia ja ylpeitä. Tiedämme, että työllä on monille ihmisille suuri merkitys ja se on väylä yhteiskuntaan. Jokainen työntekijä voi antaa yrityksellemme jotakin arvokasta, ja on ollut upeaa seurata osallistujien matkaa IKEA-maailmassa. Tavoitteenamme on tarjota työelämäkokemusta noin 70 pakolaiselle Suomessa, ja ensimmäinen vuotemme vei meitä kohti tätä tavoitetta erittäin onnistuneesti, kertoo IKEA Suomen henkilöstö- ja kulttuurijohtaja Camilla Weurlander.

Kummityöntekijöiden ja tiimiläisten tuki koettiin arvokkaaksi

Ohjelmaan osallistuvat työllistyvät monipuolisiin työtehtäviin IKEA-tavarataloissa. Tähän mennessä osallistuneet ovat päässeet hyödyntämään taitojaan logistiikassa, puuseppänä, ravintolassa ja asiakaspalvelutehtävissä. Osallistujien jakamissa kokemuksissa on korostunut erityisesti tiimiläisten tuki, yhteistyön henki sekä oppimismahdollisuudet. Työllistyminen on todella tärkeää uuden elämän rakentamisessa uudessa kotimaassa. Wikbergin mukaan osa osallistujista on päätynyt työelämään, ja osa on jatkanut esimerkiksi itseään kiinnostavien opintojen pariin.

Yhteistyö on opettanut, että sopeutuminen uuteen työhön onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla, kun huomiota kiinnitetään esimerkiksi selkokieleen, perehdytykseen sekä asioiden ja työtehtävien läpikäyntiin käytännön tasolla. Jokainen ohjelmaan osallistuja saakin tuekseen oman IKEA-kummityöntekijän, jonka tehtävänä on ohjata ohjelmaan osallistuvia perehdytyksessä sekä työyhteisöön tutustumisessa. Erityisesti kummityöntekijöiden ja tiimin kanssa työskentely on saanut kiitosta ohjelmaan osallistuneilta.

– Hän (kummityöntekijä) on ollut hyvä opettaja ja vakuuttaa aina, etteivät mahdolliset virheet haittaa. Tuntuu, että ei tarvitse pelätä virheitä tai kokeilla uusia asioita ja niin tekemällä myös oppii nopeammin, sanoo ohjelmaan osallistunut, logistiikassa työskentelevä Nawaf.

Ohjelmassa työskennellyt Nawaf työllistyi työskentelyjaksonsa jälkeen IKEA Espoon poimintatiimiin. Kotimaassaan Irakissa Nawaf opiskeli logistiikkaa. Nawaf kertoo oppineensa ohjelman aikana järjestämistä, tarkistamista ja asiakaspalvelua.

Tänä vuonna hanke jatkuu toista vuotta ja seuraavat osallistujat aloittavat maaliskuussa Espoon ja Vantaan tavaratalossa. Tulevaisuudessa ohjelma laajenee Espoon ja Vantaan lisäksi mahdollisesti myös IKEA Raisioon.

Yhteistyö lyhyesti:

  • IKEA Suomen yhteistyö Suomen Pakolaisavun kanssa on osa Ingka-konsernin globaalia sitoumusta tukea vähintään 2 500 pakolaista vuoteen 2022 mennessä esimerkiksi työpaikkakoulutuksien keinoin. Mukana konsernin työssä on 300 IKEA-yksikköä 30 maassa.
  • Tavoitteena on kolmen vuoden aikana auttaa yhteensä noin 70 pakolaista Suomessa kerryttämään työllistymistä tukevia taitoja ja kokemusta IKEA-tavarataloissa.
  • Tulevaisuudessa ohjelma laajentuu Espoon ja Vantaan lisäksi IKEA Raisioon.
  • Ohjelmaan osallistuvat työllistyvät monipuolisiin työtehtäviin esimerkiksi IKEA-ravintolassa ja bistrossa, asiakaspalvelussa ja varastossa.
  • Kaikki ohjelmaan osallistujat työskentelevät IKEA-tavaratalossa kolmen kuukauden ajan. Osallistujat solmivat IKEA Suomen kanssa määräaikaisen työsuhteen ja heille maksetaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Ohjelman päätyttyä osallistujat voivat hakea IKEA Suomen avoimia työtehtäviä tai heille voidaan yrityksen tarpeen mukaan tarjota niitä.

 

Lisätietoja:

Maria Wikberg, yksilötyön päällikkö
maria.wikberg@pakolaisapu.fi, p. 044 720 8479