Talouslukutaidon kurssille osallistunut Furaha Ceru Olive: ”Nyt voin antaa takaisin myös muille”

Uganda on maailman neljänneksi suurin pakolaisten vastaanottajamaa. Naapurimaiden konfliktit ja sisäiset kriisit heijastuvat Ugandaan saapuvien pakolaisten määrään: uusia pakolaisia saapuu rajan yli jatkuvasti Etelä-Sudanin, Kongon demokraattisen tasavallan ja muiden naapurimaiden konfliktien pitkittymisen seurauksena.

Usealle pakenemaan joutuneelle ihmiselle ja perheelle tavanomainen ja turvallinen arki ilman pelkoa väkivallasta ja sorrosta on unelma, joka ei koskaan toteudu. 34-vuotias perheenäiti Furaha Ceru Olive muistaa elävästi sen kohtalokkaan päivän, kun hän joutui pakenemaan kodistaan Kongon demokraattisesta tasavallasta. Pelon ja epävarmuuden värittämän elämän keskellä eläneen Furahan lopullinen päätös pakenemisesta syntyi, kun kapinalliset murhasivat hänen läheisen perheenjäsenensä. Furaha pelkäsi olevansa seuraava.

– Joka aamu herätessäni mietin, että en ehkä selviä elossa iltaan asti, hän kertoo vakavana arjestaan Kongossa.

Furaha onnistui pakenemaan turvaan Ugandan Nakivaleen, missä hän nykyään asuu pakolaisten asutusalueella. Nakivalessa Furaha on osallistunut Suomen Pakolaisavun järjestämille talouslukutaidon ja englannin kielen kursseille. Englanti on Ugandan virallinen kieli, ja ilman kielitaitoa maassa elävien pakolaisten on lähes mahdotonta hoitaa jokapäiväisiä asioita tai ansaita elantoa. Kurssin myötä nainen kertoo itsevarmuutensa kasvaneen sekä asioiden hoitamisen ja avun pyytämisen olevan helpompaa. Furahan kielitaito auttaa myös koko yhteisöä: äänestyksen myötä hänet valittiin kylässään toimivaan pakolaisten hyvinvoinnista vastaavaan komiteaan.

Talouslukutaidon koulutus taas antaa pakolaisille tärkeitä säästämiseen, sijoittamiseen ja budjetointiin liittyviä taitoja, jotka auttavat erityisesti naisia uuden elämän rakentamisessa. Pakolaisavun tuella Furaha on perustanut pienen ompelimon, jonka avulla hän nyt elättää perhettään. Tulevaisuudessa Furaha haaveilee yrittäjyydestä ja sen kautta itsenäisestä toimeentulosta.

Naisten koulutuksen ja toimeentulon hankkimisen tukeminen ovat avain sukupuolten väliseen tasa-arvoon, köyhyyden vähentämiseen sekä konfliktien jälkeiseen jälleenrakentamiseen.

Oman lähipiirin lisäksi naisten tukemisen hyödyt säteilevät laajasti koko yhteisöön ja yhteiskuntaan. Myös Furahalta löytyy vahva tahtotila pakolaisyhteisön muiden naisten auttamiseen.

– Olen perustanut yhdistyksen, jonka tavoitteena on tukea leskiä, orpolapsia ja sellaisia yksinhuoltajaäitejä, joiden vanhemmuus on seurausta lapsiavioliitoista ja teiniraskauksista. Jos saan projektille rahoitusta, voin auttaa haavoittuvassa asemassa olevia yhteisöni naisia eteenpäin elämässä. Tukea tarvitsevia on paljon, Furaha kertoo.

Aikuiskoulutustoiminnan kautta Pakolaisapu tukee vuosittain tuhansia naisia taloudellisessa itsenäistymisessä. Ugandassa järjestämme laskutaito- ja säästöryhmiä sekä lukutaito- ja yrittäjyyskoulutuksia. Koulutuksiin osallistuvien tulonhankintaa mentoroidaan aktiivisesti.

– Ohjelmiensa kautta Pakolaisapu edistää naisten voimaantumista ja tarjoaa heille mahdollisuuksia. Pakolaisavun kurssien jälkeen itseluottamukseni ja vaikuttamismahdollisuuteni ovat kasvaneet. Nyt voin antaa takaisin myös muille, Furaha kertoo.

Lue lisää toiminnastamme Ugandassa.

TUE TOIMINTAAMME JA PAKOLAISNAISIA

Maailmassa on yli 82 miljoonaa kodistaan pakenemaan joutunutta ihmistä. Lahjoittamalla toimintaamme varmistat, että tärkeä työmme voi jatkua myös tulevaisuudessa. Pienilläkin summilla on valtavan suuri merkitys.

Esimerkkejä siitä, miten lahjoitussummilla voidaan tukea pakolaisnaisten koulutusta, toimeentuloa ja oikeuksia:

  • 15 €, jolla pakolaisnainen pääsee yrittäjäkurssille ja saa mahdollisuuden itsenäiseen ja vaakaaseen toimeentuloon.
  • 32 €, jolla pakolaisperhe saa siemeniä ja työkalut oman puutarhan perustamiseen sekä koulutuksen ilmastoälykkäistä viljelykeinoista.
  • 50 €, jolla väkivaltaa kokenut pakolaisnainen pääsee turvataloon ja avun piiriin.