Sauma-kurssilta konkreettisia työkaluja työelämään

Henkilö kirjoittaa tietokoneella
Suomen Pakolaisapu käynnisti tammikuussa 2021 IKEA Suomen kanssa yhteistyön, jonka tavoitteena on auttaa pakolaisia työllistymään ja pääsemään osaksi suomalaista yhteiskuntaa. IKEA Suomi rekrytoi Pakolaisavun Sauma-työelämähankkeen piiristä pakolaisia, jotka työskentelevät kolmen kuukauden ajan IKEA-tavaratalojen eri toiminnoissa. Sauma-kurssille on osallistunut tänä vuonna jo 48 ihmistä ja 13 henkilöä on työskennellyt IKEA-tavarataloissa. Yksi heistä on Afganistanista kotoisin oleva 21-vuotias Hassan Reza Golzari
 
– Kun Facebookissa vastaani tuli ilmoitus Sauma-kurssista ja mahdollisuudesta työskennellä IKEA-tavaratalossa, minun oli aivan pakko hakea mukaan, Hassan kertoo innostuneena.  
 
Hassanin mukaan ennen osallistumistaan Sauma-kurssille hänellä ei ollut kokemusta suomalaisesta työelämästä eikä hän tiennyt, kuinka edes lähestyisi mahdollisia työnantajia. Kurssilla osallistujien kanssa harjoitellaan työhaastattelutilanteita, kirjoitetaan yhdessä CV:tä ja autetaan työpaikkojen etsinnässä. Hassan kokeekin saaneensa kurssilta konkreettisia työkaluja tulevaisuuteen. 
 
– Nyt tiedän, mitä minun kannattaa nostaa esiin työhakemuksissa ja mitä sanoa työhaastattelussa. Lisäksi erityisen tärkeää minulle on ollut tunnistaa omia, työelämän kannalta keskeisiä vahvuuksiani, Hassan toteaa. 
 
Reilun kuukauden kestäneen Sauma-kurssin jälkeen Hassan aloitti työt Espoon IKEA-tavaratalossa. Siellä hän pääsi työskentelemään erilaisissa tehtävissä ja kerryttämään kokemusta kansainvälisessä ympäristössä.  
 
– Työskentelin sekä asiakaspalvelutiimissä että palautuspisteellä, välillä autoin myös logistiikan puolella. Nautin kovasti ihmisten kohtaamisesta, monipuolisesta työnkuvasta ja auttavaisista työkavereista. Työtaitojen lisäksi myös englannin ja suomen kieleni paranivat selvästi. 
 
Hassanin mukaan Sauma-kurssista ja IKEA-tavaratalosta saadun kokemuksen myötä ymmärrys suomalaisesta työelämästä ja sitä kautta myös yhteiskunnasta laajemminkin on karttunut. Hän kertoo suositelleensa kurssia kaikille tuttavilleen. 
 
– Monilla voi olla korkeakoulututkinto, mutta ei esimerkiksi tietoa, kuinka toimia työhaastattelussa. Kurssi antaa konkreettisia apuvälineitä, minkä lisäksi tukea työnetsintään saa myös vielä puoli vuotta kurssin päätyttyä. Pidän tätä kurssia erittäin tärkeänä ja toivon, että mahdollisimman moni maahanmuuttanut hakisi toimintaan mukaan, Hassan kuvailee. 
 
Tänä syksynä ohjelma laajentuu IKEA Vantaalle, ja tällä hetkellä seuraavalle Sauma-työelämäkurssille etsitään osallistujia. Kurssi järjestetään 9.11.–9.12.2021 Zoom-alustalla. Lisätietoja kurssista löytyy Sauman verkkosivuilta ja Facebook-tapahtumasta