Hätähuuto Afganistanista! Miten Suomi voi vastata Afganistanin humanitaariseen kriisiin?

Kuvassa kaksi lasta kävelee hiekkaisen pakolaisleirin keskellä, taustalla näkyy telttoja ja muita ihmisiä. Kuvassa on teksti: Hätähuuto Afganistanista!

Afganistanin pakolaistilanne on yksi maailmanhistorian pahimmista pitkittyneistä pakolaiskriiseistä. Nyt Afganistan on luisumassa täysmittaiseen humanitaariseen kriisin, kun konfliktit ovat pakottaneet ison osan maan väestöstä jättämään kotinsa. Väkivaltaisten konfliktien seurauksena lähes 400 000 afganistanilaista on joutunut pakenemaan kodeistaan kuluneen vuoden aikana, ja tuhannet siviilit ovat menettäneet henkensä. Viimeisin kriisi vain lisää kärsimystä jo ennestään pitkittyneessä traagisessa tilanteessa, jossa 5 miljoonaa afganistanilaista on joutunut siirtymään kotiseudultaan. Vähemmistöjä, toimittajia, aktivisteja sekä virkahenkilöitä vainotaan, ja naisten asema uhkaa heikentyä dramaattisesti.

Suomen ja koko maailman on vastattava afganistanilaisten hätähuutoon. Ei jätetä Afganistania yksin!

Usein maailman pakolaiskriisit eivät näy Euroopassa, saati Suomessa. Iso osa paenneista oleskelee Afganistanin rajojen sisällä. Ulkorajoja ylittäneistä pakolaisista noin 90 prosenttia, 2,2 miljoonaa ihmistä, elää naapurimaissa Iranissa ja Pakistanissa, jossa heidän oltavansa ovat erittäin huonot. Reksiteröityneiden pakolaisten lisäksi Iranissa arvioidaan elävän 2,6 miljoonaa ja Pakistanissa noin miljoona paperitonta afganistanilaista vailla kansalaisoikeuksia kuten pääsyä koulutukseen ja terveydenhoitoon.YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on toiminut maassa ja maan rajoilla pitkään. Hädän kasvaessa viimeisen vuoden aikana YK:n pakolaisjärjestön resurssit ovat jääneet alle puoleen tarvittavasta summasta ja UNHCR on toistuvasti vedonnut valtioihin tuen tarpeesta.

Miten Suomi voisi vastata Afganistanin akuuttiin kriisiin ja auttaa pakenemaan joutuneita?

1. Hätärahoitusta Afganistaniin! Suomen on kannettava globaali vastuunsa järkyttävän humanitaarisen kriisin keskellä osallistumalla rahallisesti sekä tukemalla humanitaarisen avun viemistä Afganistaniin. Väkivallan lisäksi paenneita uhkaa vallitseva koronapandemia, ennätyksellisen korkeat lämpötilat sekä akuutti puute ruuasta, puhtaasta vedestä, suojasta ja sairaanhoidosta. Pääkaupunki Kabuliin paenneista ihmistä suurin osa yöpyy kaduilla, hylätyissä varastoissa tai itse pystytetyillä turvattomilla leireillä. Arviolta vähintään 18 miljoonaa afganistanilaista on välittömän humanitaarisen avun tarpeessa.

Päivitys: Suomi on luvannut 3 miljoonan euron humanitaarisen avun lisärahoituksen afganistanilaisten auttamiseksi. Varat ohjataan YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n kautta. Lue lisää ulkoministeriön tiedotteesta.

2. Helpotetaan perheenyhdistämistä. Perheenyhdistämiseen liittyy taloudellisia, hallinnollisia, laillisia ja käytännöllisiä esteistä, joiden vuoksi Suomesta suojelua saaneiden afganistanilaisten perheenyhdistäminen on lähes mahdotonta. Koronapandemian myötä perheenyhdistämiset ovat keskeytyneet lähes kokonaan. Perheenyhdistämistä ei panna vireille Kabulin Suomen suurlähetystössä, vaan sitä varten lähtömaassa olevien perheenjäsenten on matkustettava Intiaan, jossa on oleskeltava laillisesti. Jopa vauvojen tulee tunnistautua paikan päällä New Delhissä, jotta perheenyhdistämishakemus voitaisiin saada edes vireille. Tämä on monelle afganistanilaiselle täysin mahdotonta, sillä matkustaminen ja viisumi Intiaan ovat pakolaisperheille kalliita. Lisäksi Intian koronarajoitukset ovat vaikeuttaneet matkustamista.Nyt perheiden tilanne on entistäkin toivottomampi, kun Taliban ja Afganistanin naapurivaltiot mahdollisesti estävät maasta poistumisen kokonaan. Perheenyhdistämisen prosessia tulisi helpottaa muun muassa etämenetelmiä kehittämällä. Perheenyhdistäminen on yksi turvallisimmista keinoista saada kansainvälistä suojelua.

3. Tarjotaan turvaa ja suojelua. Pakolaisten vastaanottamisessa on kyse ihmisoikeuksista. Suomen tulee tarjota turvaa suojelua tarvitseville afganistanilaisille Suomessa ja Suomen ulkopuolella. Suomen on nostettava pakolaiskiintiötä merkittävästi tai otettava vastaan haavoittuvassa asemassa olevia afganistanilaisia pakolaisia kiintiöiden ulkopuolelta. Suomen tulee muiden Euroopan maiden kanssa käynnistää haavoittuvassa asemassa olevien afganistanilaisten uudelleensijoitus esimerkiksi Kanadan mallin mukaisesti. Kanada on ilmoittanut käynnistävänsä laajan operaation, jonka myötä 20 000 afganistanilaista pääsee turvaan Kanadaan kiintiöpakolaisjärjestelmän kautta.Suomen tulee myöntää suojelua niille afganistanilaisille, jotka ovat Suomessa odottaneet jo pitkään päätöstä turvapaikasta. Viimeisen 20 vuoden aikana parantunut naisten asema ja mahdollisuudet Afganistanissa uhkaavat luhistua täysin Talibanin valtaan nousemisen myötä. Lähes 80 prosenttia pakenemaan joutuneista ja konfliktien seurauksista pahiten kärsivistä ovatkin naisia ja lapsia. Siksi myös Euroopassa ja Suomessa turvapaikkaprosesseissa täytyy tunnistaa Afganistanista paenneiden mahdollinen sukupuoleen kohdistuva syrjintä ja vaino. Kaikki palautukset Afganistaniin on keskeytettävä välittömästi. Epävakaasta tilanteesta huolimatta Suomi palautti ihmisiä Afganistaniin vielä kesän 2021 aikana.

Käyttämällä hashtagia #ApuaAfganistaniin sosiaalisessa mediassa voit vaatia kanssamme Suomen hallitusta toimimaan Afganistanin ihmisten puolesta!

Haluatko auttaa? Lahjoita YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n hätäkeräykseen!

Yli puoli miljoonaa afganilaista on joutunut pakenemaan kodeistaan tämän vuoden aikana. Lahjoittamalla suoraan YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n hätäkeräykseen voit tukea välitöntä apua tarvitsevia afganistanilaisia pakolaisia maan sisällä sekä Afganistanin naapurivaltioissa. UNHCR tarjoaa hätämajoitusta ja materiaaliapua sekä koordinoi ja hallinnoi pakolaisleirejä.

Suomen Pakolaisapu on YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n virallinen tiedotus- ja yhteistyökumppani.

Lahjoita hätäkeräykseen tästä

Lue lisää:

Pakolaistoimijoiden yhteinen kannanotto: Suomi ei saa unohtaa afganistanilaisia

Poikkeukselliset evakuoinnit Afganistanista päättyivät, ja miljoonat afganistanilaiset jäivät vainon ja muiden ihmisoikeusloukkausten vaaraan sekä nälänhädän ja ...

Rajamuureja, nälänhätää ja Talebanin propagandaa – Welcome To My Backyard -podcastin ajankohtaisessa jaksossa pureudutaan Afganistanin tilanteeseen

Afganistanissa on vuosikymmeniä eletty pitkittyneessä humanitaarisessa kriisissä, ja Talibanin nousun myötä ihmisten hätä syvenee entisestään. ...