Kodeistaan panneiden määrä jälleen kasvanut – Suomen Pakolaisapu on huolissaan samaan aikaan tapahtuvasta uudelleensijoitusten laskusta

Kuvassa istuu äiti sylissään pieni lapsi, toinen lapsi istuu äidin vieressa. Äiti katsoo suoraan kameraan.Taustalla maassa istuu muita ihmisiä, kenellä on päällään hengityssuojaimet.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on julkaissut tänään vuosittaisen Global Trends -raporttinsa, jossa kerrotaan viralliset tiedot pakolaisten sekä pakenemaan joutuneiden määristä vuonna 2020.

Kotinsa jättäneiden määrä on kasvanut entisestään: 82,4 miljoonaa joutui jättämään kotinsa. Vuonna 2019 vastaava luku oli 79,5 miljoonaa. Luku kertoo siitä, että yhä harvempi pakolainen pystyy palaamaan kotimaahansa. Vuosikymmenen aikana määrä on kaksinkertaistunut, ja UNHCR toivoo näiden kasvavien ja surullisten lukujen nyt herättävän maailman johtajat toimimaan, jotta maailmassa vallitsevat konfliktit ja kriisit saataisiin ratkaistua ja suunta muutettua.

Raportin mukaan vuoden 2020 loppuun mennessä oli 26,4 miljoonaa pakolaista. Tämän lisäksi 3,9 miljoonaa venezuelalaista oli joutunut siirtymään kotimaansa rajojen ulkopuolelle. 48 miljoonaa ihmistä joutui pakenemaan kotiseudultaan oman maansa sisällä. Turvapaikanhakijoita oli puolestaan 4,1 miljoonaa. Koronapandemia, konfliktit ja vaino pakottivat yhä useamman liikkeelle.

Syyrialaiset pakolaiset ovat edelleen suurin yksittäinen pakolaisryhmä, ja 6,7 miljoonaa syyrialaista elää paossa yhteensä 128 eri maassa. Syyrialaisten pakolaisten määrä jatkoi kasvua 100 000 henkilöllä vuonna 2020. Syyrialaisista pakolaisista suurin osa, yli 3,6 miljoonaa, on paossa Turkissa, joka on koko maailman suurin yksittäinen pakolaisten vastaanottajamaa. Suurin osa, yli 86 %, kaikista maailman paenneista on paossa kehittyvissä maissa. Euroopan maista ainoastaan Saksa yltää suurimman viiden vastaanottajamaan joukkoon.

”Vaikka vuoden 1951 pakolaissopimus ja pakolaisia ​​koskeva maailmanlaajuinen sopimus (Global Compact on Refugees) tarjoavat oikeudellisen kehyksen ja välineet pakolaisuuden ratkaisemiseksi, tarvitsemme paljon suurempaa poliittista tahtoa puuttua konflikteihin ja vainoon, jotka pakottavat ihmiset pakenemaan”, sanoo YK:n pakolaispäävaltuutettu Filippo Grandi UNHCR:n tiedotteessa.

Kaikista maailman pakkosiirtolaisista 42 prosenttia on alle 18-vuotiaita lapsia. Lapset elävät erittäin haavoittuvissa olosuhteissa pitkittyneiden kriisitilanteiden keskellä. Uusien UNHCR:n arvioiden mukaan lähes miljoona lasta syntyi pakolaisina vuosina 2018–2020.

Raportin mukaan yli 160 maata sulki rajansa pandemian vuoksi vuonna 2020. Tämä johti siihen, että suurin osa maista ei myöskään vastaanottanut turvapaikkaa hakevia ihmisiä eikä kiintiöpakolaisia. Pakolaisten uudelleensijoitusten määrä laski ennätyksellisen pieneen: vuonna 2020 vain 34 400 ihmistä uudelleensijoitettiin, mikä on alhaisin luku lähes kahteenkymmeneen vuoteen.

“Tarvitsemme kipeästi isoja rakenteellisia muutoksia globaaliin pakolaiskriisiin ja pitkittyneiden tilanteiden ratkaisemiseksi, jotta ne miljoona lasta, jotka vuonna 2020 syntyivät pakolaisiksi, saisivat toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Vuosi toisensa jälkeen kodeistaan paenneiden määrä jatkaa nousuaan ja samalla uudelleensijoituksia tehdään entistä vähemmän. Tilanne on täysin kestämätön”, kommentoi Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen.

Maailman pakolaispäivää vietetään tulevana sunnuntaina 20.6.2021. Päivällä tahdotaan muistuttaa tahtomattaan kotinsa jättämään joutuneiden ihmisten tilanteesta ja oikeuksista hyvään ja turvalliseen elämään. Maailman pakolaispäivää vietettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2001.

Lue koko raportti UNHCR:n verkkosivuilla.