Pakolaisapu Maailma kylässä -festivaalilla 29.–30.5.2021!

Miten tulevaisuus, ilmastonmuutos ja aktivismi liittyvät toisiinsa?
Miltä näyttää tulevaisuus muuttoliikkeiden ja ilmastosiirtolaisuuden näkökulmasta?
 
Tänä vuonna verkossa järjestettävällä Maailma kylässä -festivaalilla teemana on tulevaisuus. Festivaalin puheohjelmissa, työpajoissa, dokumenttielokuvissa ja muissa esityksissä pohditaan kestävää tulevaisuutta, sen merkityksiä sekä mahdollisuuksia. Lisäksi festivaaliviikonloppuun mahtuu huikeita musiikkiesityksiä, lastenohjelmaa sekä tunnelmallinen virtuaalikylä.
 
Pakolaisapu on mukana festivaalilla tänäkin vuonna intoa puhkuen! Meidät löytää kahdesta eri puheohjelmasta sekä virtuaalisesta YK-kylästä. YK-kylässä voit tutustua toimintaamme sekä keskustella mahtavien vapaaehtoistemme kanssa. Seuranamme virtuaalikylässä on YK:n pakolaisjärjestö UNHCR. Päivystämme virtuaalipöydän yhteydessä olevassa chatissa lauantaina 29.5. klo 15–18 sekä sunnuntaina 30.5. klo 12–15. Kylään pääset tästä linkistä.
 
Launtaina 29.5. klo 15.00–16.00 Pakolaisavun yhteiskuntasuhdepäällikkö Katja Mannerström on mukana PechaKucha-puheformaatissa visioimassa globaalien muuttoliikkeiden tulevaisuutta. Ohjelman teemana on kestävä tulevaisuus ja sen rakentaminen, josta eri alojen asiantuntijat näyttävät 20 kuvaa ja puhuvat kunkin kuvan kohdalla 20 sekuntia. Tarjolla on tutkimustietoa, ajatuksia herättävää materiaalia sekä rohkeita visionäärejä. Puhelavalla vedettävän tilaisuuden juontaa toimittaja Ina Mikkola.
 
Lauantaina suosittelemme seuraamaan myös klo 16.10–16.50 Puhelavalla YK-järjestöjen tuottamaa ohjelmanumeroa Food for thought: Kolmen ruokalajin menu. Ekologinen huippukokki Ossi Paloneva on valmistanut kolmen ruokalajin villin illallisen, mutta mikä puhuttaa vieraita? Luvassa on uusia ajatuksia ruuasta ja ruokaturvasta. Ruokia ovat maistelemassa Maailman ruokaohjelman WFP:n Pohjoismaiden toimiston johtaja Anne Poulsen, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari ja Maailman ruokaohjelma WFP:n nuori asiantuntija Ville Kallonen Syyriasta.
 
Sunnuntaina 30.5. klo 12.30–12.50 järjestämme Puhelavalla Kun ilmasto ajaa pakoon -puheohjelman, jossa pohditaan ilmastonmuutoksen vaikutuksia ihmisten elämässä. Miten luonnonkatastrofit vaikuttavat siirtolaisuuteen ja kuinka yhteiskunnat voivat olla valmiimpia ottamaan tulijat vastaan? Ohjelmassa puhuvat asiantuntijat kertovat näkemyksensä tulevaisuuden ilmastosiirtolaisuudesta neljässä minuutissa. Puheohjelmaa juontaa Pakolaisavun Katja Mannerström, jonka seuraksi liittyvät Suomen Punaisen Ristin Pekka Reinikainen, tutkija Élise Lépy sekä IKEA Suomen liiketoiminnan kehitysjohtaja Ann-Christin Pilviö.
 
Sunnuntain puheohjelmaa seuraa Lost and Found -lyhytelokuvan esitys klo 12.50–13.20. Orlando von Einsiedelin ohjaama Lost and Found -dokumentti johdattaa katsojan Kamal Husseinin mukana maailman suurimmalle pakolaisleirille. Rohingya-pakolaisena Hussein on omistanut elämänsä perheidenyhdistämiselle ja toivon luomiselle, niin itselleen kuin muillekin.
 
Elokuvan jälkeen, klo 13.20–13.50, on luvassa Suomen YK-liiton, YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:N sekä kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n keskustelu maailman pakolaistilanteesta. Keskustelun erityisenä painopisteenä on lasten näkökulma. Sekä elokuva että siitä käytävä keskustelu järjestetää Cineman puolella.
 

Miten osallistua tapahtumaan?

Virtuaalinen Maailma kylässä -festivaali tapahtuu erillisellä festivaalialustalla, jonne kirjaudutaan omalla sähköpostiosoitteella ja nimellä. Festivaalialusta ja sinne kirjautuminen aukeavat festivaaliperjantaina 28.5. klo 12 osoitteessa www.maailmakylassa.fi. Vierailijan nimi ei näy alustalla ellet osallistu keskusteluihin.

Festivaaliviikonlopun ohjelma tapahtuu festivaalialustalla eri lavoilla ohjelma-aikataulun mukaisesti lauantaina 29.5 klo 11–21 ja sunnuntaina 30.5. klo 11–19. Lisäksi ohjelmat ovat vapaasti katsottavissa seuraavalla viikolla maanantaista perjantaihin 31.5.–4.6.

Tervetuloa inspiroitumaan yhteiseen viikonlopunviettoon Maailma kylässä -festivaalille, nähdään siellä!