Sauman syksy

Sauman syksy

Syksyn ensimmäinen Sauma-työelämävalmennuskurssi loppui viime viikolla haikein, mutta toiveikkain tunnelmin. Vaikka kurssi jouduttiin järjestämään koronatilanteen vuoksi verkossa, ryhmähenki muodostui hyvin ja saimme useita työhakemuksia tehtyä. Oli ilo huomata, että kurssin pitäminen verkossa toimi ja kurssilaiset osallistuivat hyvin keskusteluun!

Kurssilla opettelimme työelämätaitoja, esimerkiksi työnhakua, työhaastatteluja, työsopimuksen sisältöjä ja mitä ammattiliittoon kuuluminen tarkoittaa. Kurssi vahvisti työelämässä tarvittavan sanaston osaamista ja auttoi kurssilaisia ymmärtämään entistä paremmin, miten suomalainen työelämä toimii.

”Sauma-kurssi on hyvä kurssi, opiskelen paljon erilainen elämä Suomessa. Opiskelin CV lähettämistä ja mä olen niin iloinen heistä. 1 000:tta kiitoksia teille paljon kiitoksia.”
­­- Kurssilainen

”Hyvä ryhmä, koska kasvatti suomen kielen taitoa ja kurssi sopi minulle hyvin.”
– Kurssilainen

Keskiviikkoisin apunamme oli myös vapaaehtoisia mentoreita, jotka auttoivat CV:n ja työhakemusten teossa. Iloksemme heitä on ollut paljon! Mentoreilla oli paljon osaamista ja tietoa eri aloihin liittyen. Kurssin alussa CV:t valmistuivat nopeasti, joten työnhaulle jäi hyvin aikaa. Hakemuksia lähti niin hoiva-alalle kuin arkkitehdinkin töihin. Pyrimme huomioimaan mahdollisimman hyvin jokaisen toiveet, osaamisen ja ammattitaidon. Myös muutamia kouluhakemuksia lähti eteenpäin.

”Lähdin mukaan Pakolaisavun mentorointiin koska uskon vahvasti siihen, että maahan muuttaneiden kotouttaminen on heille itselleen erittäin tärkeää, mutta samalla se on tärkeää myös Suomen kannalta. Halusin jo pitkään päästä mukaan tähän toimintaan. Olen nyt yli vuoden ollut Pakolaisavun työelämämentorina ja olen työpajoissa auttanut tekemään ansioluetteloita ja työhakemuksia hyvin monesta maasta tulleille.”
– Pirkka-mentori

Verkkoympäristö aiheutti välillä haasteita teknisten ongelmien vuoksi, mutta niistäkin selvisimme kärsivällisesti yhteisvoimin. Verkkoympäristössä hyvää oli ainakin se, että se mahdollisti osallistumisen eri puolilta pääkaupunkiseutua. Matkoihin ei kulunut aikaa. Osallistuminen oli turvallista ja riskiryhmään kuuluvat eivät joutuneet eriarvoiseen asemaan. Tarjosimme myös kannettavia tietokoneita lainaksi, mikäli sellaiset puuttuivat.

”Nyt Covid19-aikana kaikki on tehty netissä mutta se on sujunut yllättävän hyvin. Siinä on hyviäkin puolia, matkoihin ei kulu aikaa emmekä altistu näin kukaan taudille.”
– Pirkka-mentori

Monelle kurssilaiselle, mentorille ja myös meille kohtaamiset ovat olleet rikastuttavia ja antaneet tietoa eri kulttuureista ja maiden toimintatavoista. Uskomme, että työllistymisellä on iso merkitys kotoutumisessa, jotta maahan muuttaneet voisivat integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan mahdollisimman hyvin. Nyt suunnittelemme seuraavaa, marraskuussa alkavaa kurssia, jota odotamme jo innolla.

Mukavaa syksyä!

Siru Ylitalo

harjoittelija Sauma-hankkeessa