Suomi-luotsina voit auttaa maahanmuuttajaa kotoutumaan

Suomi-Luotsi vapaaehtoinen

Pakolaisapu on käynnistänyt uuden vapaaehtoistoiminnan. Siinä vapaaehtoiset Suomi-luotsit antavat turvapaikanhakijoille ja maahanmuuttajille räätälöityä tukea. Järjestämme helmikuussa vapaaehtoiskoulutuksen, jossa voit kouluttautua Suomi-luotsiksi tai Puhutaan!-ohjaajaksi.

Vapaaehtoinen Suomi-luotsi voi tukea maahanmuuttajaa esimerkiksi opinnoissa tai sähköisten palvelujen käytössä. Kaksikko voi tutustua yhdessä kaupunkiin ja suomalaiseen yhteiskuntaan. Toiminnan tarkoitus on auttaa maahanmuuttajaa kotoutumaan Suomeen. Se suunnitellaan vastaamaan hänen tarpeisiinsa.

Kotoutuja ja vapaaehtoinen voivat tavata vain kerran tai pari, mutta tuki voi myös jatkua 1–2 kertaa kuukaudessa puolen vuoden ajan. Keväällä 2020 toimintaa on pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Lahdessa.

Jos kiinnostuit Suomi-luotsin tehtävästä, ilmoittaudu vapaaehtoiskoulutukseemme 22.–23. helmikuuta. Voit kouluttautua siinä Suomi-luotsiksi tai Puhutaan!-ohjaajaksi. Puhutaan!-ryhmissä maahanmuuttajat harjoittelevat suomea rennossa ilmapiirissä vapaaehtoisten ohjaajien kanssa. Ryhmät kaipaavat uusia ohjaajia pääkaupunkiseudulla, Turussa, Tampereella ja Lahdessa.

Lahdessa hyviä kokemuksia yksilötuesta

Suomi-luotsi rakentuu Pakolaisavun aiemman vapaaehtoistyön hyville kokemuksille. Lahden vapaaehtoiset ovat tarjonneet maahanmuuttajille yksilötukea jo kolmisen vuotta. Yksi vapaaehtoisista on Maija-Liisa Kallioinen, joka on toiminut syyrialaisen naisen tukena.

”Aluksi meillä ei ollut yhteistä kieltä ja käytimme Google-kääntäjää, mutta kemiamme synkkasivat. Hän oli traumatisoitunut matkalla Suomeen eikä pystynyt osallistumaan kotoutumiskoulutukseen. Kävimme yhdessä paikoissa, joissa hän tarvitsi apua, kuten pankissa, kaupassa, lääkärissä ja Kelan toimistossa”, kertoo Maija-Liisa.

Maija-Liisa auttoi syyrialaista naista myös asuntoasioissa ja kannusti häntä liikkumaan itsenäisesti kaupungilla. Nyt nainen on oppinut suomea ja harjoittelee sitä Maija-Liisan kanssa Puhutaan!-materiaalin avulla. He käyvät myös yhdessä kävelyllä.
 
”Parasta Pakolaisavun vapaaehtoistyössä on ihmisten kohtaaminen ja ymmärtäminen. Ja se, että voi auttaa heitä tutustumaan suomalaiseen yhteiskuntaan”, Maija-Liisa sanoo.
 
Kotoutumistyön vapaaehtoisten koulutus järjestetään Helsingissä 22.–23. helmikuuta. Siinä voi kouluttautua Suomi-luotsiksi tai Puhutaan!-ohjaajaksi. Koulutus on vapaaehtoisille maksuton ja pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tuleville korvataan matkat ja majoitus. Lue lisää vapaaehtoistyöstämme ja ilmoittaudu koulutukseen.