Viisi syytä kouluttautua Pakolaisavun vapaaehtoiseksi

Pakolaisavun vapaaehtoisia tapaamisessa Kaisa Honkalan kanssa

Haluatko tehdä merkityksellisiä tekoja vapaa-ajallasi? Nyt on oikea hetki aloittaa Suomen Pakolaisavun vapaaehtoistyö! Kouluttaudu kotoutumistyön vapaaehtoiseksi 14. –15.9.2019.

Pakolaisavun vapaaehtoisena edistät pakolaisten ja siirtolaisten kotoutumista ja heidän ihmisoikeuksiensa toteutumista. Rakennat kanssamme yhdenvertaista Suomea, jossa kaikkien on hyvä olla.

Miksi juuri sinun kannattaa liittyä Pakolaisavun tiimiin?

1. Teet korvaamatonta työtä pakolaisten ja maahanmuuttajien tukemiseksi
Vapaaehtoistyömme tukee merkittävästi maahanmuuttajien kotoutumista. Suurin osa vapaaehtoisten järjestämään toimintaan osallistuneista maahanmuuttajista kertoo saaneensa toiminnasta aitoa hyötyä kotoutumisessa ja Suomeen integroitumisessa. Heidän kielitaitonsa on kohentunut, paikallistuntemuksensa kehittynyt, hyvinvointinsa kasvanut ja tuttavaverkostonsa laajentunut. He ovat saaneet käyttöönsä keskeisiä taitoja, joita tarvitaan arkipäiväisessä selviämisessä uudessa yhteiskunnassa. Lue täältä lisää vapaaehtoistyömme konkreettisista tuloksista!

2. Kohtaat uusia ihmisiä
Pakolaisavun vapaaehtoisena teet työtä ihmisten kanssa. Tapaat ihmisiä, joita et ehkä muuten kohtaisi. Näet myös omin silmin, kuinka valtavasti toiminnasta on hyötyä siihen osallistuville. Opit vapaaehtoisuuden aikana varmasti myös itsestäsi, sillä suurin osa vapaaehtoistyöstämme tapahtuu ryhmissä, joissa kaikki oppivat toisiltaan. Työelämämentorit voivat halutessaan tehdä myös parivalmennusta ja jakaa näin osaamistaan myös kahden kesken.

3. Opit uutta ja kehität taitojasi
Pakolaisapu on Suomen suurin pakolais- ja siirtolaisasioihin erikoistunut asiantuntijajärjestö. Tarjoamme vapaaehtoisillemme mainiot mahdollisuudet perehtyä siirtolais- ja ihmisoikeuskysymyksiin ja kehittää omaa osaamistaan. Peruskoulutuksen lisäksi järjestämme vapaaehtoisillemme teemakoulutuksia ja webinaareja jo opitun syventämiseksi. Paitsi että opit pakolaiskysymyksistä, voit erilaisten tehtävien kautta kehittää taitojasi muun muassa ryhmänohjaajana, kouluttajana tai tapahtumajärjestäjänä. Halutessasi voit osallistua vapaaehtoistoiminnan suunnitteluun ja kehittämiseen ideoimalla uutta!

Keväällä tehdyssä selvityksessämme vapaaehtoisemme kertoivat syventäneensä tietojaan ja ymmärrystään pakolaisuudesta ja siirtolaisuudesta. Lisäksi he oppivat toiminnan kautta mm. empatiaa, rohkeutta ja heittäytymiskykyä, joista on hyötyä työssä kuin työssä.

4. Voit valita juuri sinulle sopivan tehtävän
Mikä vapaaehtoistehtävä kiinnostaa sinua eniten? Erilaisille ihmisille sopivat erilaiset vapaaehtoistehtävät. Voit myös valita tehtävän käytössäsi olevan ajan mukaan: viikoittain kokoontuvat ryhmät vievät vapaaehtoisen aikaa keskimäärin kuusi tuntia kuukaudessa, muut tehtävät vähemmän. Odotamme vapaaehtoisten sitoutuvan tehtäväänsä vähintään syyskauden ajaksi.

Syyskuussa voit kouluttautua seuraaviin tehtäviin:

• Puhutaan!-ohjaaja: järjestä ryhmätapaamisia, joissa opitaan suomea yhdessä
Kaveriksi-vapaaehtoinen: järjestä tapahtumia, jotka tuovat paikalliset ja maahanmuuttajat yhteen.
Lähiluotsi: organisoi vapaa-ajan tekemistä turvapaikanhakijoille
Työelämämentori: tue maahanmuuttajia työnhaussa ja ensimmäisissä työsuhteissa

Globaalikasvattajat pitävät työpajoja pakolaisuudesta ja siirtolaisuudesta koululuokissa. Ilmoittautuminen globaalikasvattajien syksyn 2019 koulutukseen on päättynyt.
.
Voit lisäksi tehdä vapaaehtoistyötä tapahtumissamme tai keikkalaisena, jolloin osallistut vain silloin, kun tehtävä sopii aikatauluihisi. Lue lisää sivuiltamme.

5. Vapaaehtoistyö on hauskaa ja motivoivaa
Mikä yhdistää Pakolaisavun vapaaehtoistoiminnan eri muotoja? Ryhmissä puhutaan, tutustutaan, pelataan ja jaetaan kokemuksia. Niissä opitaan ja oivalletaan uusia asioita – ja nauretaan! Vapaaehtoisemme voivat hyödyntää toiminnallisia menetelmiämme ja ideoida itse uutta, joten myös omalle luovuudelle on tilaa!

Liity iloiseen joukkoomme jo tänään!