Pakolaisapu toivoo päättäjiltä avoimuutta turvapaikkakeskustelussa

Pieni poika Irakissa

Suomen Pakolaisapu on seurannut tiiviisti alkuviikon uutisointia Suomesta Irakiin palautettujen turvapaikanhakijoiden kohtaloista. Uutiset ovat johtaneet tarpeelliseen keskusteluun turvapaikkamenettelyn luotettavuudesta.

Pakolaisapu on kiinnittänyt keskustelussa huomiota viranomaisten ja päättäjien vankkaan uskoon Suomen turvapaikkajärjestelmän toimivuudesta, asiantuntijoiden lukuisista eriävistä lausunnoista huolimatta.

”Jos valtaosa asiantuntijoista on yhtä mieltä siitä, että nykyinen järjestelmä pitää uudelleenarvioida, on tärkeää, että tätä huolta myös kuunnellaan ja se otetaan vakavasti. Asiantuntijatahot, kuten YK:n pakolaisjärjestö UNHCR tai Pakolaisapu, eivät perusteetta arvostele viranomaisten ja päättäjien toimintaa”, sanoo Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen.

Pakolaisapu pitää tärkeänä, että turvapaikkamenettelystä käydään avointa ja pragmaattista keskustelua ilman kärjistämistä tai viranomaistahojen aiheetonta syyllistämistä.

”Viime vuosien aikana turvapaikkamenettelyn käytäntöihin on tehty lukuisia muutoksia nopealla aikataululla. Ne vaikuttavat suoraan hakijoiden mahdollisuuksiin saada kansainvälistä suojelua. Tiedämmekö, mitkä ovat näiden muutosten kokonaisvaikutukset?”, Lehtinen kysyy.

Lehtinen toivoo, että muutosten kokonaisvaikutuksia lähdetään selvittämään viimeistään nyt, asiantuntijoita kuunnellen. Lehtinen pitää Suomen turvapaikkapolitiikan kokonaisarviota viime päivien uutistenkin valossa entistä välttämättömämpänä.

”Vain arvioimalla kriittisesti omaa toimintaamme voimme olla varmoja järjestelmämme toimivuudesta”.

Lisätietoja:

Annu Lehtinen, toiminnanjohtaja, 044 719 1771

Ida Schauman, pakolaisuuden ja vaikuttamisen asiantuntija, 040 560 0772