Oppilaasta opettajaksi

Norsunluurannikkolainen Stephane Gondo

Moni Pakolaisavun kenttätyöntekijöistä on itsekin pakolainen. Norsunluurannikkolainen Stephane Gondo kertoo, miten hän päätyi töihin aikuiskoulutusohjelman monitoroijaksi ja millaista työ on.

Nimeni on Stephane Gondo ja olen 39-vuotias. Olen kotoisin Norsunluurannikolta, mutta jouduin pakenemaan kotimaani sisällissotaa Liberiaan vuonna 2002. Asuin aluksi Saclepean pakolaisleirillä vuoteen 2014 asti, kunnes UNHCR ja LRRRC (Liberian pakolaisia avustava järjestö) siirsivät minut muiden pakolaisten mukana Bahnin leirille.

Saavuttuani Liberiaan halusin jatkaa englannin kielen opintojani paikallisessa koulussa. Suoritin tutkintoni Jimmy Vokerin oppilaitoksessa, josta valmistuin 2007.

Saclepean pakolaisleirillä työskentelin aluksi Punaisen Ristin vapaaehtoisena, josta jatkoin Norjan Pakolaisapuun töihin valvomaan saapuvien pakolaisten rekisteröimisprosessia leirille. Vuonna 2014 minut valittiin Bahnin pakolaisleirin lukutaito-ohjelman kenttävalvojaksi. Takanani on siis jo yli kymmenen vuoden ura pakolaisleireillä työskentelystä.

Lukutaidottomien opetusta

Intohimoni on auttaa erityisesti lukutaidottomia ohjelmaan osallistuvia pakolaisia. Haluan, että he pääsevät kokemaan samoja onnistumisen tunteita, joita myös itse tunsin opiskellessani. Kenties joskus palatessaan Norsunluurannikolle he voivat viedä sinne taitonsa ja olla näin hyödyksi paikalliselle yhteisölle.

Palkitsevinta työssäni on päästä seuraamaan sivusta opiskelijoiden lukutaidon kehitystä. On hienoa nähdä, kun aluksi täysin lukutaidoton opiskelija oppii ohjelman myötä lukemaan ja kirjoittamaan. Opintopiireissä oppilaat pääsevät oppimaan myös laskemista ja esiintymistaitoja.

Olin todella vaikuttunut, kun yksi ohjelman naispuolisista opiskelijoista valittiin pakolaisleirin naisten edustajaksi. Hakiessaan työtä hänen tuli aluksi osoittaa osaavansa lukea ja kirjoittaa. Kiitos leirimme lukutaito-ohjelman, hän sai paikan. Lukutaito paitsi tuo mukanaan iloa, myös avaa paljon mahdollisuuksia oppilaiden elämässä.

Terveiset Suomeen

Haluan kiittää suomalaisia lukutaito-ohjelman mahdolliseksi tekemisestä — en ainoastaan itseni, vaan myös oppilaiden ja ohjaajien puolesta!

Suomen Pakolaisavun lahjoitukset kulkevat Liberian kumppanijärjestön kautta suoraan koulutuksiimme. Lahjoituksilla saamme oppimateriaalin lisäksi palkattua ohjaajia tekemään tärkeää työtä.

Toivon suomalaisten jatkavan Pakolaisavun tukemista, jotta voimme myös jatkossa antaa lukutaidon mahdollisimman monelle. Haluamme olla vahvoja palatessamme takaisin kotimaahamme Norsunluurannikolle.

Kiitos koulutuksen, myös oma englannin kielen taitoni on parantunut. Oppimani asiat eivät mene hukkaan, sillä olen koulutuksen ansiosta jo päässyt etenemään elämässäni. Koulutuksen ansiosta pystymme jokainen parantamaan itsenäisesti omia elämänpolkujamme.