Pakolaisavun koulutusohjelma teki Eshtaqista virallisen yrittäjän ja vei lähemmäs unelmia

Lähikuva kädestä, joka kirjoittaa paperille.

Etiopiaan paennut Eshtaq Abdulrahman sai oleskelu- ja työluvan opiskeltuaan Pakolaisavun graafisen suunnittelun koulutusohjelmassa.

Eshtaq Abdulrahman, 31, on kotoisin Jemenistä, mutta joutui sodan takia pakenemaan Etiopiaan sisarustensa ja äitinsä kanssa. He joutuivat jättämään taakseen kotinsa, omaisuutensa ja koko elämänsä Jemenissä.

”Meidän oli pakko hylätä kaikki, minkä eteen olimme tehneet vuosia töitä. Se oli uskomattoman vaikeaa, mutta koimme, että Etiopia oli tuolloin turvallisin vaihtoehto Jemenistä tuleville pakolaisille”, Eshtaq kertoo.

Jemenin sisällissota on kestänyt vuosia ja ajanut maan vakavaan humanitääriseen kriisiin.

Nykyään Eshtaq asuu perheineen Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa. Perheeseen kuuluvat puolison lisäksi Etiopiassa syntyneet tytär ja poika.

Kun Eshtaq saapui pakolaisena Etiopiaan, hänet otettiin lämpimästi vastaan ja ihmiset tarjosivat ruokaa ja katon pään päälle sekä työpaikan.

”Olin onnekas päästessäni töihin sihteeriksi kahteen organisaatioon.”

Pakolaisavun koulutusohjelma oli ponnahduslauta viralliseksi yrittäjäksi

Eshtaq opiskeli kotimaassaan Jemenissä ohjelmointia, mutta joutui sodan takia keskeyttämään opintonsa. Elettyään muutaman vuoden Etiopiassa, Eshtaqissa heräsi toive perustaa oma yritys. Pakolaisstatuksen takia virallista yritystä oli vaikea perustaa, joten hän alkoi myydä leivonnaisiaan kotoaan.

Eräänä päivänä hän kuitenkin huomasi ilmoituksen Pakolaisavun koulutusohjelmasta ja päätti välittömästi osallistua. Koulutusohjelmassa Eshtaqin oli mahdollista opiskella graafista suunnittelua ja laajentaa sitä kautta omaa osaamistaan.

 
”Se auttoi minua näkemään tietotekniikan muita ulottuvuuksia ja laajentamaan tietämystäni. Ymmärsin, että voin muuttaa taitoni tuloiksi. Koulutus antoi minulle sekä arvokkaita taitoja että palautti luottamukseni kykyihini. Uraani määrittää nyt graafisen suunnittelun työni.”

Osallistuttuaan Pakolaisavun ohjelmaan hän sai oleskeluluvan ja työluvan Etiopiaan.

”Tämä auttaa minua käyttämään oikeuksiani tasavertaisesti muiden kansalaisten kanssa ja harjoittamaan liiketoimintaani laillisesti”, Eshtaq sanoo.

Kuvassa on hymyilevä nuori nainen, jonka sylissä on iloinen pieni lapsi. Taustalla näkyy sisätilan vaaleat seinät.

Eshtaq haaveilee oman kaupan avaamisesta 

 Eshtaq toimii edelleen leipomoyrittäjänä, mutta sen lisäksi hän suunnittelee esitteitä, käyntikortteja ja muita materiaaleja muille Jemenistä tulleille pienyrittäjille. Hän työskentelee kotoa käsin, jotta voi huolehtia lapsistaan samalla.  

 Eshtaqilla on jo suunnitelmia yrityksen tulevaisuudesta. Hän unelmoi oman kaupan avaamisesta. 

 ”Nyt kun olen vihdoin saanut työluvan, olen innoissani ja optimistinen pienen vähittäiskaupan avaamisesta ja toimintani laajentamisesta”, Eshtaq kertoo. 

 Eshtaq elää nyt merkityksellistä elämää Etiopiassa miehensä ja pienten lastensa kanssa.  

 ”Minulla on loistava tulevaisuus täällä Etiopiassa. Olen kiitollinen mahdollisuudesta kehittää taitojani ja kiinnostuksenkohteitani. Mikä tärkeintä, voin elättää perheeni työllä, joka on minulle mielekästä.”  

TUE PAKOLAISTEN KOULUTUSTA ETIOPIASSA

Lahjoittamalla toimintaamme tuet pakolaisten aikuiskoulutustyötä, naisten itsenäistä toimeentuloa ja pakolaiperheiden hyvinvointia Etiopiassa.

Pienilläkin summilla saadaan aikaan suuria. Esimerkiksi:

  • 15 eurolla yksi pakolainen pääsee yrittäjäkoulutukseen
  • 52 eurolla pakolainen saa lukutaidon
  • 300 eurolla pakolainen saa ammatillisen koulutuksen