Harjoittelijoidemme kokemuksia – Syksy 2023

Kaksi naista hymyilee kameralle. Toinen istuu ja toinen seisoo hänen vieressään ja pitää kättään istuvan olkapäällä.

Suomen Pakolaisavulla on perinteenä ottaa keväisin ja syksyisin kaksi harjoittelijaa viestinnän ja markkinoinnin osastolle. Harjoittelijat pääsevät tekemään monipuolisesti töitä erilaisten aiheiden ja hankkeiden parissa, ja he ovat aina tiivis ja tärkeä osa työyhteisöä. Moni harjoittelussa ollut on myös jäänyt tai myöhemmin palannut Pakolaisavulle töihin harjoittelunsa jälkeen. Alta voit lukea syksyn 2023 harjoittelijoidemme kokemuksia järjestössämme työskentelystä. 

Salla Rajala – Viestintä 

Heippa! Olen Salla ja tämän syksyn työskennellyt Pakolaisavulla viestinnän harjoittelijana. Opiskelen journalistiikkaa viimeistä vuotta. Harjoittelun ohella olen aloittanut graduni tekemisen, mikä on ollut mahdollista kiitos joustavan työnantajan. Hain Pakolaisavulle harjoitteluun, koska halusin kokeilla viestinnän tehtäviä sekä kurkistaa järjestöpuolelle.  

Tässä pestissä pääsee tekemään asioita laidasta laitaan. Viikoittaiset työtehtävät koostuvat mediaseurannasta, sosiaalisen median päivittämisestä, artikkeleiden kirjoittamisesta verkkosivuille sekä järjestön eri osastojen viestinnän suunnittelusta ja toteuttamisesta. Kirjallisen ilmaisun lisäksi olen päässyt kehittämään visuaalista osaamistani erilaisia julisteita ja lehtisiä taittamalla. Tämän lisäksi olen päässyt muun muassa järjestämään tapahtumia, suunnittelemaan toimittajille suunnattua koulutusta sekä tutustumaan eri järjestöjen yhteiseen vaikuttamistyöhön.  

On ollut todella mielenkiintoista päästä syventämään omaa osaamistani pakolaisuuteen ja maahanmuuttoon liittyvissä kysymyksissä. Pakolaisavussa panostetaan työntekijöiden perehdyttämiseen, joten teemoihin pääsee kiinni, vaikkei niihin olisi ennestään vihkiytynyt. Pakkomuutto on tällä hetkellä myös aiheena ehkä ajankohtaisempi kuin koskaan. On ollut mielenkiintoista seurata omaa työtä koskettavia asioita vapaa-ajalla esimerkiksi mediasta.  

Pakolaisavulla harjoittelijoille annetaan vastuuta ja työtehtäviä myös räätälöidään harjoittelijoiden kiinnostuksen kohteiden mukaan. Lisäksi kansainvälisessä järjestössä työskenteleminen on ollut uutta ja innostavaa. Viestinnässä pääsee työskentelemään läpileikkaavasti kaikkien osastojen kanssa sekä kokoustamaan Ugandassa, Myanmarissa ja Etiopiassa vaikuttavien kollegoiden kanssa. On ollut antoisaa päästä työskentelemään itselle merkityksellisten asioiden eteen. Siksi työ ei aina ole edes tuntunut työltä! 

Liisa Launonen – Hallinto ja varainhankinta  

Moikka! Olen Liisa, tämän syksyn hallinnon ja varainhankinnan harjoittelija. Opiskelen viimeistä vuotta hallintotieteitä, pääaineenani ympäristöpolitiikka ja aluetiede. Harjoittelu kuuluu osaksi opintojani, ja kuten Salla, olen myös aloitellut samaan aikaan gradun kirjoittamista. Hain Pakolaisavulle, sillä olen aina halunnut työskennellä järjestössä, jossa tehdään työtä itselleni tärkeiden asioiden eteen. Olen opiskellut sivuaineena yhteiskuntatutkimusta, joten maahanmuuton ja pakolaisuuden teemat ovat kiinnostaneet jo opinnoissa. 

Pakolaisavulla onkin ollut todella mielenkiintoista työskennellä, sillä olemme päässeet tekemään todella monipuolisesti erilaisia tehtäviä. Hallinnon ja varainhankinnan harjoittelijana olen ollut osana sekä hallinnon että viestinnän tiimiä. Hallinnon puolen tehtävistä työhöni kuuluu esimerkiksi huolehtia toimistotilojen toimivuudesta, hallinnoida toimiston sähköpostia ja tilauksia sekä osallistua erilaisten sisäisten tapahtumien järjestämiseen. Hallinnon harjoittelijana on myös mahdollista omien kiinnostusten kohteiden mukaan oppia HR-prosesseista tai järjestön rahoituspuolesta, sillä tiimiin kuuluu monipuolisesti eri aiheiden asiantuntijoita.  

Varainhankinnan puolella olen saanut toteuttaa luovaa puoltani ja päässyt työskentelemään upeiden projektien parissa. Syksy on usein kiireistä aikaa varainhankinnan puolella, ja koska tiimi on ollut syksyn ajan melko pieni, olen päässyt tiiviisti mukaan päätöksentekoon ja saanut tuottaa visuaalisia ja tekstimateriaaleja melko itsenäisesti. Syksyn aikana olen kirjoittanut kirjeitä ja artikkeleita, ottanut kuvia verkkosivuille ja päivittänyt niiden sisältöä, osallistunut lahjoittajapalveluun liittyvään workshopiin, päässyt mukaan moniin mielenkiintoisiin tapahtumiin ja seminaareihin. Olen oppinut harjoittelun aikana paljon uutta, muun muassa julkaisujen taittoa ja verkkosivujen tekemistä. Suosikkitehtäviäni tähän mennessä on ollut tuotelanseeraukseen liittyvän kuvauspäivän järjestely ja osallistuminen kyseisiin kuvauksiin.  

On ollut mahtavaa seurata kahden eri tiimin toimintaa, ja se on antanut todella kattavan kuvan järjestötoiminnasta.  

Yhteis ajatuksia Pakolaisavusta harjoittelupaikkana  

On ollut hienoa, että harjoittelussa on painotettu sitä, mitä harjoittelijat haluavat oppia ja tehdä. Harjoittelijoista pidetään täällä hyvää huolta, ja esihenkilö ja muu tiimi huolehtivat, ettei kenenkään työkuorma kasva ylivoimaiseksi. Harjoittelijoina olemme myös tukeneet toinen toisiamme ja tehneet yhdessä töitä samojen projektien parissa. Työntekijöiden asiantuntemusta pidetään ajan tasalla kerran kuukaudessa järjestettävillä koulutuksilla. Olemme päässeet muun muassa kuulemaan traumatisoituneiden ihmisten kohtaamisesta asiakastyössä. 

Pakolaisavulla työkavereihin pääsee tutustumaan myös muissa kuin työn merkeissä. Työpäivän jälkeen voi esimerkiksi tuulettaa ajatuksiaan matalan kynnyksen futsal-joukkueessa! Viikoittain kokoonnutaan kahveille, jolloin puhutaan muistakin kuin työasioista. Olemme olleet kumpikin mukana virkistystoimikunnassa, jossa olemme suunnitelleet muun muassa pikkujouluja. Lisäksi pääsimme verkostoitumaan Pakolaisavun entisille ja nykyisille harjoittelijoille järjestetyillä after workeilla. Vanhat harjoittelijat olivat työllistyneet mielenkiintoisiin tehtäviin, mutta ikävöivät yhä Pakolaisapua. Eikä mikään ihme, meitäkin surettaa jo ajatus, että pian täytyy sanoa hyvästit tälle huikealle työyhteisölle!  

Meillä on paljon jännittävää vielä tulossa ja odotellaan jo yhdessä innolla erityisesti pikkujouluja, sillä olemme saaneet järjestää sinne kaikenlaista kivaa ohjelmaa. 

Sinustako seuraava Pakolaisavun harjoittelija? Kevään 2024 harjoitteluhaku on nyt auki. Palkkaamme jälleen kaksi harjoittelijaa viestintä- ja markkinointiosastolle. Haku on auki 3.12. asti! Lue lisää tehtävistä: Avoimet työpaikat Archives – Suomen Pakolaisapu