Uusi raportti nostaa esiin ukrainalaisten pakolaisten kokemuksia Pohjoismaissa

Ukrainalaisia kävelemässä tavaroiden kanssa junaradan yli.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR julkaisi toukokuussa raportin “If you really want to stay, you will do whatever it takes”: Dialogue with Refugees from Ukraine in the Nordic Countries, jota olimme mukana toteuttamassa. Raportti valaisee Ukrainasta paenneiden kokemuksia Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa.

Kohderyhmäkeskustelujen avulla kerätty aineisto avaa paenneiden tarpeita, prioriteetteja, huolenaiheita ja haasteita. Samalla se paljastaa yhtäläisyyksiä ja eroja pakolaisten kokemuksissa näiden kolmen maan välillä, mukaan lukien asumisen ja työmarkkinoiden sekä terveydenhuollon ja taloudellisen avun saatavuuden osalta.

Ukrainasta paenneiden kokemuksia yhdisti lämmin vastaanotto sekä viranomaisten ja kansalaisyhteiskunnan tarjoama tuki. Haasteena sen sijaan nähtiin esimerkiksi pääsy kielikursseille, mikä puolestaan vaikeutti informaation saavutettavuutta ja työllistymistä. Raportti nostaa kehityskohdiksi muun muassa kielikoulutuksen priorisoinnin, toimeentulotason, asumisolosuhteet, työllistymisen esteiden purkamisen sekä psykososiaalisen tuen saavutettavuuden.

Lue koko raportti UNHCR:n verkkosivuilta