Ugandassa Pakolaisavun koulutuksiin osallistunut Kaitani Bariyanga: ”Luulin, ettei säästäminen kuulu pakolaisille”

Kaitani pitelee käsissään heinää lehmälleen.

Uganda on yksi maailman suurimmista pakolaisten vastaanottajamaista. Maassa on yli 1,5 miljoonaa pakolaista (2023), jotka ovat paenneet sotaa ja väkivaltaisia konflikteja naapurimaista. Uganda on vastaanottanut suuria määriä pakolaisia jo 1960-luvulta asti, mutta Kongon konfliktin kiihtymisen myötä länsirajan yli saapuvien määrä on moninkertaistunut. Tästä huolimatta maan pakolaispolitiikka on poikkeuksellista; valtio takaa pakolaisille samat oikeudet ja yleiset palvelut kuin omille kansalaisilleen, äänioikeutta lukuunottamatta. Maassa vuodesta 1997 toiminut Pakolaisapu tukee pakolaisia 10 eri pakolaisasutusalueella.

Suurperheen isä Kaitani Bariyanga joutui pakenemaan kodistaan Kongossa väkivaltaisten levottomuuksien vuoksi. Kotimaassaan Kaitani joutui pelkäämään päivittäin, että taistelut saavuttaisivat hänen kylänsä ja hänen perheensä koti joko ryöstettäisiin tai heidät tapettaisiin. ”Tavallinen päiväni oli painajaista”, Kaitani muistelee.

Eräänä yönä aseellinen konflikti syttyi Kaitanin kotikylässä, ja hänen oli pakko lähteä ja jättää kaikki taakseen turvatakseen elämänsä. “Menetin tuolloin kaiken; kotitilani, karjani ja omaisuuteni. Myös veljeni ja muita sukulaisiani menehtyi sodan seurauksena. Tunsin että elämäni on päättynyt enkä tiennyt, selviäisinkö hengissä turvallisempaan maahan”, hän kertoo.

Kaitani sai paetessaan tukea YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:ltä ja Ugandan hallitukselta ja selvisi perheineen Ugandaan Nakivalen pakolaisasutusalueelle, jossa he asuvat yhä. Nakivale, joka sijaitsee noin 200 kilometrin päässä maan pääkaupungista Kampalasta, on Afrikan vanhin pakolaisasutusalue.

Kaitani kertoo, että hänen elämänsä on lähtenyt paljon parempaan suuntaan turvallisemmassa ympäristössä. Hän on osallistunut Suomen Pakolaisavun järjestämiin talouslukutaidon ja yrittäjyystaitojen koulutuksiin.

Kaitani on oppinut monia toimeentulon kannalta tärkeitä taitoja talouslukutaidon kursseilla. Hän on esimerkiksi oppinut säästämään rahaa sen sijaan, että käyttäisi kaiken heti. Hän on lisäksi oppinut laittamaan säästöjään pankkiin, jossa niiden säilytys turvallisempaa. Taidot ovat helpottaneet perheen perustarpeiden turvaamista, vaikka jotain yllättävää tapahtuisi.

Käymänsä yrittäjyystaitokurssin jälkeen Kaitani liittyi yhteisössään säästö- ja lainaryhmään. Tuemme kyseisten ryhmien perustamista pakolaisyhteisöjen sisällä. Niiden tarkoituksena on lainata osallistujille pääomaa arkisiin toimiin tai toimeentulon tukemiseen. Säästöryhmän avulla Kaitani onnistui ostamaan ensimmäisen lehmänsä. ”Lehmän ansiosta lapseni saavat juoda maitoa joka päivä ja se helpottaa rahan keräämistä lasten koulumaksuihin. Aion säästää lisää rahaa, jotta voin ostaa lisää lehmiä”, perheenisä suunnittelee.

Kaitani kertoo toivovansa, että muutkin hänen yhteisönsä jäsenet pääsisivät osallistumaan talouslukutaidon kursseille. ”Tiedot ja taidot, joita olen oppinut Pakolaisavun kautta ovat voimaannuttaneet minua. Esimerkiksi nyt osaan säästää niistä vähäisistä varoista, joita saan viljelystä, ja tiedän, että lähitulevaisuudessa minulla on varaa ostaa ja hoitaa karjaa, jolla voin elättää perheeni.”

Kaitani näkee itsensä ja yhteisönsä uudessa valossa. ”Luulin aiemmin, ettei säästäminen kuulu pakolaisille. Nyt tiedän, että kuka vaan voi säästää rahaa omaksi edukseen riippumatta statuksesta. Pienikin määrä rahaa riittää, jos sen käyttöä osaa suunnitella hyvin”, hän toteaa. Kaitani kertoo, että kaikki säästöryhmän osallistujat ovat alkaneet säästää rahaa tulevaisuuttaan varten. Oman taloudellisen tilanteen turvaaminen ei luo vain toivoa tulevaisuudesta, vaan on hyvin konkreettinen tapa edistää pakolaisten selviytymistä ja elämänlaatua.

Suomen Pakolaisapu on ainoa Ugandassa toimiva kansainvälinen järjestö, joka on erikoistunut aikuiskoulutustyöhön pakolaisten keskuudessa. Järjestämme taloudenhallinnan- ja toimeentulokoulutusten lisäksi lukutaito- ja kielikoulutuksia pakolaisille heidän omilla kielillään Ugandan eri pakolaisleireillä. Myös paikalliset ugandalaiset ovat tervetulleita näihin koulutuksiin. Tavoitteenamme on tarjota pakolaisille taitoja ja keinoja, joilla he voivat turvata toimeentulonsa ja vaikuttaa paremmin omaan elämäänsä ja selviytymiseensä tulevaisuudessa.

Lue lisää työstämme Ugandassa.

TUE PAKOLAisten koulutusta

Lahjoittamalla toimintaamme tuet pakolaisten aikuiskoulutustyötä ja perheiden toimeentulojen turvaamista Ugandassa.

Esimerkkejä siitä, miten lahjoitussummilla voidaan tukea yksilöiden ja perheiden osallisuutta, itsenäisyyttä ja hyvinvointia:

  • 15 €, jolla yksi pakolainen  pääsee yrittäjäkoulutukseen
  • 52 €, jolla pakolainen saa lukutaidon
  • 300 €, jolla saa pakolainen saa ammatillisen koulutuksen