Suomen Pakolaisavun toimittajakurssi 26.11.–10.12.2021

Maahanmuutto ja pakolaisuus ovat aiheita, jotka puhututtavat paljon sekä herättävät erilaisia tunteita ja ajatuksia. Ei ole merkityksetöntä, miten ja minkälaisilla käsitteillä näistä teemoista puhutaan tai minkälaisia ulottuvuuksia niihin liitetään. Toimittajilla on suuri vastuu siitä, kuinka asioita ja ilmiöitä tuodaan esiin; tiedon tulee olla faktapohjaista ja totuudenmukaista, ja sitä on pystyttävä tuottamaan yleisölle juuri silloin, kun tiedontarve on suurimmillaan.

Suomen Pakolaisavun toimittajakurssi tarjoaa perustietopaketin maahanmuutosta ja pakolaisuudesta sekä valmiuden kirjoittaa kyseisistä aiheista asiantuntevasti. Kurssi on jaettu kuuteen eri kokonaisuuteen, jotka tukevat toisiaan, antaen kokonaiskuvan teemoista sekä globaalisti että kotimaan näkökulmasta. Lisäksi kurssilla perehdytään tietolähteisiin sekä siihen, mistä etsiä kuvia, tilastoja ja faktaa.Voit osallistua joko kaikille kurssikerroille tai valita sinua kiinnostavimmat kerrat. Kurssi on ilmainen, ja se järjestetään Zoomin välityksellä. Linkit jokaiselle kerralle lähetetään ilmoittautuneille sähköpostitse. Kurssia ei tallenneta.

ILMOITTAUTUMINEN ON PÄÄTTYNYT.

Sisältö ja aikataulu:

1) Pakolaisuuden ja maahanmuuton perusteet
perjantai 26.11. klo 9.00–11.00

Ensimmäisellä kurssikerralla käydään läpi pakolaisuuden ja maahanmuuton perusteita sekä pakolaisuuden kaarta lähtömaista kotoutumiseen. Aiheesta ovat puhumassa Pakolaisavun yhteiskuntasuhdepäällikkö Katja Mannerström ja viestinnän asiantuntija Marjukka Koskenkorva. Kuulemme myös, mistä löytää haastateltavia sekä milloin ja miten on sopivaa kutsua pakolaistaustainen henkilö haastateltavaksi.

2) Suomen turvapaikkapolitiikka tänään & tietoisku EU:n turvapaikkapolitiikasta
keskiviikko 1.12. klo 14.00–16.00

Toisella kurssikerralla paneudutaan Suomen nykyiseen turvapaikkapolitiikkaan Pakolaisneuvonnan johtavan lakimiehen Marjaana Laineen sekä Amnestyn oikeudellisen asiantuntijan Kaisa Korhosen johdatuksella. Lisäksi kuulemme kattavan tietoiskun EU:n turvapaikkapolitiikasta ja sen tulevaisuudesta.

3) UNHCR and Media
perjantai 3.12. klo 9.00–11.00

This session focuses on engagement with UNHCR, the UN Refugee Agency – how to connect with UNHCR and how to get access to UNHCR’s pictures, video, data and other resources on refugee issues and situations across the world. Session is held in English by Elisabeth Arnsdorf Haslund, UNHCR’s Spokesperson in the Nordic and Baltic Countries.

4) Pakolaisen matka kuntaan ja kotoutumisen alkuvaiheen tuki
keskiviikko 8.12. klo 14.00–16.00

Kurssikerralla käydään läpi muun muassa seuraavia teemoja:

⦁ Sodasta Suomeen – kuka on kiintiöpakolainen?
⦁ Millainen on Suomen kiintiöpakolaisten matka ja vastaanoton prosessi?
⦁ Valtion ja kuntien rooli kiintiöpakolaisten vastaanotossa
⦁ Kotoutumisen alkuvaihe ja tuen tarve: mikä on kotoutumisen edellytys?
⦁ Miten media vaikuttaa kotoutumiseen?

Puhujina IOM:n projektiasiantuntija Minna Savolainen ja Pakolaisavun Navigaattori-hankkeen suunnittelija Katja Korhonen.

5) Miten pakolaisista kirjoitetaan? Kuka on äänessä? Ketkä näkyvät ja miten?
perjantai 10.12. klo 9.00–12.00

Viimeinen kurssikerta koostuu kahdesta osiosta:

1. osio: Tampereen yliopiston professori ja mediatutkija Kaarina Nikusen pitämässä sessiossa pääsemme kuulemaan siitä, miten pakolaisista kirjoitetaan, kuka on äänessä sekä ketkä näkyvät ja miten.

2. osio: Pakolaisavun vetämässä lopputyöpajassa kerrataan kurssin aikana opittuja asioita ja pohditaan, miten kirjoittaa maahanmuutosta ja pakolaisuudesta polarisaatiota lisäämättä.

Tervetuloa!

Lisätietoja:

Katja Mannerström
yhteiskuntasuhdepäällikkö
katja.mannerstom@pakolaisapu.fi
p. 044 761 5708

Marjukka Koskenkorva
viestinnän asiantuntija
marjukka.koskenkorva@pakolaisapu.fi
p. 045 133 3803