Korona-ajan rikastuttavia kohtaamisia

Henkilö kirjoittaa tietokoneella, jonka vieressä on kahvikuppi.

”Vai että vapaaehtoistyötä… Miten ihmeessä sinun aikasi siihen riittää?”, ihmetteli lähipiirini, kun kouluttauduin Suomen Pakolaisavun vapaaehtoiseksi tammikuussa 2021. Vapaaehtoistoiminnan piiriin minut veti auttamisen halu. Vaikka korona-aikana normaali arki oli pysähdyksissä, etäratkaisut tarjosivat mahdollisuuden uuden kokeilemiseen matalalla kynnyksellä.

Eri vaihtoehtoja harkittuani päädyin ottamaan yhteyttä Suomen Pakolaisapuun, sillä toiminta vaikutti hyvin käytännönläheiseltä ja vapaaehtoiseksi oli mahdollista opiskella joko itsenäisesti tai osallistumalla kompaktiin etäkoulutukseen. Lisäksi koin, että maahanmuuttaneiden arkitodellisuus oli kaltaiselleni nuorelle kantasuomalaiselle melko tuntematon. Tahdoinkin avartaa omaa ajatteluani, kohdata uusia ihmisiä ja samalla myös oppia uutta.

Kun Puhutaan! -toimintaan kaivattiin alkuvuodesta lisää vapaaehtoisia, ilmoittauduin ohjaajaksi. Pääsinkin heti osaksi mahtavaa neljän hengen ydinjoukkoa: kahdella oli aiempaa kokemusta keskustelutoiminnan vetämisestä, ja kevään mittaan saimme lisävahvistusta uusista ohjaajatulokkaista. Vapaaehtoisporukan kesken toimintaa koordinoitiin kätevästi WhatsAppin ja Google Driven kautta. Normaaliaikana Puhutaan! -ryhmiä olisi pidetty mm. kirjastoissa, mutta Zoom-ohjelma osoittautui toimivaksi alustaksi koronakauden etäkokoontumisille. Otimme pian tavaksi jakaantua Zoomissa osallistujien kielitaitotasojen mukaisiin ”Breakout Rooms” -pienryhmiin.

Vuorollaan jokainen vapaaehtoinen myös toimi viikoittaisten Puhutaan! -tuokioiden vastuuohjaajana eli suunnitteli etukäteen, mistä teemoista tunnilla keskustellaan. Muistan jännittäneeni kovasti ensimmäisiä vetovastuukertojani – en nimittäin ole ”esiintyjätyyppiä” – mutta pian ymmärsin, että muut vapaaehtoiset ovat tukenani, ja että tärkeintä on aktivoida osallistujien keskustelua. Erityisosaamista ei siis vaadita, vaan halu kohdata, keskustella ja kuunnella riittää!

Kevätkauden päätteeksi voinkin todeta, että Puhutaan! -toiminta on jopa saattanut opettaa enemmän minulle kuin osallistujille. On ollut hienoa päästä tekemään vapaaehtoistyötä mukavassa porukassa ja tutustumaan maahanmuuttaneisiin ympäri Suomea. Heillä kaikilla on oma uniikki elämäntarinansa jaettavanaan. Jokainen osallistuja on myös ollut äärimmäisen motivoitunut oppimaan suomea. Vapaamuotoisia keskusteluita käytiin aina hyvässä hengessä – eikä naurukaan unohtunut!

Jos olet miettinyt vapaaehtoistoimintaa, kannustan kokeilemaan! Kevään perusteella uskallan väittää, että se antaa paljon enemmän kuin ottaa. Puhutaan! -toimintaan – aivan kuten kaikkeen Suomen Pakolaisavun vapaaehtoistyöhön – on mahdollista lähteä omien resurssien puitteissa eli joko pienemmällä tai suuremmalla aikapanoksella.

Aurinkoista kesää ja syksyllä taas Puhutaan!

Rosa
Pakolaisavun vapaaehtoinen

Lue lisää vapaaehtoistoiminnastamme verkkosivuiltamme.

Seuraava uusien vapaaehtoisten etäkoulutus järjestetään 31.8. Lisätietoja löydät Facebook-tapahtumasta.