Vuoden pakolaiset 2020 on julkistettu

Kordnejad Ebrahimi ja Farhia Abdi

Suomen Pakolaisapu on valinnut Vuoden pakolaisnaiseksi 2020 helsinkiläisen perhetyöntekijän Farhia Abdin ja Vuoden pakolaismieheksi 2020 raisiolaisen asiointitulkin Kordnejad Ebrahimin.

Farhia Abdi tuli pakolaisena Somaliasta Suomeen joulukuussa 2008 yhden lapsen kanssa. Aluksi vastassa oli monenlaisia haasteita, kuten oleskeluvan ja muun perheen tulon odottelua, ennakkoluuloja ja rasismia, joista Abdi ei kuitenkaan lannistunut. Abdi suoritti suomen kielen alkeet Huittisten aikuiskoulutuskeskuksessa, meni keittiöapulaiseksi ja suoritti sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon. Vuosi oman turvapaikkapäätöksensä jälkeen Farhia sai myös muut seitsemän alaikäistä lastaan Suomeen perheenyhdistämisen kautta – yli neljän ikävän täyteisen vuoden jälkeen.

Nykyisin Abdi työskentelee kahdessa työssä, palvelutalossa muistisairaiden ikäihmisten hoitajana sekä perhetyöntekijänä Hyvinvointipalvelut Arjessa Oy:ssä, jossa tehdään monikulttuurista perhetyötä ja tuetaan maahanmuuttajaperheitä kotoutumisessa. Lisäksi Abdi on perustanut oman hyvinvointipalveluyrityksen ja on aktiivinen jäsen mm. Naapurin Äidit -ryhmässä sekä Hakunilan kansainvälisessä yhdistyksessä.

Farhia unelmoi siitä, että voisi tulevaisuudessa tuottaa palveluita Suomeen muuttaneille yksinhuoltajaäideille. He jäävät hänen mukaansa liian yksin ilman Suomessa olevia isovanhempia ja muuta tukiverkkoa. Omien kokemustensa kautta Farhia haluaa olla esimerkki:

“Haluan olla esimerkkinä pakolaisnaisille ja näyttää, että yksinhuoltajaäitinä voi pärjätä, oppia kielen, kasvattaa lapsia ja käydä töissä.”

Vuoden pakolaismies 2020 Kordnejad Ebrahimi joutui pakenemaan Iranista poliittisen aktiivisuuden vuoksi, ja hän saapui perheensä kanssa Suomeen kiintiöpakolaisena vuonna 2006. Ebrahimin unelmana oli opiskella elokuvaohjausta, mutta päästyään Suomeen hän kuitenkin päätyi heti kielitaidon karttuessa linja-autonkuljettajan oppisopimuskoulutukseen. Hänet on leikattu 12 kertaa Iranin sisällissodan aikana tapahtuneen vakavan ja hoitamattoman palovamman takia. Palovamman ja leikkausten vuoksi Kordnejad joutui kuljettajan työstään sairauseläkkeelle, mutta ei antanut sen hidastaa vauhtiaan: hän kouluttautui asiontitulkiksi ja työllistyi uudestaan. Monen yhdistyksen hallituksessa istuva Ebrahimi on lisäksi ollut ehdolla kuntavaaleissa, ja hän laajensi tänä kesänä osaamistaan kouluttautumalla vapaaehtoiseksi sovittelijaksi.

Ebrahimi on vahvasti sitä mieltä, että maahanmuuttajia ja heidän osaamistaan tulisi hyödyntää uusien tulijoiden kotoutumisprosessissa nykyistä enemmän. Hän itse opettaa YouTube-videoillaan suomea ja suomalaista tapakulttuuria kurdinkielisille ihmisille sekä kääntää koronaohjeistuksia kurdin kielelle.

”Huomasin, että ajankohtainen tieto ei kulkenut tehokkaasti Suomen kurdiyhteisöön kielimuurin takia. Koin, että jos edes yksi kurdi Suomessa saa oikeaa tietoa kanavani kautta, olen tehnyt tärkeää työtä.”

Suomen Pakolaisavun hallitus haluaa valinnoillaan nostaa esiin pakolaisten aktiivista ja myönteistä toimintaa arjessa ja yhteiskunnan jäsenyyttä Suomessa. Abdi ja Ebrahimi ovat haasteistaan huolimatta sinnikkyydellään ja myönteisellä elämänasenteellaan kannustavia esimerkkejä niin pakolaisille ja maahanmuuttajille kuin muillekin suomalaisille.

Pakolaisapu on valinnut Vuoden pakolaisnaisen vuodesta 1998 ja Vuoden pakolaismiehen vuodesta 2016. Vuoden pakolainen -palkinnon tarkoituksena on tukea pakolaisia heidän omien tavoitteidensa ja unelmiensa toteuttamisessa uudessa kotimaassa sekä tarjota kannustava esimerkki onnistuneesta kotoutumisesta. Nimitykset julkistettiin torstaina 10.9.2020 Helsingissä.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

Marjukka Koskenkorva, viestinnän asiantuntija, Suomen Pakolaisapu
marjukka.koskenkorva@pakolaisapu.fi, p. 045 133 3803