Vuoden pakolaiset valitaan jälleen!

Vuoden pakolaisten haku on auki! Kuvassa Vuoden pakolaiset 2019, Nourdeen Toure ja Rand Mohamad Deeb, hymyilevät kameralle.

Suomen Pakolaisavun haut Vuoden pakolaisiksi ovat taas auki. Pakolaisapu on vuodesta 1998 lähtien myöntänyt Vuoden pakolaisnainen -kannustuspalkinnon Suomessa asuvalle pakolaistaustaiselle naiselle. Vuoden pakolaismies on palkittu vuodesta 2016 lähtien. Vuonna 2019 palkinnot saivat Rand Mohamad Deeb ja Nourdeen Toure. Vuoden pakolainen -palkinto myönnetään vuonna 2020 jälleen sekä naiselle että miehelle.

Vuoden pakolaisen palkinnon tarkoituksena on tukea pakolaisia omien tavoitteidensa ja unelmiensa toteuttamisessa uudessa kotimaassa sekä tarjota kannustava esimerkki muille pakolaisille ja turvapaikanhakijoille.

Palkinnon myöntämiskriteerinä on ehdokkaan aktiivinen ja myönteinen toiminta arjessa ja yhteiskunnan jäsenenä Suomessa. Vuoden pakolaisten toivotaan olevan valmiita antamaan haastatteluja ja esiintymään mediassa ja tapahtumissa.

Vuoden pakolaisia voi ehdottaa 1.3.2020 asti. Ehdotuksen voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen ben.malinen@pakolaisapu.fi. Laitathan viestin otsikoksi Vuoden pakolainen.

Ehdotuksen tulee sisältää kirjalliset perustelut ehdokkaan ansioista sekä vähintään kaksi suosittelijaa yhteystietoineen. Lisäksi vaaditaan ehdokkaan suostumus ja lyhyt kuvaus hänen tavoitteistaan seuraavalle vuodelle.

Vuoden pakolaiset julkistetaan 14. toukokuuta 2020 Helsingissä.

 

Säännöt vuonna 2020

1. Vuoden pakolaisten valinnassa painotetaan aktiivisuutta ja myönteistä toimintaa arjessa ja yhteiskunnan jäsenenä Suomessa. Kannustuspalkinnon saajan tulee olla Suomessa asuva 18 vuotta täyttänyt pakolaistaustainen henkilö.

2. Ehdotuksen tulee sisältää perustelut, jotka tukevat ehdokkaan valitsemista. Ehdotuksen voi tehdä suomeksi tai englanniksi. Ehdotusten tekeminen on kaikille avointa, ja ehdokasasetteluun eri puolilta Suomea rohkaistaan.

3. Ehdokkaalla tulee olla kaksi suosittelijaa, joiden yhteystiedot ilmoitetaan ehdotuksessa. Ehdotuksessa tulee lisäksi ilmaista ehdokkaan suostumus sekä lyhyt perustelu ehdokkaan tavoitteista seuraavalle vuodelle.

4. Ehdotusten tulee olla perillä Suomen Pakolaisavussa 1.3.2020. Palkinnot jaetaan 14.5.2020 Helsingissä. Ehdokkaan on oltava käytettävissä palkintotilaisuudessa ja sitä edeltävänä ja seuraavana viikkona.

5. Kannustuspalkinnon saajan toivotaan osallistuvan palkintovuotensa aikana Suomen Pakolaisavun työhön pakolaisten oikeuksien edistämiseksi.

6. Vuonna 2020 palkinnon suuruus on 1 000 euroa. Palkinnon saajan päättää Suomen Pakolaisavun hallitus.

7. Ehdokas ei voi olla Pakolaisavun nykyinen työntekijä. Palkintoa voi hakea uudelleen.

Lisätietoja:
Ben Malinen, Suomen Pakolaisavun kotimaan ohjelmajohtaja
ben.malinen@pakolaisapu.fi
p. 044 761 3721